Serieledarna Steelers på besök

På lördag bjuds det på toppinnebandy när serieledarna Steelers från Tavastehus kommer på besök till Stjärnhallen. Från att förra säsongen med nöd och näppe klarat sig kvar i serien har Steelers gjort en fenomenal uppryckning till denna säsong.

Mikael Nyvall har gjort bättre och bättre ifrån sig i de senaste matcherna.
Foto: Glenn Hägg

Steelers leder alltså serien med 30 poäng på 18 spelade matcher. Det har blivit 15 vinster och endast 3 förluster så här långt under säsongen. Steelers är det överlägset mest målglada laget i serien med 151 gjorda mål, vilket ger ett snitt på 8,4 gjorda mål/match. Inget annat lag är i närheten av att göra så mycket mål, närmast är Lovisa Tor med ett snitt på 7 gjorda mål/match. Lag som gör mycket mål brukar också släppa in en del och så är även fallet med Steelers som släppt in 96 mål, vilket ger ett snitt på 5,3. Steelers har spelat tre matcher efter nyår och det har blivit två vinster och en förlust. Man har besegrat PSS och Lovisa Tor, men i lokalderbyt mot LaSB blev det stryk. Matchen mot LaSB spelades i Lahden Suurhalli och samlade rekordpubliken 1335 åskådare, vilken är den största publikmängden som någonsin bevittnat en match i division 1.

Inför säsongen var det mycket snack om Sami Saarinen och Timo Johansson som skulle återvända från Schweiz till Steelers. Saarinen som säsongen 2012-2013 stod för 37+42=79 poäng i Divari sade inför säsongen till och med att han är seriens bästa spelare. Under säsongens gång har det däremot visat sig att seriens bästa spelare nog finns i Steelers, men han heter Ville Lastikka. 18-årige Lastikka spelar sin första hela säsong i Divari och som han gör det. På 18 spelade matcher har han samlat ihop 40+18=58 poäng och leder poängbörsen. Lastikka har i september, oktober och november belönats som månadens spelare i Divari. På tredje plats i poängbörsen hittar vi Lastikkas kedjekamrat Nico Jonaeson som skrapat ihop 22+21=43 poäng på 18 matcher. 20-årige Jonaeson spelar även han första säsongen i Divari och förra säsongen spelade han i division 2 med Tikkurilan Tiikerit. 18-årige Julius Aaltonen är ungdomskedjans tredje länk och han är även Steelers tredje bästa poängplockare med 11+13=24 poäng på 18 matcher. I slutet på december utsåg Pääkallo.fi Sami Saarinen till Divaris största flopp så här långt eftersom han på 15 matcher bara hade lyckats producera 4+12=16 poäng. Efter det har han ryckt upp sig och i lagets tre matcher efter nyår har han samlat 5+3=8 poäng. Vi höjer också ett varningens finger för Timo Johansson och Iiro Nurminen, de är båda spelare som kan avgöra matcher. Steelers har använt sig av tre olika målvakter under säsongen. Jaakko Vahtokari har fått förtroendet i 10 matcher och har räddningsprocenten 83,45. Juha Jokinen har 8 matcher under bältet och räddningsprocenten 79,19.

Blue Fox är nu nere på fjärde plats i tabellen. På 16 matcher har det blivit 10 vinster, 1 oavgjord match och 5 förluster vilket ger poängsaldot 21 poäng. Målskillnaden är 99-81, vilket ger ett målsnitt på 6,2 gjorda mål/match och 5,1 insläppta mål/match. Det har hunnit gå nästan en hel månad sedan Blue Fox senast spelade seriematch. 20.12 var det SB Vaasa som stod för motståndet i Stjärnhallen och det blev bortalaget som for iväg med poängen. Före det hade Blue Fox fem raka vinster. Det stora frågetecknet inför lördagens match är hur hemmalaget har lyckats bibehålla matchtempot. En månad utan matcher är inte bra för något lag. Några av representationslagets spelare valde därför förra helgen via farmavtalet att spela två matcher med herrar II.

Tero Saaristo toppar den interna poängbörsen i Blue Fox med 18+9=27 poäng på 16 matcher. Johnny Ojala är tvåa med 13+13=26 poäng på 16 matcher och Jukka Keskisipilä är trea med 14+4=18 poäng på 16 matcher. Saaristo, Ojala och Keskisipilä har så gott som hela säsongen spelat tillsammans i samma kedja, men enligt rykten från representationslaget kommer vi att få se nya formationer i matchen mot Steelers. En spelare värd att hålla ett extra öga på är Mikael Nyvall som under säsongen har haft stigande form. I de sex senaste matcherna har han poängen 2+5=7. Mikael Enlund med räddningsprocenten 83,68 på 7 spelade matcher är högst antagligen i tur att ställa sig mellan stolparna. Roope Mutka har räddningsprocenten 77,62 från 10 spelade matcher.

Blue Fox går in i den här matchen som utmanare, men faktum är att hemmalaget är ett av endast tre lag som lyckats besegra Steelers denna säsong. När Steelers och Blue Fox möttes i Tavastehus i mitten av oktober utgick Blue Fox som vinnare med 3-2 efter mål av Tero Saaristo, Anton Kallvik och Samir Mountassir. Nyckeln till framgång i matchen mot Steelers är att hålla ner siffrorna. Det gäller att spela extra tätt försvarsspel och inte släppa Steelers många målskyttar till allt för bra lägen. Sen gäller det att utnyttja de få lägen som hemmalaget kommer att få. Kom till Stjärnhallen på lördag kl. 16.00 för att visa ditt stöd för Blue Fox. Kom ihåg att klä dig i blått! Trust your instincts!

Har du inte möjlighet att komma på plats för att se matchen, kan du se den via salibandy-tv.fi eller Watson. Att se på matchen kostar 4,95 €.