Dubbelhelg i Stjärnhallen

Det blir dubbla hemmamatcher inkommande helg. På lördag är det Erä Akatemia från Helsingfors som kommer på besök och på söndag står SBS Wirmo för motståndet.

Jonathan Sjöblom var en av de bättre i matchen mot SB Vaasa, håller formen i sig till helgen?
Foto:Tommy Backman

Nykomlingen Erä Akatemia slutade förra säsongen på 11:e plats i Divari och man var därmed sista lag som hölls kvar i serien. Efter säsongen försvann en handfull spelare till andra föreningar, bland annat Joni Kuokkanen till SB Vaasa.

De mest intressanta nyförvärven har man hittat i moderföreningen Eräs ligalag. Därifrån hämtades Valtteri Vapola med 6+5=11 poäng på 24 matcher med ligalaget, Miikka Kareinen 0+4=4 poäng på 10 matcher och Antti Aarnio med 2+1=3 poäng på 18 matcher. Ilkka Mutanen spelade förra säsongen 21 matcher med Indians i innebandyligan och stod för 1+1=2 poäng.

Det kan löna sig att hålla ett extra öga på Petri Ikonen som förra säsongen var tredje bästa poängplockare i Divari med 22+32=54 poäng på 26 matcher. Ikonen har erfarenhet av ligaspel i såväl Finland som Sverige. Aapo Kakkola var Erä Akatemias näst bäste poängplockare under förra säsongen med 26+20=46 poäng på 25 matcher.

På tränarposten i Erä Akatemia hittar vi ett bekant namn i form av Jarmo Härmä. Härmä från Uleåborg har tidigare tränat OLS och har många gånger besökt Stjärnhallen. Förra säsongen tränade Härmä LNM och även då fick han chansen att besöka Nykarleby.

Erä Akatemia inledde säsongen med att möta Divarinykomlingen Pirkkalan Pirkat på hemmaplan. Erä Akatemia gick segrande ur matchen med siffrorna 7-6. Aapo Kakkola var poängkung i den matchen med 3+1. Erik Helenius var en annan som utmärkte sig med 0+3.

På söndag är det SBS Wirmo som står för motståndet. SBS Wirmo eller puimurit (skördetröskorna) som man kallar sig, slutade förra säsongen på en åttonde plats i Divari. I slutspelet åkte man ut i första omgången mot seriesegraren Steelers.

SBS Wirmo har tappat en hel del viktiga spelare inför säsongen. Borta är fyra av lagets sju bästa poängplockare från förra säsongen. Jussi Lännistö var poängbäst förra säsongen med 11+23=34 poäng på 25 matcher. Juho Lehtonen var tredje med 19+6=25 poäng på 24 matcher. Borta är både Janne Tissari med 10+9=19 poäng och Keni Kivilä med 13+5=18 poäng.

Ersättare har man hittat i de egna juniorleden och så kommer man att få hjälp av ligalaget TPS via farmavtal. Det mest intressanta nyförvärvet är Joakim Ervast som har kontrakt med TPS. Ervast spelade förra säsongen i Divari med PSS från Borgå, men studier har nu fört honom till Åbo. Ervasts poängsaldo från förra säsongen var 20+5=25 på 21 matcher.

Bland de övriga spelarna vill vi främst höja ett varningens finger för anfallaren Matti Alivuotila som spelat 120 matcher i Divari med poängen 96+84=180 samt backen Hannes Kari som har erfarenhet från 75 matcher i Divari med poängen 18+28=46.

SBS Wirmo inledde seriespelet med att för en vecka sen möta Karhut från Björneborg på hemmaplan. Björneborgslaget var bättre med siffrorna 10-4. Bästa poängplockare i SBS Wirmo var Joakim Ervast med 2+0.

Blue Fox inledde sin säsong med en härlig derbyvinst förra lördagen. SB Vaasa besegrades med 8-2 på bortaplan. Glädjande var att målproduktionen spreds mellan alla tre femmor. Glädjande var också att tre debutanter fick öppna sitt målkonto i Divari.

Till helgens matcher kommer det att ske en del förändringar i den spelande truppen. Jonatan Tynkkynen är bortrest och blir borta från båda matcherna. Ronnie Ludén deltog inte i derbyt mot SB Vaasa och kommer inte att spela i helgens matcher eftersom Norvalla FF som han representerar i fotboll spelar seriefinal i division 3 mot Lapuan Virkiä på lördag. Ludéns officiella start på innebandysäsongen blir därför nästa helg. Rami Isomäki är ett frågetecken eftersom han fått en febersläng och inte deltog i träning på torsdag.

När vi får ett litet snack med tränaren Kenneth Björkholm säger han att det gäller för laget att gå in ödmjukt i matcherna mot Erä Akatemia och SBS Wirmo. – Jori har betonat för laget att vi måste få se en lika stor urladdning denna helg som vi såg förra helgen. Går vi in i matcherna på halv maskin så kommer det inte att räcka.

Där kommer hemmapubliken också in i bilden. Om vi sluter upp på säsongens två första hemmamatcher så kan vi med vårt stöd se till att hjälpa laget. Klä er i blått och visa ert stöd. Lägg märke till att lördagens match mot Erä Akatemia börjar kl. 18.00. Söndagens match mot SBS Wirmo börjar vanlig tid, kl. 16.00. Välkomna att njuta av nejdens bästa innebandy!

P.S. I samband med matcherna i helgen blir det lekar i pauserna. På lördag kan man hyra en egen boll. I pausen får man i tur och ordning försöka rulla den så nära mittpunkten som möjligt. Den som kommer närmast vinner pris.
På söndag tar vi fram skottradarn och den som vill får prova att skjuta. Ta med egen klubba!