Traditionell Sverigekamp

De kommande helgen bjuder på traditionell Sverigekamp i Nykarleby. Blue Fox möter för sjunde året i rad Umeå City i försäsongens matcher. Lagen brukar turas om att mötas i Umeå eller Nykarleby och i år var det Blue Fox tur att stå som arrangör.

Det ska bli intressant att se Jukka Keskisipiläs come back i Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Det har skett en del förändringar i Umeå City inför den kommande säsongen. Man har inom föreningen beslutat sig för att samarbeta med ett annat Umelag, nämligen Team Thorengruppen. Både Umeå City och Team Thorengruppen spelade senaste säsong i Allsvenskan, vilken är den nästhögsta serienivån i Sverige. Allsvenskan i Sverige är indelad i två olika zoner, söder och norr. Team Thorengruppen slutade trea i Allsvenskan norra, medan Umeå City återfanns på femte plats. Team Thorengruppen tog sig vidare och kvalade om en plats till Svenska Superligan. Tyvärr förlorade man i förlängningen av den tredje och avgörande matchen mot KAIS Mora IF som därmed avancerade.

Målsättningen när man slår ihop Umeå Citys och Team Thorengruppens representationslag är att få fram ett så slagkraftigt lag som möjligt. När samarbetet presenterades i april så uttalade Umeå Citys dåvarande ordförande att målsättningen är att nå Svenska Superligan till säsongen 2015-2016. Umeå City och Thorengruppen kommer trots sammanslagningen att delta med varsitt lag i Allsvenskan. Enligt vad vi förstått så kommer Thorengruppen var det lag man satsar på och Umeå City kommer att fungera som en plantskola för yngre spelare.

Thorengruppen tränas av Johan ”Lingon” Lindgren som har erfarenhet både som spelare och tränare i Umeå City. Lindgren har också spelat med Umeås tredje storlag, IBK Dalen, i högsta serien. Lindgren assisteras av Tomas Hugosson-Wallgren.

Det har varit ganska tyst på respektive lags hemsidor. Inga stora nyheter om nyförvärv. Klara övergångar mellan Thorengruppen och Umeå City är Peter Reinholdt och Mattias Hedlund som båda flyttar till Thorengruppen. Högerfattade Reinholdt har under flera säsonger varit en av de bästa poängplockarna i Umeå Citys anfall. Förra säsongen stod Reinholdt för 25+14=39 poäng på 27 matcher. Hedlund är en offensiv back som förra säsongen stod för 18+24=42 poäng på 26 matcher.

Förra säsongens bäste poängplockare i Thorengruppen var Peder Bodén med 24+23=47 poäng på 21 matcher. Bodén har spelat 42 landskamper för Sverige och är dubbel världsmästare. Han är också den svensk som gjort flest personliga poäng i den högsta serien. Endast finländarna Mika Kohonen och Hannes Öhman är före honom i den statistiken. Näst bäste poängplockare i Thorengruppen var Mats Jonsson som stod för 28+16=44 poäng på 22 matcher.

På lördag deltar även ligalaget OLS från Uleåborg och spelar matcher mot både Umeå City och Thorengruppen. OLS slutade förra säsongen på 13:e och nästsista plats i Salibandyliiga och laget klarade av att förnya kontraktet via kval mot SB Welhot från Kuopio. Den största förändringen för OLS har skett på tränarsidan. Jarmo Härmä har fått lämna och Jami Herrala har tagit ett steg upp från andre tränare. Ny spelare i OLS är Jukka Lindgren som återvänder från Sastamolo Kings. Förra säsongens bästa poängplockare i OLS var Valtteri Parviainen som stod för 20+9=29 poäng på 24 matcher. Han följdes närmast av Petri Niemelä med 17+9=26 poäng på 26 matcher och Ville Oksa med 11+15=26 poäng på 25 matcher.

På söndag deltar divarinykomlingen Limingan Niittomiehet i turneringen. Egentligen var det Salibandyseura Rankat Ankat från Uleåborg som avancerade till Divari, men eftersom den föreningen inte kunde ta emot platsen i Divari och större delan av spelarna flyttade över till LNM så kunde även serieplatsen flyttas. Jarmo Härmä som flera säsonger har tränat OLS har tagit över som huvudtränare för LNM. Till sin hjälp har han Pekka Rautio. Bästa poängplockare i LNM under förra säsongen var Joona Viiltola som på 20 matcher stod för 20+20 poäng. Han följdes närmast av Erkki Latvalehto med 28+9=37 poäng på 14 matcher.

I Blue Fox blir det naturligtvis intressant att se de nya spelarna Jukka Keskisipilä, Joni Lehtinen, Roope Mutka och Sami Saari. Filip Kronqvist hoppas på en större roll denna säsong och starten på säsongen kan vara avgörande. Det blir intressant att se vem som vill ta på sig målgörarrollen när Janne Karvonen och Pekka Kontturi har dragit vidare. Där försvann över 60 mål som nån annan nu ska stå för. Däremot har Blue Fox förstärkts ordentligt på backsidan i och med att Keskisipilä och Saari har återvänt.

Programmet för turneringen
Lördag 23.8
10:00 OLS – Team Thorengruppen 3 x 20 min
12:00 Blue Fox – Umeå City 2 x 20 min
15:00 Umeå City – OLS 3 x 20 min
17:00 Blue Fox – Team Thorengruppen 3 x 20 min

Söndag 24.8
10:00 Blue Fox – Jeppis FBC 2 x 20 min
11:15 Umeå City – LNM 2 x 20 min
12:45 Team Thorengruppen – LNM 3 x 20 min
14:45 Blue Fox – Umeå City 3 x 20 min

Observera att visa matcher spelas 2 x 20 minuter.

Inträdet till turneringen är 5 €/dag.

Vi syns i Stjärnhallen! Trust your instincts!