Seriestart och derby

Det är redan tredje året i rad som säsongen för Blue Fox herrarna inleds med ett derby mot ärkerivalen SB Vaasa. Lokalkonkurrenten SB Vaasa har de senaste säsongerna jämfört matcherna mot Blue Fox med en rävjakt, men nu går vi till motangrepp. SB Vaasa i sina orangea dräkter påminner starkt om morötter. Vi är inte säkra på om rävar käkar morötter, men på lördag är det stor chans att de gör det.

Dessa blårävar är i varje fall beredda att käka morötter!

Extra tändvätska i derbyt är det att Henry Backman, Samir Mountassir och Sami Saari flyttade från Blue Fox till just SB Vaasa efter förra säsongen. Mountassir var dessutom Blue Fox bästa spelare under föregående säsong, men det hjälper inte att gråta över spilld mjölk.

SB Vaasas lag har i övrigt också förnyats kraftigt. Nyförvärven är så många som 16 till antalet, även om 7 av nykomlingarna tidigare har representerat SB Vaasa på division 1 nivå. Målvaktsgardet har förnyats så gott som totalt. Borta är Pasi Järvinen och Toni Oinas som axlade huvudansvaret under förra säsongen. Hannes Hannula inledde säsongen 2014-2015 med SB Vaasa, men fick dåligt med förtroende och avslutade med Nurmon Jymy. Topias Laitala har också flyttat över från division 2 föreningen Nurmon Jymy. Mikael Aromaa som förväntas vara förstemålvakt spelade förra säsongen med Floor Fighters Chemnitz i Tyskland, men han har ett förflutet i FBC Turku och SBS Wirmo och har erfarenhet från 59 matcher i Divari. Som fjärde målvakt i truppen hittar vi Blue Fox-fostrade Anton Kronqvist, född 1998, som förra säsongen fick debutera Divari.

I SB Vaasas försvar heter det viktigaste nyförvärvet Arttu Kukko. Kukko spelade förra säsongen i ligan med SalBa från Raumo, men valde att återvända till moderföreningen. Kukko är ledaren i försvaret som SB Vaasa saknade förra säsongen. Övriga intressanta nyförvärv i försvaret är Valtteri Pajunen från Koovee och Eetu Sariola från Nurmon Jymy. Pajunen född 1994 är en defensiv back som förra säsongen fick mycket ansvar i ligan, medan Sariola född 1993 är en offensiv back med en vass bössa. Niko Mäkelä spelade redan förra säsongen med SB Vaasa via farmavtalet med SPV, men nu är han helt och hållet Vasa-spelare.

I anfallet är nyförvärven inte lika många. Kevin Nylund från Borgå provtränade med både Blue Fox och SB Vaasa, men valde att skriva kontrakt med Vasaföreningen. Nylund är en pålitlig högerfattad målskytt. 32-årige Joni Kuokkanen har kommit från Erä Akatemia och han beskrivs som en defensivt inriktad center. Sami Kujala hade förra säsongen kontrakt med SPV, men spelade all sin innebandy med SB Vaasa. Den här säsongen har han därför kontrakt med SB Vaasa. Från de egna juniorleden har man lyft upp Kim Sand och Tomi Luhta. När det kommer till anfallet så är det Joona Kukko, Kari-Matti Viinamäki, Rasmus Nyström och Pekka Kontturi som trots allt är de största hoten.

I Vasa har det varit stort fokus på nyförvärven, men faktum är att från laget har också försvunnit en hel del kunnande. Borta är spelare som Valtteri Nurmi, Janne Karvonen, Aleksi Eliasson, Juuso Pietilä, Jyri Järvinen, Markus Lehtivuori, Olli-Jussi Sariola, Mikko Kuusisto, Janne Tuomivirta, Petteri Mäki-Jokela samt tidigare nämnda målvakterna Järvinen och Oinas. Det skulle vara intressant att veta varför omsättningen på spelare har varit så stor i SB Vaasa.

Det har varit mycket snack om att Blue Fox har försvagats inför den kommande säsongen, men har verkligen Blue Fox försvagats så mycket som alla påstår? Det är klart att Samir Mountassir och Jukka Keskisipilä är svåra att ersätta. Henry Backman, Joni Lehtinen och Sami Saari är däremot inte lika stora förluster. Rami Isomäki kommer att axla en del av det ansvar som Samir Mountassir lämnade efter sig. Jonathan Sjöblom och Viktori Niemi har möjlighet att ersätta Sami Saari. Jonatan Tynkkynen kommer antagligen få chansen att spela in sig på Keskisipiläs plats medan Petri Pollarinen och Timo Salo kan ersätta Lehtinen och Backman. De egna juniorerna Colin Björkholm, Didrik Lillas och Jonathan Nilsson knackar hårt på dörren till representationslaget och tränarteamet har redan konstaterat att det är hård kamp om speltiden bland anfallarna.

Det har också diskuterats hur mycket Jori Isomäki kommer att spela under säsongen, men det torde vara rätt så klart att han spelar åtminstone de viktigaste matcherna och lördagens seriepremiär kan klassas som en viktig match.

Vad är det då som talar för Blue Fox i derbyt? SB Vaasa har på pappret det starkare laget och rankas av Pääkallo.fi som det lag som kan utmana Steelers och LaSB om segern i Divari. SB Vaasa har en stark trupp, men varje match börjar från 0-0 och i ett derby kan vad som helst hända. Blue Fox har möjlighet att överraska om man får allt att klaffa även om man av Pääkallo rankas som nionde lag i Divari. Pressen är helt klart på SB Vaasa i denna match. SB Vaasa måste leva upp till sitt rykte som en av favoriterna i Divari. Blue Fox är underdogen som har allt att vinna och inget att förlora.

Det ska bli intressant att se vad tränarteamen har hittat på för överraskningar. SB Vaasa har tidigare bjudit på finurliga frislagsvarianter och båda lagen har säkert slipat på spelet i numerärt överläge. I träningsmatchen mellan lagen spelade SB Vaasa med hög och aktiv press som gav utdelning i form av en 5-2 seger. Träningsmatchen spelades redan i slutet av juli och båda lagen saknade flera av sina ordinarie spelare vilket betyder att matchen inte kan beskrivas som riktgivande på något sätt. Blue Fox har varierat sitt spelsystem mellan lagets traditionella 1-2-2 och en lite aktivare 2-1-2. Vi får anta att laget kommer att anpassa sin taktik efter motståndet och kanske till och med under match byta taktik, det har man i varje fall gjort i träningsmatcherna.

En intressant säsongsöppning blir det i varje fall på lördag kl. 16.00 i Botniahallen i Korsholm. Alla innebandyvänner bör då vara på plats för att bevittna det Österbottniska derbyt. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för Blue Fox! Lite efter kl. 18.00 borde det vara klart om blårävarna klarat av att käka morötterna!

Pääkalloennakko: Vaasa haastaa Hämeenlinnan Divarin voitosta – nousijoilla vaikeaa