Sista chansen

På lördag spelar Blue Fox sin sista seriematch för säsongen när man möter SBS Wirmo på bortaplan. En vinst kan innebära fortsatt spel i ligakvalet, medan en förlust med all säkerhet innebär att säsongen är över. Tyvärr har man inte längre allt i egna händer utan SB Welhot måste samtidigt förlora mot Steelers för att drömmen om ligakval ska bli sann.

Markus Åbb har sagt inför säsongens sista seriematch att Blue Fox kommer att få den placering man förtjänar.
Foto: Glenn Hägg

Inför den här säsongen gick Blue Fox ut med målsättningen att ta steget upp till innebandyns finrum. Då hade man ingen aning om att Divari skulle bli så jämn som den blev. Jag vågar nästan garantera att vi aldrig någonsin har sett en så jämn serie som denna. Med en omgång kvar att spela är de sju första lagen inom sex poäng. Markus Åbb har konstaterat att Blue Fox kommer att få den placering man förtjänar och på lördag

SalBa från Raumo har i praktiken säkrat avancemang. SalBa är två poäng före tvåan SB Welhot och har 42 plusmål till skillnad från SB Welhots 16 plusmål. Att SB Welhot skulle fixa 26 plusmål i sista matchen mot Steelers är i teorin möjligt, men i praktiken kommer det inte att ske. Dessutom kräver det också att SalBa skulle förlora på bortaplan mot LaSB för att SB Welhot ska passera i tabellen. SB Vaasa som är trea i tabellen ska med all säkerhet slå jumbon Ilves i sista matchen och därmed säkrar man en kvalplats. Blue Fox har möjlighet att nå en tredje plats i tabellen, men det kräver att man besegrar SBS Wirmo samtidigt som tvåan SB Welhot måste förlora mot Steelers på bortaplan. Om dessa två sammanfaller så går Blue Fox förbi SB Welhot tack vare bättre målskillnad.

Tyvärr är nedflyttningsstriden redan avgjord. Ilves från Tammerfors har sedan länge varit klara för nedflyttning. I och med att Steelers i onsdags besegrade M-Team samtidigt som PSS vann över Ilves säkrade både Steelers och PSS sina platser i Divarisäsongen 2014-2015. Det innebär att Karhut från Björneborg och FBC Turku får ta ny fart från division 2.

SBS Wirmo som Blue Fox möter på lördag har inget annat än äran att spela för i säsongens sista match. Laget har säkrat sin plats i Divari, men kan inte längre nå ligakval eller avancemang eftersom man förlorade båda sina matcher förra helgen. SBS Wirmo är femma i tabellen med 30 poäng vilket är osannolikt bra med tanke på att man är nykomlingar. Målskillnaden är 148-111, vilket ger 37 plusmål.

Matti Alivuotila är bäste poängplockare i SBS Wirmo med 19+14=33 poäng på 25 matcher, vilket ger honom en 29:e plats i poängbörsen. Mikael Santanen har samlat 12+14=26 poäng på 24 matcher. Keni Kivilä har 17+8=25 poäng på 23 matcher och Joni Peltola har 14+9=23 poäng på 25 matcher. SBS Wirmo har den bästa målvaktsduon i hela Divari. Tomi Aaltonen är etta i statistiken med räddningsprocenten 83,48 på 10 spelade matcher och Mikaeln Aromaa har räddningsprocenten 82,94 på 16 spelade matcher.

Blue Fox på fjärde plats har samlat ihop 31 poäng på 25 matcher efter 14 vinster, 3 oavgjorda matcher och 8 förluster. Att 5 av förlusterna har kommit på hemmaplan torde vara något av ett rekord för Blue Fox. Sällan har man förlorat så många matcher i Stjärnhallen under en säsong. Lagets målskillnad är 172-125, vilket ger 47 plusmål.

Johnny Ojala är tvåa i poängbörsen inför den sista omgången. På 25 matcher har det blivit 24+46=70 poäng för honom. Upp till ledaren i poängbörsen, Jyri Laine från Blackbirds skiljer det 7 poäng. Det lär alltså inte bli någon ny vinst i poängbörsen för Ojala denna säsong. Tero Saaristo hittar vi på femte plats i poängbörsen med 42+17=59 poäng på 25 matcher och Janne Karvonen är på sjätte plats med 41+14=55 poäng på 25 matcher. Till Jori Isomäki på fjärde plats i den interna poängbörsen skiljer det hela 30 poäng. Isomäki har samlat 1+24=25 poäng på 25 matcher. Intressant är att det här första säsongen sedan 1996-1997 som Isomäki har gjort bara ett mål och 1996-1997 spelade han bara en seriematch. Mikael Enlund är sjunde i målvaktsstatistiken med räddningsprocenten 82,10 på 25 spelade matcher.

Imorgon kl. 16.00 gäller det att hålla reda på två matcher samtidigt på Tulospalvelu. Det lär bli intressant att se om säsongen slutar i dur eller moll. Klart är i varje fall att det lag som slutar trea i Divari möter Salibandyliigas 12:e lag som är Nokian Krp. Nu håller vi tummarna för att det Blue Fox som får möta just Nokian Krp. Trust your instincts!