Året avslutas med derby

Årets sista match blir ett tvättäkta derby. SB Vaasa kommer på lördag på besök till Stjärnhallen och det bjuds på stämning utöver det vanliga.

Henry Backman brukar göra mål mot SB Vaasa. Gör han det på lördag också?
Foto: Glenn Hägg

Förra säsongen förlorade Blue Fox båda derbymatcherna. I Botniahallen slutade matchen 5-4 till SB Vaasa och i Stjärnhallen var SB Vaasa bättre med 6-2. Denna säsong har i den bemärkelsen startat bättre. Säsongens första derbymatch slutade nämligen 6-6 och på lördag ska det bli hemmavinst.

När Blue Fox och SB Vaasa förra säsongen möttes i Stjärnhallen var Blue Fox i ledning i Divari med 21 poäng efter 16 spelade omgångar och SB Vaasa var tvåa med 20 poäng. Nu är det lite andra förutsättningar. Blue Fox är tvåa i serien med 21 inspelade poäng på 15 matcher medan SB Vaasa är åttonde med 13 poäng på 13 matcher. Blue Fox har tio vinster, en oavgjord match och fyra förluster. Det kan jämföras med SB Vaasa som har sex vinster, en oavgjord match och sex förluster på kontot. Blue Fox har vunnit fem matcher i rad och har varit riktigt starka på slutet. I SB Vaasas fem senaste matcher har det däremot bara blivit en vinst och fyra förluster. I derbyn brukar dylik statistik inte ha så stor betydelse. Där är det mera nerv än vanligt och den som kan hålla sin känslor i styr brukar gå segrande ur matchen.

SB Vaasas spelare har förvånansvärt lite personliga poäng. Kari-Matti Viinamäki är bäst med 12+3=15 poäng på 9 matcher. Valtteri Nurmi som i det estländska landslaget går under namnet Vladimir Nurmi är tillbaka i Vasa efter innebandy-VM och han är tvåa i den interna poängbörsen med 6+9=15 poäng efter 13 matcher. Blue Fox-bekantingen Pekka Kontturi har samlat 10+4=14 poäng på 13 matcher. Förra säsongens poängbörsåtta Joona Kukko har bara 7+7=14 poäng efter 13 matcher. En annan som underpresterat är Janne Karvonen. Karvonen gjorde poäng- och målrekord när han förra säsongen spelade med Blue Fox. Poängsaldot för hela säsongen blev då 41+15=56 poäng. Det saldot kan Karvonen bara drömma om denna säsong eftersom han nu har 6+4=10 poäng efter 11 spelade matcher. Utöver dessa spelare vill vi höja ett varningens finger för Henry Backmans storebror med förnamnet Thomas. Thomas Backman som omskolats till anfallare har igen gjort come back i SB Vaasas representationslag och på tre matcher har det blivit tre mål.

I Blue Fox är Johnny Ojala i topp med 13+13=26 poäng på 15 matcher. Tero Saaristo är tvåa med 16+9=25 poäng på 15 matcher. Jukka Keskisipilä har samlat 14+3=17 poäng på 15 matcher och Anton Kallvik har avancerat till fjärde plats med 12+4=16 poäng på 15 matcher. Jori Isomäki är femma med 1+14=15 poäng på 15 matcher. I de tre senaste matcherna har poängproduktionen hackat ordentligt för första femman. Ska det vända i derbyt? Istället har spelare som Anton Kallvik och Ville Rynnäs stigit fram. På tre matcher mot sitt gamla lag har Tero Saaristo bara lyckats göra ett mål. Ska det vända på lördag? Håll ett extra öga på Henry Backman, han brukar göra mål mot SB Vaasa.

Det kommer garanterat att vara mera liv än vanligt i Stjärnhallen på lördag. Vi hoppas på trevlig och familjär stämning även om det är lördag kväll. Vi hoppas att båda lagens supportrar ska stöda det egna laget istället för att häckla motståndarna. I förra säsongens derby utgick SB Vaasa med vinsten både på planen och på läktaren. På lördag kl.16.00 ska det bli ändring på det! Klä dig i blått och bered dig på att visa ditt stöd för hemmalaget! Trust your insincts!

 

 

P.S. Julerbjudande i Fanishoppen på lördag, handla för 15 euro och få en Blue Fox-tygkasse på köpet! Passa på och skaffa de sista julklapparna för den innebandyfrälste!