Prövningarnas helg

Det blir något av prövningarnas helg för herrarna när man ska möta två av de förhandstippade topplagen. På lördag blir det match i Lammi utanför Tavastehus mot LaSB och på söndag möter man Ådalens IF i Sibbo.

Johnny Fredriksson har inlett säsongen piggt.
Foto: Glenn Hägg

LaSB var redan förra säsongen ett av topplagen i serien. Man slutade på tredje plats i seriespelet, men något överraskande föll man ut redan i kvartsfinalskedet i slutspelet. När LaSB och Blue Fox möttes i seriespelet blev det en vinst på var. Blue Fox vann med 10-8 på hemmaplan och i Lammi var LaSB bättre med 8-2. LaSB har denna säsong spelat tre matcher i Divari. Det har blivit vinster mot Steelers och PirPi, medan man spelade oavgjort 7-7 mot Josba.

LaSB är ett lag där mycket kretsar kring namnet Kainulainen. Förra säsongen fanns det tre bröder Kainulainen i laget, Juuso (f. 1991), Roope (f. 1995) och Rasmus (f. 1997). Av bröderna var det Rasmus som lyckades samla flest poäng med 18+25=43 poäng på 25 matcher, Roope hade 20+17=37 poäng på 22 matcher och Juuso 15+8=23 poäng på 23 matcher. Rasmus Kainulainen var dessutom en av de mera framträdande i det pojklandslag som hemförde junior-VM guld till Finland i slutet på april. Nu har man i LaSB dessutom förstärkt med Justus Kainulainen (f. 1999), som förra säsongen var bäste poängplockare i FM-serien för B-pojkar med fantastiska poängen 71+27=98 på 20 matcher.

Övriga spelare att hålla extra kolla på är Tino Nivala som under förra säsongen var LaSB:s bäste poängplockare med 26+22=48 poäng på 26 matcher, Heikki Hätönen som har erfarenhet från det finländska herrlandslaget och målvakten Kaapo Kettunen som förra säsongen hade räddningsprocenten 81,82 på 24 spelade matcher.

ÅIF slutade förra säsongen på en nionde plats i Divari och därmed var man första lag att vara utanför slutspelet. Förra säsongens möten mellan Blue Fox och ÅIF slutade båda gångerna med vinst för Sibboborna. I Nykarleby slutade matchen 8-6 till ÅIF och i Sibbo var ÅIF bättre med 7-6. ÅIF har bara spelat en seriematch såhär lång denna säsong. Mot Steelers i Tavastehus blev det oavgjort 5-5.

Tidigare har ÅIF litat ganska mycket på sin första kedja med Miro Herlin, Matias Kuisma och Atte Huovinen. Trions poäng från förra säsongen talar sitt klara språk, Herlin 20+34=54 poäng på 26 matcher, Matias Kuisma 29+13=42 poäng på 19 matcher och Atte Huovinen 18+23=41 poäng på 26 matcher.

I och med att grannstaden Kervos stolthet Blackbirds föll ur Divari, fick man möjlighet att värva några spelare därifrån. Mikko Piippo och Jyri Laine är de mest namnkunniga nyförvärven. Piippo har spelat 127 matcher i Divari med poängen 88+175=263. Jyri Laine har antecknats för 108 matcher i Divari med poängen 213+59=272. Laine har dessutom målrekordet för en säsong i Divari, när han säsongen 2013-2014 stod för 63 strutar. Laine såg väldigt ointresserad och otränad ut under förr säsongen med Blackbirds, kan ett miljöombyte ändra på det?

Det blir två tuffa matcher säger både Jori Isomäki och Kenneth Björkholm när vi träffar dem på torsdagens träning. – Nu får vi se hur våra unga pojkar klarar sig mot tuffare motstånd säger Isomäki. I matchen mot SBS Wirmo satte vår tredje kedja med Didrik Lillas och Colin Björkholm motståndarnas backar i arbete. Vi ska se hur det lyckas mot LaSB och ÅIF.

Björkholm berättar att han kollat på LaSB:s matcher på video och han har en bild av hur de spelar. – Mycket kretsar kring bröderna Kainulainen, Heikki Hätönen och Tino Nivala. De spelar ett lite ovanligt försvarssystem och vi får se hur vi ska lösa det. ÅIF har jag inte hunnit se på ännu, men det tänkte jag göra på lördag kväll på hotellet.

Blue Fox har en skadefri trupp även om en del spelare är förkylda. Jonathan Sjöblom saknas på grund av resa, men Ronnie Ludén är aktuell för spel efter att fotbollssäsongen är över. Jonatan Tynkkynen är också tillbaka i truppen efter sin resa. Vi kommer att spela med en bred trupp i helgen säger Isomäki. – Det var ett misstag förra helgen att gå ner på lite spelare på lördag, det ledde till att de spelarna var väldigt trötta i tredje perioden på söndag.

Det ska bli intressant att se hur tränarteamet formerar sitt lag. Första femman har spelat med samma uppställning alla tre matcher, fortsätter de på samma sätt? Ojala och Holländer är rätt så givna i andra kedjan, men vem är den tredje länken? Går Ludén rakt in i den spelande truppen? Kan Tynkkynen vara aktuell att spela från start trots att han varit borta en vecka? Hur ska tredje femman se ut? Blir det ungdomlig iver eller erfarenhet som prioriteras?

Lördagens match mot LaSB börjar kl. 17.00 och spelas i Lammin liikuntakeskus. På söndag startar matchen mot ÅIF kl. 18.00 och den spelas i Sipoon Areena. Råkar du befinna dig i närheten av matchorterna skall du naturligtvis klä dig i blått och komma på plats för att stöda Blue Fox. I annat fall kan vi rekommendera Tulospalvelu där matchprotokollet uppdateras i realtid.

LaSB skriver: Hakkalan kotiavauksessa vastassa Blue Fox