Klockslag från Haukipudas

På lördag kommer Kellon Lyönti eller KeLy på besök till Stjärnhallen. Den stora frågan blir då om Blue Fox ska lyckas slå klockorna från Haukipudas.

Tero Saaristo har inlett säsongen starkt och leder den interna poängbörsen.
Foto: Glenn Hägg

KeLy är nykomlingar i Divari efter att man förra säsongen avancerade från division 2 norra. KeLy har inlett serien med två vinster och tre förluster. Man har besegrat en annan nykomling, PirPi, på bortaplan och något överraskande förra säsongens seriesegrare, Steelers, även det på bortaplan. Förlusterna har kommit mot lokalkonkurrenten LNM, Josba och Lovisa Tor.

Lagets bästa poängplockare är Tuukka Kivioja med 8+1=9 poäng på 5 matcher. På andra plats har vi Eerik Lukkari med 5+4=9 poäng på 5 matcher och tredje man är Konsta Kivioja med 4+3=7 poäng på 5 matcher. KeLy har förlitat sig på Jesse Kamula som vaktat målet i lagets alla fem matcher med räddningsprocenten 81,16.

Andra intressanta spelare i KeLys trupp är Mikael Tuorila, Juuso Pohjonen och Niko Shnoro. Tuorila är hemma från Himango och har spelat med både HiPa och Nibacos i division 2 Österbotten. Tuorila född 1992 spelade i tiderna i samma juniorlag som Jukka-Pekka Pelto-Arvo. Pohjonen har på de två föregående säsongerna i division 2 gjort 60+91=151 poäng på 41 matcher, vilket ger ett snitt på 3,7 poäng/match. Shnoro har ett förflutet i Papas från Kajaana, med vilka han spelat tre säsonger i division 1. På 63 matcher i landets näst högsta serie har det blivit 32+10=42 poäng. Vi ska hoppas att Shnoro inte är lika lyckosam som senast han besökte Stjärnhallen, då stod han nämligen för 3+1=4 poäng.


Tuukka Kivioja och Mikael Tuorila är två intressanta spelare i KeLy.

Blue Fox har som vi tidigare konstaterat fått en fantastisk start på säsongen. Efter sex spelade matcher är laget i serieledning med fem vinster och en förlust. Enda plumpen i protokollet är förlusten på hemmaplan mot Erä Akatemia. I övrigt har det blivit vinster på bortaplan mot SB Vaasa, LaSB, ÅIF och SB Welhot. På hemmaplan har man besegrat SBS Wirmo.

Tero Saaristo toppar den interna poängbörsen med 7+1=8 poäng. Anton Kallvik är tvåa med 4+4=8 poäng och på tredje plats hittar vi Robin Holländer med 3+4=7 poäng. Alla har spelat sex matcher. Blue Fox målvakterna, Roope Mutka och Mikael Enlund, har spelat tre matcher på var. Mutka har räddningsprocenten 89,33 och Enlund 83,1.

När vi pratar med tränare Kenneth Björkholm efter torsdagens träning säger han det är inget dåligt lag som kommer till Stjärnhallen på lördag. – Det är inte vilket lag som helst som gör 9 mål på Steelers på bortaplan. Vi måste visa rätt inställning om vi ska vinna. KeLy har dessutom bra power play, så det gäller att hålla sig borta från utvisningsbåset.

Björkholm har kollat igenom Blue Fox tidigare matcher på video och konstaterat att lagets spel fungerar bra. – Vårt spel ser för tillfället bäst ut om man jämför med de andra lagen. Vi är formstarka för tillfället.

Vi passar på att fråga Rami Isomäki hur stämningen i truppen är och han svarar att den är bra som det alltid varit i Fox. – Det är klart att det blåser lite nya vindar när man har ny headcoach, men det är bara bra för laget. De nya spelarna har också kommit bra in i gruppen.

Förra säsongen var Blue Fox det tredje bästa laget i Divari på bortaplan och man har börjat på samma sätt den här säsongen. Man har besegrat lag som SB Vaasa, LaSB och ÅIF på bortplan, lag som experterna har sagt ska finnas med i toppen av serien. Ser vi däremot till förra säsongens hemmamatcher så var de en besvikelse. Blue Fox lyckades bara vinna 7 av 13 hemmamatcher vilket gjorde att man bara var seriens åttonde bästa hemmalag. Där har laget något som man måste bättra på. Det måste helt enkelt komma flera vinster på hemmaplan.

På lördag kl. 16.00 kan Blue Fox bättra på hemmastatistiken när KeLy kommer på besök. För att det ska lyckas behöver laget hemmapublikens stöd. Klä dig i blått och visa vilket lag du stöder. One for all, all for one!

Facebook evenemang