På turné i Nyland

Herrarna åker på lördag och söndag på turné till Nyland. På lördag blir det match mot Lovisa Tor och på söndag blir det match mot Erä Akatemi i Helsingfors.

Alexander Nyman har så här långt varit ett av säsongens största utropstecken.
Foto: Glenn Hägg

Lördagens match mot Lovisa Tor blir något av kampen om svenskfinland. Blue Fox från Nykarleby och Lovisa Tor är nämligen två av de lag i innebandyfinland som har störst andel finlandssvenskar i laget. Lovisa Tor spelade ännu förra säsongen i Salibandyliiga, men efter en tung säsong där man bara tog tre vinster blev det nedflyttning. Efter sex spelade matcher i Divari finns Lovisa Tor på åttonde plas i tabellen med tre vinster och tre förluster. Lagets målskillnad är 34-36.

Peik Salminen är bäste poängplockare i Lovisa Tor med 9+1=10 poäng på sex matcher. Salminen har en lång ligakarriär bakom sig. Han har spelat 10 säsonger och 249 matcher i ligan med Lovisa Tor och SSV och han har smlat på sig poängen 163+152=315. Från fyra säsonger med SSV har har tre guld och ett silver. Salminen har också spelat 12 landskamper för Finland med poängen 8+5=13. Tvåa i den interna poängbörsen är Andreas Hietala med 2+8=10 poäng. På tredje plats hittar vi Joni Niiranen med 6+3=9 poäng. Niiranen har gjort 11 säsonger i ligan med Lovisa Tor, Oilers och Tapanilan Erä. 292 matcher har det blivit och 192+208=400 poäng. Niiranen har samlat på sig ett guld och tre brons. Även Niiranen har erfarenhet från landslaget, han har spelat 12 landskamper med poängen 2+2=4. Målet i Lovisa vaktas av Niko Nordström som har räddningsprocenten 83,5.

För några spelare är det här en speciell match. Samir Mountassirs moderförening är Lovisa Tor. Samir gör nu sin tredje säsong med blårävarna och före det representerade han Lovisa Tor i Salibandyliiga. Johnny Ojala har även ha spelat för Lovisa Tor. Säsongen 2003-2004 tillbringade Ojala med Lovisa i division 1 östra. I Lovisas led finns Sibbobon Jimmy Sved som säsongen 2009-2010 spelade med Blue Fox.

Söndagens motståndare är Erä Akatemia från Helsingfors. Bleu Fox och Erä Akatemia möttes för tre veckor sen i Stjärnhallen och då slutade drabbningen med en 8-6 vinst för Blue Fox. Erä Akatemia är nykomlingar i Divari och av nykomlingarna har man så här långt varit piggast. Efter sju spelade matcher är man på sjätte plats i tabellen med tre vinst, en oavgjord match och tre förluster. Målskillnaden är 43-42.

Erä Akatemias radarpar är Mikko Jolma och Petri Ikonen. Jolma leder för tillfället målbörsen i serien med sina 15 mål. På samma sätt toppar Ikonen assistligan med 11 framspelningar. Jolmas poängsaldo är 15+3=18 poäng på sex matcher medan Ikonen har 7+11=18 poäng på sju matcher. På tredje plats i den interna poängbörsen hittar vi Aapo Kakkola med 6+6=12 poäng. I målet delar Arttu Puska och Jesse Johnsson på ansvaret. Puska var bara 15 år när han debuterade i Salibandyliiga för moderföreningen Josba. Även Johnsson har erfarenhet från ligan där han representerat SSV, med ett guld och ett silver som resultat.

Efter förra helgens plump i protkollet är det dags för blårävarna att hitta tillbaka till den vinnande vägen. Blue Fox finns nu på en fjärde plats i tabellen efter sju spelade matcher. Man har samlat nio poäng efter fyra vinster, en oavgjord match och två förluster. Målskillnaden är 40-32.

Tero Saaristo är poängbäst i Blue Fox med 8+7=15 poäng på sju matcher. Han följs närmast av Johnny Ojala med 7+7=14 poäng på sju matcher. Jukka Keskisipilä är trea med 8+1=9 poäng på sju matcher. Efter förra helgens match med tre passningspoäng har Jori Isomäki klättrat upp till en fjärde plats i den interna poängbörsen med 0+6=6 poäng på sju matcher. I Blue Fox har Mikael Enlund och Roope Mutka delat på ansvaret. Enlund har vaktat målet i tre matcher och har räddningsprocenten 90,67. Mutka har fått chansen i fyra matcher och har räddningsprocenten 78,3.

Lördagens match mot Lovisa Tor startar kl. 17.00 och spelas i Lovisa idrottshall. Söndagens match mot Erä Akatemia startar även den kl. 17.00 och den spelas i Mosahalli. Vi uppmanar alla Blue Fox-fans som studerar i och i närheten av Helsingfors att klä sig i blått och visa sitt stöd för laget i blått. Trust your instincts!