Förlust i toppmötet

Det blev förlust för Blue Fox herrarna i toppmötet med Steelers från Tavastehus, men man fortsätter trots det i toppen av Divari. Matchen mot Steelers slutade 4-6 efter perioderna 1-3, 2-0 och 1-3. Marginalerna var små och det var tillfälligheter som avgjorde denna gång.

Jonatan Tynkkynen var bäste poängplockare i hemmalaget med 1+1.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox fick en bra start på matchen och Johnny Ojala kunde föra upp hemmalaget i ledning efter 3.34. Målet kom efter en snabb spelvändning där Robin Holländer spelade fram till Ojala. De första 10 minuterna i matchen var det högt tempo och spelet böljade fram och tillbaka. Chanser fanns det i båda ändar av planen. Steelers kunde kvittera vid tiden 8.55 efter en kontring som avslutades av Aleksanteri Ihalainen. Tempot i matchen sjönk avsevärt efter de tio första minuterna och Steelers tog över spelet med boll. Hemmalaget backade hem och blev för passivt. Det här resulterade i två mål för Steelers. Målgörare var Nico Jonaeson och Tuomas Mikkola.

Blue Fox kom ut som ett nytt lag efter den första periodpausen. Hemmalaget höll i boll och gav inte motståndarna möjligheten att styra spelet med boll. Reduceringen till 2-3 kom vid tiden 28.37 efter ett långsamt anfall. Bollen rullade via alla spelare i hemmalagets första femma. Tero Saaristo passade hemåt till Alexander Nyman, Nyman breddade till Ville Rynnäs på vänsterkanten. Rynnäs spelade upp bollen till Anton Kallvik i anfallszon. Kallvik passade in till Mikael Nyvall som kom med fart i slottet och han slog till på första beröringen. Minuten efter fick Blue Fox möjligheten att spela i numerärt överläge, men man lyckades inte kvittera matchen. Kvitteringen kom istället vid tiden 36.45. Jonatan Tynkkynen gav sig ut på en soloräd och ett tag såg det ut som att han skulle tappa bollen, men på något sätt kom han sig vidare och kunde slå bollen mot mål med backhand. Bollen gick i mål vid stolproten och matchen var kvitterad.

Den tredje perioden fortsatte i samma bana som den andra. Vid tiden 44.53 blev Steelers tvungna att byta målvakt efter att Juha Jokinen fått ett slag på hjälmen. Jaakko Vahtokari tog över mellan stolparna. 39 sekunder efter målvaktsbytet hade Blue Fox tagit ledningen i matchen. Alexander Nyman startade en löpning med boll från egen försvarszon. När han kom in i anfallszon spelade han vägg med Jonatan Tynkkynen och blev helt fri med Vahtokari i Steelers-målet. Efter ett resolut avslut från närhåll var ställningen 4-3 och Nyman hade gjort sitt första mål för säsongen. Tyvärr kunde Steelers kvittera fem minuter senare. Först hade Blue Fox ett jätteläge i anfallszon att utöka ledningen till 5-3, men istället kunde Steelers vända spelet och Ville Lastikka fick skottläge från medeldistans. Lastikka sköt ett lågt och precist skott vid bortre stolpen som Mikael Enlund inte kunde nå. Vid 57.27 kom vinstmålet. Steelers var på väg in i anfallszon när Johnny Ojala lyckades bryta en passning. Ville Lastikka satte press på honom och lyckades vinna tillbaka bollen, samtidigt smög Nico Jonaeson till bortre stolpen, dit Lastikkas pass även hittade fram och Jonaeson kund stöta in bollen i tomt mål. Hemmalaget tog time out vid 58.34 och samtidigt plockades Mikael Enlund ut ur målet och Blue Fox spelade med sex utespelare mot fem. Tyvärr lyckades man inte göra mål utan istället var det Markus Sipronen i Steelers som fastställde slutresultatet till 4-6 med bara en sekund kvar på matchklockan.

Matchkommentarer

Blue Fox hade minst lika bra chanser i den här matchen som Steelers, om inte bättre, men bollen gick inte hemmalagets väg denna gång. Tero Saaristo hade flera riktigt bra skott som Juha Jokinen med nöd och näppe klarade av att rädda. Jonatan Tynkkynen var ett par gånger på väg igenom, men motståndarna lyckades störa honom i det avgörande läget och trots publikens reaktioner valde domarna att fria framom att döma. Blue Fox lyckades hålla Ville Lastikka i tyglarna i 50 minuter, men sen steg han fram och avgjorde matchen. Lastikka är en spelare som kan försvinna ur matchbilden, men så plötsligt slår han till och avgöra med några vassa avslut. Hans skott ser dessutom inte speciellt hårda ut, de är bara välriktade. Nästa helg är det landslagsuppehåll och Blue Fox har ledigt från seriespel. Nästa matcher för Blue Fox spelas därmed helgen 14-15.11 när man möte SBS Wirmo och Lovisa Tor på bortaplan. Före det får vi följa med Alexander Nymans första landslagsäventyr i Tjeckien.

Formationer

Nyvall – Saaristo – Kallvik
Rynnäs – Nyman

Ojala – Holländer – Tynkkynen
J.Isomäki – Klingenberg

Lillas – Fredriksson – Salo
R.Isomäki – Sjöblom

Enlund

Blue Fox gick ner på fem backar i sista perioden, när Sjöblom fick vila. De sist tio minuterna spelade man med de två första femmorna, men även Fredriksson och Salo fick speltid från tredje femman. På bänken fanns Björkholm, Ludén, Nilsson och Mutka.

Matchprotokoll