Seriespelets sista hemmamatcher

Helgen bjuder på seriespelets två sista hemmamatcher för Blue Fox del. Det är två lag från Tavastehus som står för motståndet. På lördag är det den gamla bekantingen Steelers som ställer sig på andra sidan mittlinjen och på söndag är det nykomlingen Lammin Salibandy som står för motståndet.

Jori Isomäki har bara gjort ett mål den här säsongen, ska han lyckas fördubbla målskörden i säsongens tre sista matcher?
Foto: Glenn Hägg

Lördagens motståndare Steelers har haft en svår säsong. Förra säsongen var man länge med i toppstriden i Divari, men denna säsong har man istället fått kämpa med nedflyttningsspöket. Man ligger för tillfället på en nionde plats i tabellen med 21 ihopspelade poäng på 23 matcher. Till nedflyttningsplats skiljer det tre poäng och i teorin kan Steelers ännu nedflyttas. Steelers har målskillnaden 106-125 vilket ger 19 minusmål. Kollar vi på Steelers form så får vi gå nästan en månad tillbaka för att hitta en seger. I de tre senaste matcherna har det nämligen blivit förluster mot Karhut, Blackbirds och SB Vaasa. Den senaste segern kom mot PSS.

Söndagens motståndare LaSB är nykomlingar i Divari. Även LaSB har haft det tungt och så gott som hela säsongen har man befunnit sig under nedflyttningsstrecket. LaSB är tolva i tabellen, vilket är lika med nedflyttningsplats, med 18 poäng efter 23 matcher. Upp till säker mark skiljer det bara en poäng, så vi kan räkna med att LaSB kommer att göra allt i sin makt för att rädda platsen i Divari. Lagets målskillnad är 121-137, vilket ger 15 minusmål. I de tre senaste matcherna har det blivit en vinst och två förluster för LaSB. Vinsten kom i den senaste matchen mot Blackbirds. För det hade man förlorat både mot PSS och SBS Wirmo.

Hemmalaget Blue Fox är nu på fjärde plats i tabellen med 29 poäng på 23 matcher, men upp till SBS Wirmo på tredje plats skiljer det bara en poäng. Blue Fox har fortfarande alla möjligheter till ligakval även om möjligheten till direkt avancemang känns avlägsen. Målskillnaden är 158-111, vilket ger 47 plusmål. I den senaste hemmamatchen mot SalBa blev det förlust för Blue Fox. Före det blev det två vinster på bortaplan mot Ilves och Karhut.

Steelers bäste poängplockare är Aleksanteri Ihalainen med 11+14=25 poäng på 22 matcher, vilket ger honom en 42:a plats i poängbörsen. Jarno Mäkinen har samlat ihop 10+12=22 poäng på 23 matcher och Risto Parikka har 15+6=21 poäng på 20 matcher. Samuli Hirvonen är fjärde man från Steelers med 8+7=15 poäng på 20 matcher. Steelers har använt sig av tre olika målvakter under säsongen. Antti Järvinen har 9 matcher mellan stolparna och den bästa räddningsprocenten: 84,23, vilket ger honom en andra plats i målvaktsbörsen. Jaakko Vahtokari har spelat 6 matcher med procenten 82,99. Juha Jokinen har spelat 11 matcher med 79,93 som räddningsprocent.

Tino Nivala är bäste poängplockare i LaSB med 23+20=43 poäng på 23 matcher, vilket ger honom en 11:e plats i poängbörsen. Heikki Hätönen är 18:e med 16+23=39 poäng på 23 matcher. Hätönen är en meriterad spelade med 8 säsonger bakom sig i innebandyligan. Hätönen har även spelat 9 landskamper. I LaSB vimlar det även av intressanta tonåringar såsom Roope (f 1995) och Rasmus (f. 1997) Kainulainen, Perttu Koljonen (f. 1995), Vili Näveri (f. 1995) och Miikka Pentikäinen (f. 1996). Roope Kainulainen har klarat sig bäst av dessa med 9+10=19 poäng på 22 matcher. Perttu Koljonen har 8+10=18 poäng på 14 matcher och Rasmus Kainulainen har 7+9=16 poäng på 19 matcher. Miikka Pentikäinen som är back har också hyfsade poäng, 10+5=15 på 19 matcher. Vili Näveri är inte mycket sämre med sina 9+5=14 poäng. Om LaSB inte lyckas behålla sin serieplats så har de åtminstone gett många unga spelare en chans att spela in sig Finlands näst högsta serie.

Blue Fox tre bästa poängplockare, Johnny Ojala, Tero Saaristo och Janne Karvonen finns på platserna fyra, sex och sju i poängbörsen. Ojala är fyra med 22+42=64 poäng på 23 matcher. Saaristo har 38+14=52 poäng på 23 matcher och Janne Karvonen har 38+13=51 poäng på 23 matcher. Den stora frågan är om Saaristo och Karvonen ska spräcka den magiska 40-målsgränsen på de tre återstående matcherna. Saaristo behöver dessutom bara två poäng till för att han ska slå sitt gamla poängrekord i Divari. Karvonen har redan för länge sedan passerat sitt tidigare poängrekord i Divari. Jori Isomäki är fjärde blåräv i poängbörsen med 1+23=24 poäng på 23 matcher. Mikael Enlund är nu sjätt målvakt i målvaktsbörsen med räddningsprocenten 81,71.

Om Blue Fox ska ha några som helst chanser till ligakval denna vår så är det två vinster som gäller denna helg. Det borde inte vara helt omöjligt även om blårävarna kom hem med bara en poäng från två matcher när man besökte Tavastehus. Mot LaSB spelade man oavgjort 5-5 och mot Steelers blev det förlust med uddamålet 7-6. Det finns alltså revansch att utkräva. Det som däremot kan tala för motståndarna är att de är inblandade i nedflyttningsstriden, vilket brukar kunna tända ett lag lite extra. Markus Åbb konstaterade efter torsdagens träning att direkt avancemang antagligen inte är möjligt längre. Det skulle kräva att alla resultat går Blue Fox väg. Däremot är andra platsen i tabellen ingen omöjlighet om det blir tre vinster i de avslutande matcherna. Det litar vi på att det blir och för att det ska uppnås klär vi oss alla i blått och söker oss till Stjärnhallen både på lördag kl. 16.00 och på söndag kl. 17.00. Trust your instincts!

P.S. I periodpauserna under helgens matcher ordnas det tävling i vem som skjuter hårdast för alla som är under 15 år. Hastigheten mäts med hjälp av skottradar. Skilda klasser för pojkar och flickor. Ta egen klubba med! Priser utlovas till de tre bästa i vardera klass.