Nu är innebandysäsongen här

På söndag startar säsongen i Divari på riktigt för Blue Fox herrlag när man i Botniahallen i Korsholm möter lokalkonkurrenten SB Vaasa. Det blir en ytterst intressant säsong med ett nytt play off där den slutliga segraren tar steget upp till Salibandyliiga.

Kim Nyström känns som ett nyförvärv efter förra säsongen med jobbförhinder.
Foto: Glenn Hägg

Vi kan vänta oss en toppmatch på söndag när Blue Fox och SB Vaasa drabbar samman. Båda lagen var förra säsongen med i toppen av Divari och så lär det även vara denna säsong. SB Vaasa slutade ifjol trea, medan Blue Fox var fjärde i serien. SB Vaasa fick kvalspela mot Nokian Krp, men där var ligalaget Nokia för starkt.

På många ställen har det uttalats att SB Vaasa är favoriter till seriesegern i Divari och man har onekligen ett starkt lag. De enda nämnvärda förlusterna från förra säsongen är backen Arttu Kukko som prövar sina vingar i ligan med SalBa och målvakten Niko Isoniemi som slutat.

SB Vaasa har värvat både härifrån och därifrån. Janne Karvonen och Pekka Kontturi som förra säsongen spelade i Blue Fox är klara för SB Vaasa och de två kommer garanterat att sätta några strutar under säsongen. Enda frågetecknet är i vilket skick nämnda herrar är. Det har nämligen ryktats att de inte har tränat med laget under sommaren. Karvonen visade dock i SB Vaasas sista träningsmatch att han fortfarande är poängfarlig. I träningsmatchen mot Nibacos som slutade 12-4 till SB Vaasa stod han för 5+3 poäng.

SB Vaasa har plockat in en ny målvakt i form av Pasi Järvinen från LaSB. Järvinen hade förra säsongen räddningsprocenten 77,16 i 16 spelade matcher. Järvinen har duktigt med ligarutin efter 111 matcher med Nokian Krp. Ett annat intressant nyförvärv är backen Jyri Järvinen från Classic. Jyri Järvinen har spelat 41 matcher i Salibandyliiga med 5+4=9 poäng som saldo.

Kollar vi på SB Vaasas spelartrupp så finns det även några andra spelare att hålla ett extra öga på. Anfallaren Joona Kukko var förra säsongen lagets bäste poängplockare med 20+36=56 poäng på 25 matcher och han kommer garanterat att finnas med där igen. Den flyfotade estländske anfallaren Valtteri Nurmi är åttonde man i alla tiders poängbörs för Divari. På 156 matcher har det blivit 114 mål och 201 passningspoäng med totalsaldot 315 poäng. Rasmus Nyström är SB Vaasas egen produkt och fjolåret var något av ett genombrott för honom. Nyström född 1992 var i junioråren en av de största talangerna i Österbotten, men han har haft det lite svårt att få till det på seniornivå. Förra säsongen stod han för första gången för ett poängsnitt över en poäng per match när poängsaldot slutade på 16+9=25 på 23 matcher. Nyström har även bakgund som löpare vilket han har nytta av när han jagar motståndarbackar.

Ska man tro alla som tippat utgången i Divari så går Blue Fox en osäker framtid till mötes. De flesta anser att Blue Fox fortfarande hör till topp-fyra i Divari, medan Pääkallo.fi tippar att Blue Fox slutar så långt ner som på sjätte plats. Det har vi svårt att tro på även om det kommer att bli en tuff och jämn säsong.

Det som talar emot Blue Fox är att man tappat 62 mål när Janne Karvonen och Pekka Kontturi tog steget över till SB Vaasa. Samtidigt gör Tobias Brännbacka ett nytt försök att bli ligaspelare med TPS medan Rami Isomäki har avslutat sin karriär.

När det kom fram att Jukka Keskipilä skrivit på för Blue Fox trodde nog de flesta att han skulle bilda backpar med Jori Isomäki, men i träningsmatcherna har han istället fått agera spets i en kedja tillsammans med Johnny Ojala och Tero Saaristo. Får Keskisipilä spela hela säsongen på den platsen kan han med säkerhet stå för 20 mål. Sami Saari återvänder till Blue Fox från en säsong med M-Team. Saari förstärker ett försvar som många gånger under förra säsongen spelade med bara fem backar. Roope Mutka utmanar Mikael Enlund om speltid mellan stolparna och det ska bli intressant att se vem som blir tränarteamets förstaval. Kim Nyström känns på sätt och vis som ett nyförvärv. Nyströms jobbsituation gjorde att han förra säsongen var bara en skugga av sitt forna jag. Nu har han deltagit aktivt i sommarträning och utmanar på allvar om en plats i laget. I sina bästa stunder är Nyström en av seriens bästa tvåvägsanfallare.

För att Blue Fox ska lyckas den här säsongen så måste spelare som Robin Holländer, Anton Kallvik, Johnny Fredriksson, Kim Nyström, Ronnie Ludén och Mikael Nyvall leverera. Blue Fox kan inte förlita sig på att bara en femma ska avgöra matcherna. Markus Åbb har sagt att Blue Fox har seriens bästa backbesättning så nu är det upp till bevis.

På söndag kl. 16.00 smäller det när den österbottniska Divari-säsongen startar med ett derby i Botniahallen i Korsholm. Vi syns där! Trust your instincts!