Slutspelet är här

Äntligen är det första slutspelet i Divaris historia här. Blue Fox slutade som bekant på sjätte plats i tabellen och det blev serietvåan M-Team som valde Blue Fox till motståndare i kvartsfinalserien.

Tero Saaristo och Johnny Ojala var Blue Fox två bästa poängplockare i grundserien.
Foto: Glenn Hägg

M-Team har historiskt sett varit ett mycket svårt lag för Blue Fox att möta, men vi ska hoppas att det kan bli ändring på det i den här matchserien. Blue Fox och M-Team har mötts 8 gånger sedan säsongen 2010-2011 och endast en gång har Blue Fox utgått som segrare. Det var säsongen 2012-2013 när man lyckades besegra M-Team på hemmaplan med 8-5. I övrigt har det blivit fem förluster och förra säsongen blev det oavgjort i lagens båda möten.

M-Team slutade alltså på andra plats i tabellen med 40 inspelade poäng på 26 matcher. Steelers hade två poäng mera och vann serien. M-Team avslutade seriespelet med fyra raka vinster mot i tur och ordning, SB Welhot, Erä Akatemia, Steelers och SBS Wirmo. Den senaste förlusten kom för en månad sen mot LNM.

M-Teams bäste poängplockare i grundserien var den långe och gänglige Antti Itkonen som slutade tvåa i poängbörsen med 19+39=58 poäng på 26 matcher. Itkonen var den bästa framspelaren i Divari med sina 39 assists. På åttonde plats i poängbörsen hittar vi Itkonens radarpar Riku Reunamäki med 27+23=50 poäng på 26 matcher och på elfte plats finns Janne Makkonen med 34+13=47 poäng på 26 matcher. Makkonens 34 mål berättigar till andra plats i målbörsen i Divari. Endast Ville Lastikka från Steelers var bättre med sina 51 mål. Tuomas Ruippo har oftare fått förtroendet mellan stolparna, men har den sämre räddningsprocenten, 79,06 på 19 matcher. Ossi Rannala har vaktat målet i 11 matcher med räddningsprocenten 84,29, vilket är seriens näst bästa statistik bland de målvakter som vaktat målet i fler än 10 matcher.

Blue Fox sjätte plats i tabellen var något sämre än vad man räknat med, men man får vad man förtjänar. Laget lyckades skrapa ihop 31 poäng på 26 matcher. I de fem sista matcherna före slutspelet blev det tre vinster och två förluster. Vinsterna kom mot bottenlagen Blackbirds, SBS Masku och LNM, medan det blev förluster mot LaSB och Lovisa Tor.

Johnny Ojala toppade sin vana trogen poängbörsen i Blue Fox med 27+19=46 poäng på 26 matcher, men faktum är att detta var Ojalas poängmässigt sämsta säsong någonsin i division 1. Vi ska hoppas att han sparat på krutet till slutspelet. Tvåa internt var Tero Saaristo med 27+17=44 poäng på 26 matcher. På tredje plats hittar vi Anton Kallvik med 22+9=31 poäng och på fjärde plats Jukka Keskisipilä med 20+8=28 poäng, båda har spelat 26 matcher. Mikael Enlund och Roope Mutka har spelat 15 matcher på var. Mutkas räddningsprocent var 78,37 i grundserien och Enlund räddade 80,85 % av skotten.

Om Blue Fox ska ha någon chans i denna matchserie så gäller det att få stopp på M-Teams första kedja med Reunamäki, Itkonen och Makkonen. Trion stod i grunderserien för 80 av lagets 183 gjorda mål. Duon Reunamäki - Itkonen har länge varit en av Divaris bästa enheter, nu har de kompletterats på ett bra sätt av målskytten Makkonen. Tuomas Ruippo har vaktat målet i flera matcher än Ossi Rannala, men på slutet var det Rannala som fick mera ansvar, vilket tyder på att det blir Rannala som börjar mellan stolparna. M-Team är för övrigt seriens bästa bortalag, med 10 vinster på bortaplan. En intressant detalj är också det att M-Team är det lag som dragit på sig minst utvisningsminuter i serien, 88 minuter på 26 matcher och man är enda lag under 100 minuter. För Blue Fox måste allt utgå från att man spelar ett bra försvarsspel. Efter att man särade på spelarna i den tidigare första femman har Blue Fox fått två slagkraftiga femmor. Robin Holländer har verkligen vaknat till liv efter förändringen. Mikael Nyvall har också sett piggare ut än på många säsonger. Det har gjort gott för honom att flytta längre ner på planen istället för att spela på spets.

Vill du uppleva spänningen i denna matchserie ska du komma kl. 18.00 till Stjärnhallen i Nykarleby på söndag 15.3. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för hemmalaget. Trust your instincts!

P.S. Har du inte möjligt att komma på plats för att uppleva slutspelsinnebandy går det också att följa matchen via salibandy-tv.fi eller Watson. För 4,95 € kan du se matchen hemma i din egen soffa.