M-Team favoriter till seriesegern?

På lördag spelas säsongens första hemmamatch i Stjärnhallen när M-Team från Helsingfors kommer på besök. M-Team har inför säsongen utsetts till favorit till seriesegern i Divari så det lär bli en väldigt intressant match.

Ronnie Ludén lär på lördag ta plats i andra femman.
Foto: Glenn Hägg

M-Team slutade förra säsongen på en sjunde plats i tabellen, men efter det har man förstärkt laget betydligt. Den kanske största förändringen har skett på tränarposten, där Mika Heinonen har tagit över. Heinonen har tidigare bland annat tränat ligalaget Oilers från Esbo. Det har efter förra säsongen hörts att den föregående tränaren i M-Team inte hade förtroende från laget, men Heinonen är en tränare av en helt annan kaliber.

På spelarsidan finns också några riktigt intressanta nyförvärv. Backen Markus Vuorinen kommer närmast från Nokian KrP, men han har även spelat ligainnebandy med Classic och Erä. Totalt har Vuorinen hunnit med 107 ligamatcher och skrapat ihop poängen 6+12=18. Från Nokia kommer också anfallaren Visa Rikala. Rikala har spelat 116 matcher med Nokia i ligan och han har stått för 22+36=58 poäng. Förra säsongen var hans bästa i ligan med 13+7=20 poäng. Jens Riska med förflutet i Oilers och TPS är också en intressant spelare. Riska har erfarenhet från 126 matcher i Salibandyliiga där han har stått för 21+58=79 poäng. Niko Mäkinen har flyttat tillbaka till M-Team efter en säsong med SB Welhot. Mäkinen har under de senaste säsongerna gjort sig känd som en av Divaris bästa backar. Offensivt är han även farlig vilket poängskörden från förra säsongen är ett bevis för, 25+14=39 poäng på 26 matcher. Mäkinen behärskar såväl dragskott som slagskott och är ett ständigt orosmoment i numerärt överläge. Förra säsongen gjorde han t.ex. tre mål när SB Welhot besökte Stjärnhallen. Sista man in i den nya truppen är Teemu Jaakkola som senaste säsong spelade med Lovisa Tor i ligan. Backen Jaakkola har även spelat i ligan med Classic, Koovee och Gunners. Totalt har han spelat 156 matcher i ligan och samlat poängen 29+20=49.

Trots alla nyförvärv är det ändå den dynamiska duon Antti Itkonen och Riku Reunamäki som vi vill varna lite extra för. Itkonen är framspelaren som kan hitta målskytten Reunamäki även om han skulle spela med förbundna ögon och Reunamäki är en högerfattad målskytt som inte behöver många målchanser för att avgöra en match. Förra säsongen slutade Reunamäki på en tredje plats i poängbörsen med 45+24=69 poäng på 26 matcher, medan Itkonen var fjärde i börsen med 18+50=68 poäng på 26 matcher.

M-Team inledde den nya säsongen med att besegra PSS på hemmaplan. Matchen slutade 11-3 efter perioderna 3-2, 1-1 och 7-0. Resultatet i sig säger inte så mycket eftersom PSS är ett lag som försvagats betydligt efter förra säsongen och troligtvis kommer att kämpa för att behålla sin plats i serien.

Blue Fox inledde som bekant säsongen 2014-2015 med att spela oavgjort 6-6 mot SB Vaasa. M-Team kommer att vara en minst lika intressant motståndare och vi får hoppas det blir en lika jämn och spännande match som mot SB Vaasa.

I Blue Fox kommer det att ske en del förändringar i främst andra och tredje kedjan, åtminstone om vi får tro torsdagens matchförberedande träning. Hemmalaget har en bred trupp och redan i Vasa valde Markus Åbb att lufta 18 utespelare. Vem som får ansvar mellan stolparna är ännu i det här skedet oklart, men Roope Mutka visade redan i matchen mot SB Vaasa att han är en målvakt att räkna med på den här nivån. Alexander Nyman övertygade även han i matchen mot SB Vaasa och visade att han inte är rädd för att ta ansvar. SB Vaasa valde att pressa Jori Isomäki för att tvinga Nyman att sköta speluppbyggnaden, men den delen skötta han utan problem. Samir Mountassir var det tredje utropstecknet i derbyt. Mountassir är för tillfället i sådan fysisk form att det inte är många anfallare i Divari som klarar sig mot honom i sarghörnet.

Vi syns på lördag kl. 16.00 i Stjärnhallen. Kläd ig i blått för att visa ditt stöd för hemmalaget. Trust your instincts!

P.S. Kom ihåg att den nya Fanishopen är öppen från kl. 15.00!