Säsongens sista seriematch

På lördags bjuds vi på säsongens sista seriematch i Stjärnhallen när Blue Fox får vara värdar för LNM eller Limingan Niittomiehet som förkortningen står för. LNM är nykomlingar i serien och man har sen ett par omgångar tillbaka säkrat seriekontraktet.

Johnny Fredriksson spelade fram till ett mål i matchen mot Lovisa Tor.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

LNM är på tionde plats i tabellen med 21 inspelade poäng på 25 matcher. Det har blviit 10 vinster, 1 oavgjord match och 14 förluster för laget. Målskillnaden är just och just på minussidan med 165-169. LNM har haft en varierande säsong där man blandat förluster med vinster, men för tillfället är man inne i en riktig segerparad med fem raka vinster, varav tre på bortaplan. Det har blivit vinster mot ÅIF, SBS Masku, M-Team, Blackbirds och PSS. Med en vinst på lördag kan LNM avancera till nionde plats om ÅIF samtidigt förlorar mot Lovisa Tor.

LNM tränas av den före detta OLS-tränaren Jarmo Härmä med rutin av många matcher i Stjärnhallen. Olli Tornberg toppar den interna poängbörsen i LNM med 12+25=37 poäng på 23 matcher. Tvåa är Matias Luokkanen med 29+7=36 poäng på 15 matcher. Högerfattade skytten Luokkanen kom med i truppen i ett senare skede och är en av orsakerna till att laget klarat sig så bra i slutet på säsongen. Jarmo Härmä har i en intervju för Pääkallo.fi berättat att Luokkanen länge varit känd som en av de bästa spelarna i Uleåborgs sommarligor, men att det är först den här säsongen som man lyckats locka med honom till en av de högre serierna. Luokkanens målsnitt på 1,93 mål/match toppas endast av Ville Lastikka och Mikko Jolma som båda har ett snitt på 2,13 mål/match. Trea i den interna poängbörsen är Juho Laurila med 12+11=23 poäng på 20 matcher och på fjärde plats hittar vi Niko Pelkonen med 13+8=21 poäng på 24 matcher. Övriga spelare att hålla ett extra öga på är backen Jari Karjalainen och anfallaren Erkki Latvalehto. Ansvaret mellan stolparna har delats broderligt av Sami Yli-Korpela och Toni Pallari. Yli-Korpela har räddningsprocenten 79,04 och Pallari har räddningsprocenten 75,28, båda har vaktat målet i 14 matcher.

Blue Fox är efter två raka förluster på en sjätte plats i tabellen. På 25 matcher har det blivit 29 poäng för de blåa efter 14 vinster, 1 oavgjord match och 10 förluster. Målskillnaden är 156-137. På hemmaplan har Blue Fox ovanligt dålig statistik för denna säsong, på 12 matcher har det blivit 6 vinster och 6 förluster. Däremot har man varit seriens näst bästa bortalag med 8 vinster och 1 oavgjord match. I de fem senaste matcherna har det blivit tre vinster och två förluster. Vinsterna har kommit mot bottenlagen PSS, Blackbirds och SBS Masku medan man tagit stryk av LaSB och nu senast Lovisa Tor. Blue Fox har väldigt små chanser att ta sig upp på en femte plats i tabellen. Lovisa Tor som är femma har två poäng mera och dessutom en betydligt bättre målskillnad.

Johnny Ojala toppar den interna poängbörsen med 25+18=43 poäng på 25 matcher. Ojalas poängsaldo är hans sämsta på alla säsonger som han spelat i division 1. Tero Saaristo är tvåa med 26+16=42 poäng på 25 matcher. Anton Kallvik har gjort sin bästa säsong i karriären och är nu uppe i 21+9=30 poäng. Det är första gången han når över 20 poäng på en säsong i division 1 och det är samtidigt också första gången som han gör mer än 10 mål. Jukka Keskisipilä är inför sista matchen uppe i 20+8=28 poäng på 25 matcher, vilket också är ett präktigt nytt poängrekord. Glädjande är också Samir Mountassirs nya poängrekord på 13+7=20 poäng och Mikael Nyvall med 6+11=17 poäng, vilket är hans bästa poängsaldo på 4 säsonger. Vi höjer också ett varningens finger för Robin Holländer som äntligen har vaknat till liv med poängsaldot 3+5=8 på de fem senaste matcherna. Mikael Enlund har fått förtroendet mellan stolparna i 14 matcher med räddningsprocenten 81,23 och Roope Mutka har spelat 15 matcher med 78,37 % räddningar.

Lördagens match har ingen betydelse när det gäller slutspelsplatser och säkrade seriekontrakt. LNM får sommarlov efter matchen medan Blue Fox får fortsätta säsongen med Divaris första slutspel. Säsongens sista seriematch kan däremot ge en fingervisning om hemmalagets form inför det stundande slutspelet. Det skulle vara viktigt att få avsluta seriespelet med en bra match och få inleda slutspelet med självförtroendet på topp. Där kan vi som hemmapublik vara med och föra fram vårt eget lag till en viktig vinst. Matchen mot LNM börjar kl. 16.00 på lördag. Välkommen till Stjärnhallen! Har du inte möjligt att komma på plats så visas matchen också via salibandy-tv.fi för 4,95 €.