Dubbelmöte mot nykomlingar

Det blir en dubbelhelg för Blue Fox herrarna när man möter nykomlingarna Pirkkalan Pirkat och Karhut från Björneborg på bortaplan. Trots att båda lagen är nykomlingar i Divari, har man långa traditioner, Pirkat har spelat 8 säsonger i landets nästa högsta serie, medan Karhut har 10 säsonger bakom sig i division 1.

Colin Björkholm antecknades för sin första poäng i matchen mot KeLy.
Foto: Glenn Hägg

SC Pirkanmaa United tog efter förra säsongen steget upp till Divari, men man valde att ge bort sin Divari-plats till Pirkkalan Pirkat eller PirPi. Avancemanget till Divari säkrades efter vinster över HIFK och Rangers i kvalet.

PirPi har inlett säsongen med fem förluster och ligger på 13:e och nästsista plats i tabellen. Man har endast SB Vaasa bakom sig. PirPi har förlorat mot Erä Akatemia och ÅIF på bortaplan samt LaSB, KeLy och SBS Wirmo på hemmaplan.

Lagets bästa poängplockare under förra säsongen i division 2 var Janne Nousiainen med 20+29=49 poäng på 22 matcher. Nousiainen har inlett den nya säsongen med att göra 4+2=6 poäng efter 4 spelade matcher. Joona Varuhin var lagets näst bäste poängplockare under förra säsongen med 24+18=42 poäng på 17 matcher. Den nya säsongen har han inlett med 3+4=7 poäng på 5 matcher. Antti Jaakkonen är laget bästa poängplockare i Divari med 4+3=7 poäng på 5 matcher. Jaakkonen spelade senaste säsong med Classic i A-juniorernas FM-serie.

Andra spelare att hålla ögonen på är Aki Hänninen som är en erfaren Divari-målvakt med 174 matcher för Ilves, Nokian Krp och Pirkat, men hans räddningsprocent från denna säsong på 72,34 är inget att hurra över. Jussi Pietilä har spelat 23 matcher i Salibandyliiga med poängen 7+3=10.

Karhut från Björneborg avancerade till Divari efter ett kval där man först besegrade Tikkurilan Tiikerit och sen Nurmon Jymy i de avgörande kvalmatcherna.

Karhut har inlett piggast av alla nykomlingar i Divari. Efter 6 spelade matcher har man skramlat ihop 7 poäng och ligger på en sjunde plats i tabellen. Karhut har besegrat SBS Wirmo, SB Vaasa och SB Welhot. Man har spelat oavgjort mot ÅIF och förluster har det blivit mot Erä Akatemia och LaSB.

Karhuts och hela seriens bästa poängplockare är Benjamin Lepola med 12+7=19 poäng. Lepola utsågs också till Divaris bäste spelare under september månad. Säsongen 2013-2014 försökte Lepola ta en plats i Happees ligalag, men fick bara chansen i två matcher. Förra säsongen hade Lepola ett mellanår. I den interna poängbörsen är Saku Lahtinen på andra plats med 5+6=11 poäng på 6 matcher och Tomi Jerkku är trea med 6+3=9 poäng på 6 matcher. Rasmus Österman är lagets förstemålvakt med räddningsprocenten 82,28 efter 5 spelade matcher.

Andra intressanta spelare i Karhut är Ville Salonen och Juha Tikka. Salonen spelade förra säsongen med SalBa i ligan och har erfarenhet från fyra ligasäsonger med 86 matcher och poängen 31+26=57. Tikka var i tiderna något av en ungdomsstjärna och har spelat 32 matcher i ligan med 18+9=27 poäng.

Blue Fox toppar serien med 12 poäng efter 7 spelade matcher. Laget har fem raka vinster mot SBS Wirmo, LaSB, ÅIF, SB Welhot och KeLy. Med 22 insläppta mål på 7 matcher har Blue Fox seriens bästa försvar, man snittar drygt 3 insläppta mål per match.

Lagets bästa poängplockare är Tero Saaristo med 8+4=12 poäng på 7 matcher. Anton Kallvik är tvåa med 6+4=10 poäng på 7 matcher och Robin Holländer är trea med 4+4=8 poäng på 7 matcher. Av de målvakter som spelat mera än en match har Roope Mutka den överlägset bästa räddningsprocenten. Mutka har räddat 89.9 % av alla skott han fått emot sig. Teppo Pitkänen från Erä Akatemia är närmast med 85,71 %. Mikael Enlund är inte långt efter i statistiken med 83,1 %. Vi kan anta att målvakterna denna helg får vakta målet i en match på var.

Blue Fox första femma har varit otroligt giftig den senaste tiden. Kombinationen av arbetshästen Mikael Nyvall, fartfenomenet Anton Kallvik och teknikern Tero Saaristo har varit en succé. Ville Rynnäs och juniorlandslagsmannen Alexander Nyman på backplats kompletterar anfallarna bra. Hela formationen diskuterar ständigt olika spelupplägg och kommer tillsammans på nya lösningar.

Rent statistiskt borde lördagens match var den lättare, men PirPi är inte någon lätt motståndare. Kenneth Björkholm säger att PirPi är ett lag som påminner mycket om KeLy. – De har skickliga spelare som man inte får ge för mycket tid med boll. Vi måste vara ödmjuka och spela vårt eget spel.

Johnny Fredriksson säger att nykomlingar alltid visar på stark vilja. – Det blir säkert två tuffa matcher. Vi måste alla vara villiga att offra oss för laget.

För Ville Rynnäs blir det säkert speciellt att igen besöka hemstaden för att spela mot Karhut. Tero Saaristo har också en kort sejour i Karhuts föregångare FBT Pori, som han spelade 9 matcher för i ligan säsongen 2011-2012.

Matchen i Pirkkala på lördag börjar redan kl. 14.00 och spelas i Pirkkalan vapaa-aikakeskus. På söndag börjar matchen mot Karhut kl. 17.00 och spelas i Porin Urheilutalo. Välkommen om du befinner dig i närheten!

Tulospalvelu PirPi - Blue Fox

Tulospalvelu Karhut - Blue Fox