Är blårävar hårdare än stål?

Om blårävarna ska klara sig i lördagens bortamatch så måste de ta sig genom stål. Steelers från Tavastehus har nämligen inlett säsongen på ett strålande sätt med fem raka vinster och man toppar naturligtvis Divari med 10 poäng. M-Team är det andra obesegrade laget i serien, men de har spelat en match mindre och har därför 8 poäng. Blue Fox är efter förra helgen trea i tabellen med sju poäng.

Samir Mountassir har såhär långt varit bäst i Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Förra säsongen var Steelers nära att falla ur Divari, men nu har man svängt på trenden och toppar serien. Steelers har gjort 41 mål och släppt in 31 mål på fem matcher, vilket ger ett snitt på 8 gjorda mål/match och 6 insläppta mål/match. Steelers har besegrat LNM två gånger, LaSB, Lovisa Tor och PSS. Steelers har haft ett ganska lätt matchprogram eftersom det bara är Lovisa som tippats vara med i toppen av Divari.

Steelers bästa poängplockare och poängbörsens ledare är Ville Lastikka född 1996. Lastikka har på 5 matcher stått för 10+6=16 poäng. Han sekonderas väl av sin kedjekamrater Nico Jonaeson född 1994 som stått för 7+6=13 poäng och Julius Aaltonen född 1996 som stått för 6+3=9 poäng. Steelers första kedja är alltså en riktig junnukedja. Det är också samma kedja som toppar seriens plusminusstatistik, Aaltonen +15, Jonaeson +15 och Lastikka +14. Förutom dessa varnar vi speciellt för Timo Johansson och Sami Saarinen som båda återvänt efter ett år i Grasshoppers, Schweiz. Steelers målvaktsduo har förvånansvärt dålig räddningsprocent med tanke på att laget toppar serien. Juha Jokinen räddar 79,03% av skotten och Jaakko Vahtokari räddar 74,29%.

När Blue Fox och Steelers möttes förra säsongen var det hemmasegrar som gällde. Steelers vann med 7-6 på hemmaplan, medan Blue Fox var bättre med 9-4 i Stjärnhallen.

Blue Fox tog två sköna segrar mot SB Welhot och Erä Akatemia förra helgen. Laget har klättrat till tredje plats i en haltande tabell. Målskillnaden är 33-25. Blue Fox har gjort i snitt gjort 6,6 mål/match och har släppt in i snitt 5 mål/match.

Blue Fox stjärnduo Johnny Ojala och Tero Saaristo är för tillfället på exakt samma poäng, nämligen 6+6=12. Första kedjans tredje länk Jukka Keskisipilä är trea med 6+1=7 poäng. Sami Saari har efter 5 matcher samlat 2+3=5 poäng, vilket gör att han är bara en poäng ifrån att tangera poängskörden från förra säsongen. I Blue Fox är det Ojala +8, Saaristo +7 och säsongens utropstecken Samir Mountassir +7 som toppar plusminusstatistiken. Mikael Enlund toppar målvaktsstatisken för hela serien med räddningsprocenten 88,64.

Matchen mellan Steelers och Blue Fox kommer att spelas i nybyggda Elenia Areena. Den nya arenan har varit ett stort lyft för Steelers som tidigare spelat sina hemmamatcher i Iittala. På de tre hemmamatcher som man spelat så här långt har man haft ett publiksnitt på 847 åskådare. Helt överlägsna siffror när det gäller Divari. Samma arena kommer även att användas när Finlands herrar och pojkjuniorer möter Sverige, Tjeckien och Schweiz om två veckor. Matchen mot Steelers börjar kl. 17.00 på lördag. Du kan följa matchen via Tulospalvelu. Trust your instincts!