Derbydags i Stjärnhallen

Söndag 29.11 kl. 16.00 är det dags för säsongens andra derby. Denna gång i Stjärnhallen, dit SB Vaasa kommer på besök. Den pågående säsongen inleddes med derbymatch mellan Blue Fox och SB Vaasa. Då var Blue Fox förkrossande överlägsna med 8-2.

Timo Salo var poängbäst i förra derbyt med 2+1.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox och SB Vaasa kommer till det andra derbyt med ganska olika förutsättningar. Inför säsongen tippades SB Vaasa finnas med i toppen av Divari medan Blue Fox skulle kämpa om en sista slutspelsplats. Som vi vet har det blivit precis tvärtom. Blue Fox toppar Divaritabellen med 20 poäng på 12 spelade matcher, medan SB Vaasa är på elfte plats med 8 inspelade poäng efter 12 matcher. SB Vaasa fick en oerhört svår start på säsongen och man inledde med åtta raka förluster, nu har laget däremot skärpt till sig och har fyra raka vinster bakom sig.

Blue Fox och SB Vaasas säsong kan också jämföras med hjälp av en annan statistik. Båda lagen har spelat 12 matcher och båda lagen har gjort 69 mål. Den stora skillnaden är antalet insläppta mål, Blue Fox har släppt in 44 mål, medan SB Vaasa har släppt in 72 mål. Blue Fox snittar 3,6 insläppta mål per match, medan SB Vaasas snitt är 6 insläppta mål per match.

SB Vaasa har alltså vunnit fyra raka matcher. Helgen 14-15.11 vann man på hemmaplan mot KeLy med 6-2 och mot SB Welhot med 6-5. Förra helgen, 21-22.11, besegrade man ÅIF på bortaplan med 10-4 och Lovisa Tor på bortaplan med 10-4.

SB Vaasas bästa poängplockare är något överraskande Pekka Kontturi med 9+3=12 poäng på 8 matcher. Överraskande på det viset att Kontturi var en av de spelare som tecknade kontrakt med SB Vaasa i ett sent skede och enligt uppgift har han inte tränat med laget i sommar. Han följs närmast av Kevin Nylund med 7+5=12 poäng på 10 matcher och Joona Kukko med 4+8=12 poäng på 12 matcher. Rasmus Nyström finns på fjärde plats med 10+1=11 poäng på 12 matcher. Nylund och Nyström visade god form i de två senaste matcherna med 5+2 respektive 5+0. Att Samir Mountassir som förra säsongen var Blue Fox bästa spelare och samlade 13+9=22 poäng på 26 matcher, bara lyckats få ihop 0+1=1 poäng på 11 matcher i SB Vaasa är en stor överraskning. Mountassirs första poäng för säsongen kom så sent som i söndagens match mot moderklubben Lovisa Tor. SB Vaasas etta mellan stolparna, Mikael Aromaa, var darrig i början av säsongen, men har jobbat upp sig och ligger nu på räddningsprocenten 83,4 vilket ger honom en sjunde plats i målvaktsstatistiken.


Kevin Nylund och Mikael Aromaa är två av SB Vaasas nyckelspelare.

I de fyra senaste matcherna har det blivit tre vinster och en förlust för Blue Fox. Man har vunnit mot Karhut, SBS Wirmo och Lovisa Tor på bortplan. Förlusten kom mot serietrean Steelers på hemmaplan. Anmärkningsvärt är att Blue Fox är obesegrade på bortaplan, där det blivit åtta raka vinster. På hemmaplan har man så här långt spelat fyra matcher med resultatet två vinster och två förluster.

Blue Fox interna poängbörs toppas av Tero Saaristo med 12+5=17 poäng på 12 matcher. Tvåa är Anton Kallvik med 9+7=16 poäng på 12 matcher och trea är Johnny Ojala med 8+6=14 poäng på 12 matcher. På fjärde plats hittar vi Jonatan Tynkkynen med 7+5=12 poäng på 10 matcher. Roope Mutka har bäst räddningsprocent av alla målvakter i Divari med 87,01 medan Mikael Enlund är trea med 85,42 i räddningsprocent.


Roope Mutka toppar målvaktsstatistiken i Divari.

Kollar vi på tabelläget så borde det här vara en säker seger för Blue Fox, men derby är alltid derby och då kan vad som helst hända. Serien är dessutom så pass jämn att vilket lag som helst kan besegra vilket lag som helst. Det fick vi bevis för när jumbon Pirkat besegrade topplaget Josba på bortaplan. SB Vaasa har visat tecken på god form i de fyra senaste matcherna och speciellt målvakten Mikael Aromaa har utmärkt sig. Även Blue Fox målvakter har varit starka denna säsong vilket betyder att det här kan bli en målvaktskamp. Det gäller hur som helst att spela tätt försvarsspel om det ska bli full pott för hemmalaget.

Det kommer att vara fullsatt i Stjärnhallen på söndag när matchen startar kl. 16.00, så vårt tips till alla besökare är att vara ute i god tid. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för hemmalaget! One for all, all for one!

I den andra periodpausen bjuder Apricity Dancegroup på ett dansprogram med en ny koreografi skapad enkom för Blue Fox.