Herrarna möter topp och botten

Blue Fox herrarna möter i helgen både toppen och botten i serien när man tar sig an SBS Masku och LaSB. På lördag möter man redan nedflyttningsklara SBS Masku som finns på 13:e och nästsista plats i tabellen. På söndag blir det match mot LaSB som är trea i tabellen med samma poäng som tvåan M-Team.

Robin Holländer visade tecken på gryende form i förra helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg
 

Efter förra helgens vinstmatcher mot PSS och Blackbirds känns det som att slutspelsplatsen så småningom ska vara säkrad för blårävarna. Nu är det mera frågan om att knipa en så bra placering och om möjligt en fjärde plats. De fyra första lagen får nämligen hemmaplansfördel i slutspelet som spelas bäst av tre matcher. En tredje och avgörande match spelas alltså hos det lag som placerat sig högre upp i tabellen.

SBS Masku är nykomling i serien och laget blir tvunget att ta ny fart från division 2. På 21 matcher har det bara blivit två vinster och två oavgjorda matcher vilka genererat 6 poäng. Målskillnaden är 93-174 och även där är man seriens näst sämsta lag. Något överraskande lyckades SBS Masku ta sin andra vinst för säsongen när man i söndags spelade mot SB Welhot. Överraskande med tanke på att SB Welhot förra säsongen slutade på andra plats i serien och fick spela kvalmatcher till Salibandyliiga. Före det hade SBS Masku 6 raka förluster, varav två var på övertid.

Santeri Urponen är SBS Maksus bästa poängplockare med 19+10=29 poäng på 21 matcher. Jani Kaksonen har 16+12=28 poäng på 21 matcher och Joni Lempiäinen har samlat 9+12=21 poäng på 18 matcher. Joni Lehtinen har vaktat målet i 17 matcher och han har räddningsprocenten 78,34 medan Janne Nurminen med speltid i 10 matcher har räddat 70,05% av skotten. I SBS Masku finns också seriens sämsta spelare när det kommer till plusminusstatistik, Ville Tuominen som ståtar med -42.

LaSB var förra säsongen nykomlingar i Divari och man klarade just och just av att förnya seriekontraktet. Den här säsongen har varit raka motsatsen och nu är man med och slåss i den absoluta toppen. På 22 matcher har man samlat 32 poäng efter 15 vinster, 2 oavgjorda matcher och 5 förluster. LaSB ståtar med seriens tätaste försvar och man har bara släppt in 96 mål samtidigt som man gjort 132. En intressant statistik är att LaSB är seriens bästa lag på att göra mål i numerärt underläge, 6 mål har det blivit så här långt. LaSB har spelat fyra matcher i rad utan förlust.

Tino Nivala är bäste poänggörare i LaSB med 24+19=43 poäng på 22 matcher och det ger honom för tillfället också en åttonde plats i poängbörsen. Sen kommer första broder Kainulainen, nämligen juniorlandslagsmannen Rasmus som har samlat 15+22=37 poäng på 22 matcher. Ligaveteranen Heikki Hätönen är följande med 17+14=31 poäng på 19 matcher och broder nummer två, Roope Kainulainen har 12+13=25 poäng på 18 matcher. Kaapo Kettunen är klar etta mellan stolparna i LaSB med 20 spelade matcher och räddningsprocenten 82,91. Ilari Nykänen har inte varit ett dugg sämre i de 4 matcher som han har fått chansen och han har räddat 86,59% av alla skott.

Blue Fox är nu på femte plats i tabellen med 27 poäng på 22 matcher. Det har blivit 13 vinster, 1 oavgjord match och 8 förluster för laget. Målskillnaden bättrades på under förra helgen och är nu 134-113. Blue Fox har släppt in tredje minst mål i serien. Ser vi till de fyra senaste matcherna har Blue Fox två vinster och två förluster.

Johnny Ojala vaknade till liv förra helgen med 6+1 på två matcher och han har nu sammanlagt 21+17=38 poäng på 22 matcher. Tero Saaristo är två i den interna poängbörsen med 24+12=36 poäng på 22 matcher. Jukka Keskisipilä kom i matchen mot Blackbirds upp i 20 gjorda mål och har med 7 passningspoäng samlat på sig 27 poäng. Anton Kallvik är trea med 15+6=21 poäng på 22 matcher. En annan som förra helgen visade tecken på gryende form var Robin Holländer som på två matcher stod för 1+4. Holländer har före förra helgen haft det väldigt tufft poängmässigt, men vi ska hoppas att det lossnade nu. Mikael Enlund är näst bäst i målvaktsligan med räddningsprocenten 83,39, om vi bara beaktar de målvakter som vaktat målet i mer än 10 matcher. Roope Mutka har räddat 79,11% av skotten i de 14 matcher han fått förtroendet.

Ändringarna i femmorna inför förra helgens matcher gjorde bara gott för alla spelare. Första kedjan med Ojala - Keskisipilä - Holländer gjorde mycket bra ifrån sig och andra kedjan med Nyvall - Saaristo - Kallvik, var inte mycket sämre. Vi hoppas att tränarteamet fortsätter på den inslagna linjen även om förra helgens motstånd inte var av samma kaliber som det motstånd som söndagen bjuder på. SBS Masku har inget annat än hedern att spela för, men förra helgens vinst mot SB Welhot visar att det inte går att räkna med några lätta poäng. Matchen mot LaSB lär bli en riktig thriller. Blue Fox har besegrat båda helgens moståndare när man mötte dem på hemmaplan. SBS Masku fick stryk med 5-4 i en match där Maskulaget backade hem och förlitade sig på att göra mål i numerärt överläge. Blue Fox besegrade LaSB med 10-8 på självständighetsdagen efter att Ville Rynnäs gjorde sitt livs match och stod för 4+1. Lördagens match börjar kl. 15.00 och spelas i Leaf-Areena. På söndag är det Lammin Liikuntakeskus som är matcharena när LaSB och Blue Fox drabbar samman kl. 16.00. Befinner du dig i närheten ska du naturligtvis komma på plats för att visa ditt stöd, men i övrigt får vi hänvisa till Tulospalvelu. Trust your instincts!