Dubbla hemmamatcher till helgen

Blue Fox bjuder in till dubbla hemmamatcher denna helg när SB Welhot från Kuopio och Erä Akatemia från Helsingfors kommer på besök. Det två helt olika lag som kommer till Stjärnhallen, SB Welhot slutade förra säsongen på andra plats i Divari, medan Erä Akatemia är nykomlingar i serien.

Johnny Ojala är poängbäst i Blue Fox efter tre spelade matcher, men håller det i sig efter helgens matcher?
Foto: Glenn Hägg

SB Welhot var förra säsongen ett av de bästa lagen i serien och de har även denna säsongen inlett serien på ett övertygande sätt. SB Welhot leder för tillfället Divari med sex poäng efter fyra spelade matcher. Det har blivit tre vinster och en förlust så här långt. Det har blivit vinster på övertid mot LNM och Lovisa Tor. Nykomlingen SBS Masku tvålade man förra lördagen till med hela 14-4, men på söndag blev det förlust med 5-4 på övertid mot nederlagstippade PSS.

SB Welhot har ny tränare, Jani Lipsanen tränar nu laget efter att förra säsongen har tränat Papas från Kajaana i damernas liga. Lagets förra tränare Mikko Tiihonen har fortsatt att jobba inom föreningen som träningschef. Laget har en hel del nya spelare varav Eero Vepsäläinen är den mest intressanta. Vepsäläinen spelade förra säsongen i Happee, men ingick bara i 11 matcher i laguppställningen utan att registreras för poäng. Vepsäläinen har däremot inlett den nya säsongen bra. Övriga nyförärv har hämtats från de lägre divisionerna. Lagets största förlust är Niko Mäkinen som flyttade tillbaka till M-Team efter en säsong med SB Welhot. Mäkinen var förra säsongen en av de bästa backarna i Divari.

Lagets bäste poängplockare är Olli Taskinen som på fyra matcher samlat ihop 4+4=8 poäng. Taskinen har också gjort sig känd som bloggare på adressen http://reenipaivakirja80.blogspot.fi/. Eero Vepsäläinen är tvåa med 4+3=7 poäng och Riku Tuononen trea med 3+4=7 poäng. Andra spelare värda att hålla ett extra öga på är backen Iiro Lankinen och målvakten Petri Lesch.

Söndagens motståndare Erä Akatemia från Helsingfors är nykomlingar i Divari. Laget tog steget upp till Divari genom att först vinna sin division 2 zon i överlägsen stil, det blev inte en enda förlust i grundserien och sen gick man även genom kvalet utan förlust. Det är fyra år sen Erä Akatemia senast spelade i division 1 och besökte Stjärnhallen, men nu är man alltså tillbaka. Erä Akatemia är ligalaget Tapanilan Eräs farmlag och därmed kan vi också vänta oss att få se en del förstärkningar därifrån.

Mikko Jolma är lagets bäste poängplockare med 7+1=8 poäng på tre matcher. Han följs närmast av Petri Ikonen med 4+4=8 poäng på tre matcher och Timo Iivonen med 3+2=5 poäng på tre matcher. Ikonen har spelat 156 matcher i Salibandyliiga med Josb och NST, han har också spelat en säsong med IBK Dalen i Svenska Superligan. Andra spelare värda att hålla reda på är Simon Riihelä med erfarenhet från 229 matcher i Salibandyliiga med HNMKY, HIFK och Tapanilan Erä och poängen 61+66=127. Riihelä har två silver och två brons från ligan. Vili Rahkonen har också duktigt med rutin från ligan, han har spelat 106 matcher med NST i högsta serien och samlat på sig 52+25=77 poäng.

Blue Fox kommer till match efter att ha tagit sin första tvåpoängare förra helgen mot Blackbirds. Det var viktigt att laget öppnade vinstkontot, men det som var kanske ännu viktigare var att förstakedjan äntligen producerade som den ska göra. Blue Fox är nu på en åttonde plats i tabellen med tre poäng efter tre matcher. Nu gäller det för laget att så småningom börja klättra uppåt i tabellen.

Blue Fox bäste poängplockare så här långt är Johnny Ojala med 2+3=5 poäng på tre matcher. Tero Saaristo har 3+0=3 poäng på tre matcher och Kim Nyström har 2+1=3 poäng på tre matcher.

SB Welhot är ett väldigt jämnt lag med tre jämna kedjor. Markus Åbb säger att det är både lagets styrka och svaghet. Vem som helst kan avgöra, men det finns inte heller nån som riktigt sticker ut om det behövs. Erä Akatemia är som nykomling ett lite svårare lag att analysera. Det finns en hel del rutin i laget, men rutinerade spelare från huvudstadsregionen brukar inte alltid vara intresserade av att resa till Österbotten. Med tanke på att Erä Akatemia ska spela i Liminka på lördag så talar det också emot att alla rutinerade spelare deltar. Erä Akatemia har farmavtal med ligalaget Erä, men där igen påverkas farmspelarnas deltagande av att ligalaget har matcher på fredag och söndag.

En intressant helg i innebandyns tecken blir det hur som helst. Blue Fox har läge att ta fyra poäng, men för att det ska lyckas behöver laget publikens stöd. Möt upp i Stjärnhallen både lördag och söndag kl. 16.00. Kom ihåg att klä dig i blått. Trust your instincts!