Helg med både hemmamatch och bortamatch

Den kommande helgen bjuder på både hemmamatch och bortamatch för herrarna. Båda dagarna blir det östnyländskt motstånd. På lördag är det Ådalens IF från Sibbo som kommer på besök till Nykarleby och på söndag ska herrarna till Borgå för att möta PSS.

Anton Kallvik gjorde mål mot både Lovisa Tor och Erä Akatemia, håller målformen i sig denna helg?
Foto: Glenn Hägg

På lördag är det alltså ÅIF från Sibbo som är motståndare. ÅIF har spelat åtta matcher i serien och ligger på nionde plats i tabellen med åtta poäng efter fyra vinster och fyra förluster. Lagets målskillnad är 43-43.

Lagets bästa poängplockare är Miro Herlin som finns på andra plats i poängbörsen med 8+16=24 poäng på 8 matcher. Herlin var för övrigt en del av det landslag som tog guld i junior-VM 2003. Matias Kuisma är tvåa med 12+3=15 poäng på 7 matcher och trea är Atte Huovinen med 5+5=10 poäng på 8 matcher. Tuomas Leino är ÅIF:s etta mellan stolparna, på 7 mathcer har han räddningsprocenten 81,41. Övriga spelare att hålla ett extra öga på är den estniske jätten Rando Kramm och Jan Qvickström som säsongen 1999-2000 spelade 26 matcher med Blue Fox i ligan.

ÅIF har ett lag med stor erfarenhet och även om man startat säsongen lite knaggligt så finns det mycket kunnande i laget och man kan vinna mot vilken motståndare som helst när man har en bra dag.

Söndagens motståndare PSS är starkt förankrade i botten av serietabellen med endast två poäng på åtta spelade matcher. Lagets enda vinst har kommit mot SB Welhot på bortaplan. Förlustsviten är för tillfället fem matcher lång. Lagets målskillnad är 35-72.

Efter förra säsongen tappade PSS en hel del kunnande i och med att både Artis Raitums och Oliver Järvinen försvann till TPS. Lettiske landslagsmannen Raitums var förra säsongen PSS bäste poängplockare med 29+16=45 poäng på 24 matcher, medan Järvinen var lagets bäste offensive back med 7+28=35 poäng på 25 matcher.

PSS har ett väldigt ungt lag och i den senaste matchen mot Lovisa Tor hade man bara tre spelare i laguppställningen som var födda före 1990. Lagets medelålder i den matchen var strax under 21 år. Det kan jämföras med Blue Fox senaste laguppställning som hade medelåldern 27,5 år. Det blir alltså en match där ungdomlig iver möter erfarenhet.

Joakim Ervast är Borgålagets bästa poängplockare med 8+1=9 poäng på 7 matcher. Han följs närmast av Kevin Nylund med 2+7=9 poäng på 7 matcher och Miro Anttila med 7+1=8 poäng på 7 matcher. Riku Ahtiainen har vaktat målet i 5 matcher och Miro Nurmela i 3 matcher. Båda målvakterna har en räddningsprocent strax över 74. En annan spelare värd att kolla lite extra på är Petri Mäki som har 150 matchers erfarenhet från division 1 och 91+182=273 poäng.

Blue Fox är femte i tabellen med 11 inspelade poäng på 9 matcher. Målskillnaden är 50-43. Laget har fem vinster, en oavgjord match och tre förluster. Blue Fox vann sin senaste match mot Erä Akatemia på bortaplan, men före det blev det två förluster. Nu gäller det att bygga vidare på vinstmatchen mot Erä. Laget har fått vila en vecka och borde komma fräscht till helgens drabbningar.

Johnny Ojala och Tero Saaristo har samlat lika många poäng, 10+7=17 och har delad ledning i den interna poängbörsen. Kedjekompisen Jukka Keskisipilä är trea med 8+2=10 poäng och Jori Isomäki är fjärde med 0+9=9poäng. Alla har spelat 9 matcher. Mikael Enlund har vaktat målet i fem matcher med räddningsprocenten 85,71 och Roope Mutka har i 4 matcher räddningsprocenten 78,3.

Välkommen till Stjärnhallen kl. 16.00 på lördag för att bevittna matchen mellan Blue Fox och ÅIF. Blue Fox utlovar högklassig underhållning samt fart och flärd. Då är det upp till publiken att bjuda på bra stämning. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för hemmalaget.Trust your instincts!