En helg på sydligare breddgrader

Det blir en helg på sydligare breddgrader för herrarna när man på lördag möter ÅIF i Sibbo och på söndag spelar mot M-Team i Helsingfors. ÅIF är ett lag med höga toppar och djupa dalar, medan M-Team är fast förankrat i toppstriden.

Samir Mountassir är bara ett mål ifrån att nå upp till 10 gjorda mål den här säsongen.
Foto: Glenn Hägg

Lördagens motståndare ÅIF ligger på åttonde och sista slutspelsplats i tabellen med 20 inspelade poäng på 20 matcher. Det har blivit 10 vinster och 10 förluster så här långt och målskillnaden är 108-116. ÅIF hade en tuff december månad, då man förlorade fyra raka matcher. I januari har det gått betydligt bättre med fyra vinster och en förlust. Vinsterna kom mot M-Team, Blackbirds, SB Welhot och SBS Masku, medan man förlorade mot serieledarna Steelers. ÅIF ligger som sagt på sista slutspelsplats och både Erä Akatemia och SBS Wirmo är hack i häl med en respektive två poäng mindre.

Miro Herlin från ÅIF är på tredje plats i poängbörsen med 15+31=46 poäng på 20 matcher. Matias Kuisma har samlat 25+10=35 poäng på 15 matcher. I målbörsen ger det honom en andra plats efter Ville Lastikka. Atte Huovinen är trea i den interna poängbörsen med 14+19=33 poäng på 20 matcher. Sen följer Kenneth Myllyniemi och Markus Mitikka som båda har 15 poäng. Tuomas Leino är klar förstemålvakt i ÅIF med 19 spelade matcher och räddningsprocenten 81,45.

Söndagens motståndare M-Team är på tredje plats i Divari med 25 inspelade poäng på 17 matcher. M-Team har 12 vinster, 1 oavgjord match och 4 förluster med målskillnaden 116-81. M-Team har spelat fyra matcher efter nyåret och vunnit tre av dem. Förlusten kom mot ÅIF på bortaplan, medan man vunnit mot SBS Masku på hemmaplan samt LaSB och SB Vaasa på bortplan. Speciellt vinsten mot SB Vaasa imponerade. Där låg man under med 6-1 efter första perioden, men lyckades trots det vända och vinna.

Riku Reunamäki är bästa poängplockare i M-Team med 18+19=37 poäng på 17 matcher, vilket berättigar till en tionde plats i poängbörsen. Näst bäste poängplockare i M-Team är radarpartnern Antti Itkonen som plockat 14+22=36 poäng på 17 matcher. På tredje plats hittar vi Janne Makkonen med 17+7=24 poäng på 17 matcher medan Iiro Kinnunen har samlat 10+8=18 poäng på 15 matcher. Tuomas Ruippo har vaktat målet i 15 matcher med räddningsprocenten 79,72. Ossi Rannala har fått chansen i 4 matcher och har räddat 87,67% av skotten.

Blue Fox är sexa i en mycket jämn tabell med 23 poäng på 18 spelade matcher. Lovisa Tor och SB Vaasa på fjärde respektive femte plats har också 23 poäng. Blue Fox har 11 vinster, 1 oavgjord match och 6 förluster med målskillnaden är 107-91. En viktig detalj är det faktum att Blue Fox är seriens bästa bortalag. Man har bara förlorat mot ett lag på bortaplan och det är Lovisa Tor. På bortaplan har det blivit hela 7 vinster och 1 oavgjord match. I de två matcher som Blue Fox spelat efter nyår har det blivit vinst mot SBS Wirmo på bortaplan och förlust mot Steelers på hemmaplan. I de tre matcher som Blue Fox spelade i december blev det två vinster och en förlust.

I Blue Fox är det Tero Saaristo som toppar den interna poängbörsen med 19+10=29 poäng på 18 matcher. Johnny Ojala är två med 14+14=28 poäng på 18 matcher. Sen följer Jukka Keskisipilä med 16+4=20 poäng och Anton Kallvik med 13+5=18 poäng, båda har spelat 18 matcher. Mikael Enlund har räddningsprocenten 93,48 på 9 spelade matcher. Roope Mutka har spelat 11 matcher och har räddningsprocenten 78,32.

Anton Kallvik är nu två poäng ifrån att för första gången nå upp till 20 poäng i Divari. Ska han lyckas med det redan nu i helgen efter att han på fredagen belönades som 2014 års bästa senior inom lagidrott i Nykarleby. En annan som är på väg att nå nya höjder är Samir Mountassir som är uppe på 9 mål. Ska han lyckas komma upp 10 mål denna helg? Med tanke på att Mountassir inte spelar power play är det ett riktigt bra facit för en back.

Lördagens motståndare ÅIF har precis som Blue Fox haft en säsong som varit lite upp och ner. För tillfället kämpar ÅIF om åttonde och sista slutspelsplats. M-Team tippades inför säsongen vara med i absoluta toppen av Divari och det är man också. På pappret ska alltså lördagens motståndare vara lättare än söndagens, men faktum är att Blue Fox redan förlorat denna säsong mot både ÅIF och M-Team. När Blue Fox och M-Team möttes i säsongens andra match i Stjärnhallen var M-Team bättre med siffrorna 4-2. Blue Fox och ÅIF möttes i mitten på november och då var Sibbolaget bättre med 8-6. Det är alltså läge för revansch och med den bortaform som Blue Fox visat upp ska det inte vara någon omöjlighet.

Lördagens match som spelas i Sibbo Arena börjar kl. 17.00. Söndagens match mot M-Team spelas i Ruskeasuo ArenaCenter och börjar kl. 18.30. Har du möjlighet att komma på plats för att stöda de blåa ska du absolut göra det. I övrigt kan vi hänvisa till tulospalvelu. Trust your instincts!