Resa i västerled

Blue Fox herrarna åker på fredag morgon till Umeå för att delta i den traditionella Sverigekampen mot Umeå City och Team Thorengruppen. Det är redan åttonde året i rad som Blue Fox och Umeå City möts under försäsongen. Glädjande är att även Johnny Ojala åker med på resan.

Johnny Ojala åker med till Umeå.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox startar tidigt på fredag morgon med buss till Vasa för att ta färjan över till Umeå. Med på resan är 19 utespelare och 3 målvakter. De enda frånvarande utespelarna är kontrakterade Mikael Nyvall och Ronnie Ludén som ännu saknar kontrakt. Den största nyheten är att Johnny Ojala åker med på resan. Ojala har inte ännu något kontrakt med Blue Fox, men hans medverkan i resan tyder på att ett kontrakt är nära. Herrlaget återvänder på söndag från Sverige.

Blue Fox ska spela tre matcher medan man är i vårt västra grannland. På fredag kväll kl. 19.00 är det Team Thorengruppen som står för motståndet. På lördag förmiddag kl. 11.00 spelar man mot Umeå City och lördag kväll kl. 16.00 spelar man igen mot Team Thorengruppen. Alla tider är lokala tider.

Team Thorengruppen som spelar i Allsvenskan norra hade förra säsongen som mål att ta sig till Svenska Superligan, men man misslyckades efter att laget bara knep 9 poäng på de 8 inledande matcherna i seriespelet. Däremot avslutade man seriespelet med 11 vinster på 13 matcher vilket gav laget en slutlig sjätteplats i tabellen. Inför den nya säsongen har man värvat friskt och har sju nya spelare i truppen. Adam Berglund, samt bröderna Christian och Johan Larsson spelade alla med IBK Dalen i SSL förra säsongen och kan klassas som de mest namnstarka nyförvärven. Av de gamla spelarna i truppen är det främst Peter Reinholdt och Mattias Hedlund vi vill varna för.

Från tränarstaben är man mycket glada över att Johnny Ojala är med på resan. – Vi kommer att ta ett ordentligt snack med Ojala under resan säger Jori Isomäki.

Isomäki klassar det här som lagets absolut viktigaste helg inför säsongen. – Då tänker jag inte bara på matcherna utan även på att svetsa ihop gänget. Vi har de nya killarna från Karleby, Petri Pollarinen som är tillbaka, våra egna juniorer och vårt gamla garde. Alla dessa ska vi svetsa ihop, det är minst lika viktigt som det spelmässiga.

- Vi lägger mindre vikt på taktiska detaljer under resan till Sverige fortsätter Isomäki. Vi söker istället en känsla på plan, rätt känsla där alla i laget vill arbeta för varandra. Sifferkombinationer som 1-2-2 och 2-1-2 är inte det som avgör matcher, det är hur mycket du är villig att ge för laget som avgör. Resultatet kommer inte heller att vara det viktigaste, utan det är mera fokus på hur vi ser ut som lag.

- Jag och Kenneth Björkholm vill nu börja se en hård kamp om spelplatserna säger Isomäki. Vi har en bred och bra trupp på anfallssidan. Vi kommer också att göra en del experiment och vi kommer att testa någon anfallare i försvaret där vi inte har samma bredd.

- Vi har alla tre målvakterna, Jan-Olof Backlund, Mikael Enlund och Roope Mutka, med oss på resan och de kommer att få spela en match på var.

Isomäki har hört att Team Thorengruppen har förstärkts till den här säsongen. – Det kommer att bli tuffa matcher där våra nya spelare får bekanta sig med den fysiska svenska innebandyn. I matchen mot Umeå City kommer vi att matcha ett något yngre lag och där ska det bli intressant att se skillnaden mellan våra yngre spelare och de yngre spelare som spelar i Umeå City. Det ska bli intressant att se om det skiljer i teknik och fysik.

- Något som vi från tränarstaben vill utveckla under den här säsongen är individuell feedback. Det gäller såväl matcher som träningar, men det är klart att feedback från matcherna är viktigare.

Tränarteamet vill också skapa en positiv atmosfär i laget inför den kommande säsongen. – Vi har alltid haft en bra laganda i Blue Fox, men vi vill att den ska vara ännu bättre i år. Det är det äldre gardet som måste visa vägen och sprida positiv energi. Det är de äldre som ska hjälpa de yngre och visa vägen för dem.

Blue Fox herrarna har ännu fem träningsmatcher inprickade före seriestarten. Schemat hittar du här.