Byakampen del två

När Blue Fox och SBS Wirmo senast möttes i Divari, utropade vi matchen till byakampen. Blue Fox och Wirmo kommer från kommuner som är väldigt nära varandra när man jämför invånarantal. Nu blir det också en kamp om slutspelsplats.

Alexander Nyman var en av få ljuspunkter i matchen mot Steelers.
Foto: Glenn Hägg

SBS Wirmo är på nionde plats i tabellen med 18 inspelade poäng på 19 matcher. Det har blivit 9 vinster och 10 förluster för laget från Mynämäki och målskillnaden är 106-100. SBS Wirmo har spelat hela 5 matcher efter nyår och det har blivit 4 vinster och en förlust. Man har besegrat SBS Masku, Lovisa Tor, LNM och PSS, medan förlusten kom mot LaSB.

Lagets bästa poängplockare är Jussi Lännistö med 7+15=22 poäng på 18 matcher. Tvåan i den interna poängbörsen, Matti Alivuotila har 10+11=21 poäng på 17 matcher. Juho Lehtonen har 15+5=20 poäng på 17 matcher och Joni Valtanen har samlat 14+6=20 poäng på 19 matcher. I SBS Wirmo vill vi ännu varna för Hannes Kari som under hösten var utbyteselev i Kanada och ännu bara hunnit spela 5 matcher med laget. SBS Wirmo har använt sig av tre målvakter, men Aleksi Vainio med räddningsprocenten 82,77 har fått förtroendet flest gånger eller i 12 matcher. Jaakko Kaistinen har erfarenhet från 7 matcher med räddningsprocenten 78,65.

Blue Fox har nu dalat till sjätte plats i tabellen. Laget har samlat 21 poäng på 17 spelade matcher. Det har blivit 10 vinster, 1 oavgjord match och 6 förluster och målskillnaden 100-88. Blue Fox har bara spelat en match efter nyår och i den blev det förlust med 7-1 mot serieledarna Steelers. Ser vi ännu fyra matcher tillbaka så har de blåa tre vinster och en förlust. Före juluppehållet besegrade man SB Welhot, LaSB och LNM, men mot lokalkonkurrenten SB Vaasa blev det förlust.

Poängbörsen i Blue Fox leds av Tero Saaristo med 18+9=27 poäng på 17 matcher. Johnny Ojala är tvåa med 13+13=26 poäng på 17 matcher och Jukka Keskisipilä trea med 14+4=18 poäng på 17 matcher. Anton Kallvik har samlat ihop 12+5=17 poäng på 17 matcher. Kallvik och Mikael Nyvall är de två spelare i Blue Fox som varit mest formstarka i de fem senaste matcherna. Johnny Ojala har däremot underpresterat och i de fem senaste matcherna har han mäktat med endast en passningspoäng. Mikael Enlund har räddningsprocenten 82,76 på 8 spelade matcher och Roope Mutka har procenten 78,32 på 11 spelade matcher.

När Blue Fox och SBS Wirmo möttes i oktober i Stjärnhallen var Mynämäki-laget bättre med 5-4. Förra säsongen var det lika, Blue Fox förlorade på hemmaplan mot SBS Wirmo med 6-5, men på bortaplan lyckades man bättre och matchen slutade 7-2 till Blue Fox.

I den senaste matchen, mot Steelers, hade Blue Fox möblerat om kraftigt i femmorna, men det hade inte önskad effekt. Frågan är om man nu fortsätter på den nya banan eller om man går tillbaka till den urpsrungliga matchplanen? Trots att kedjan Keskisipilä – Saaristo – Holländer med backparet Mountassir – Nyman inte gjorde något mål i matchen mot Steelers tyckte Markus Åbb att det var den formation som fungerade bäst. Om Blue Fox ska hållas med i toppstriden så är det nästan krav på att vinna matchen mot SBS Wirmo. Förlust innebär att man dras in i kampen om slutspelsplats. Det är fyra poäng upp till andra plats, men det är också bara tre poäng ner till tionde plats. Matchen på lördag startar kl. 18.00 i HaNi-Halli i Mynämäki. Råkar du befinna dig i närheten ska du naturligtvis komma på plats för att stöda de blåa. I övrigt kan vi hänvisa till Tulospalvelu. Trust your instincts!