Nästa anhalt, Björneborg

Herrarna marscherar vidare i seriespelet och denna gång går resan till Björneborg där man på söndag möter Karhut. Björneborgarna dom ligger på en elfte plats i tabellen har haft en säsong med väldigt varierande resultat.

Robin Holländer stod för bra insatser i förra helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg

Karhut är strax ovanför nedflyttningsstrecket i tabellen på en elfte plats med 17 poäng efter 20 spelade matcher, endast en poäng före LaSB som är nedanför strecket. Karhut har samlat sina poäng genom åtta vinster, en oavgjord match och elva förluster. Målskillnaden är 131-128. På torsdag kväll lyckades Karhut besegra Steelers med 6-4 på hemmaplan. Före det hade man åkt på tre förluster mot M-Team, LaSB och Karhut.

Petteri Hulkko är bäste poängplockare i Karhut med 17+9=26 poäng på 15 matcher. Han återfinns på 29:e plats i poängbörsen. I den interna poängbörsen är Rami Prokki tvåa med 10+15=25 poäng på 16 matcher och Mikael Lindroos är trea med 10+11=21 poäng på 17 matcher. Saku Lahtinen är fjärde man med 8+13=21 poäng på 18 matcher. En intressant iaktagelse är att ingen av Karhuts fyra bästa poängplockare har spelat alla matcher. Det tyder på att laget har varit skadedrabbat. Karhut har använt sig av tre målvakter under säsongen. Tapio Valjanen har vaktat målet flest gånger med 10 matcher, men han har sämst räddningsprocent, 79,13%. Rasmus Österman har 9 spelade matcher med procenten 79,84%, medan Tomi Bergendahl har 4 spelade matcher och den bästa räddningsprocenten, 80,90%.

Efter förra helgens två vinster mot ÅIF och Blackbirds klättrade Blue Fox upp till tredje plats i tabellen. Det var viktigt med tanke på att laget före det åkt på två raka förluster efter juluppehållet. Man har nu samlat på sig 25 poäng efter 20 matcher. Det har blivit elva vinster, tre oavgjorda matcher och sex förluster. Målskillnaden är betydligt bättre än Karhuts, 129-97.

Till förra helgen plockade Blue Fox ihop en riktigt slagkraftig första femma med poängbörstvåan Johnny Ojala, sexan i poängbörsen, Tero Saaristo och åttan i poängbörsen Janne Karvonen. Dessa tre har tillsammans stått för över 60 procent av Blue Fox alla mål. Totalt har det blivit 79+58=137 för de tre musketörerna. Anmärkningsvärt är att Karvonen med sina 29+12=41 poäng för första gången i sin karriär har passerat den magiska 40-poängsgränsen i division 1. Vi kan anta att Markus Åbb fortsätter med samma uppställning i första femman. I de två andra femmorna finns det däremot utrymme för laborering. Nio-tio spelare aspirerar på de sex kvarvarande platserna.

När Karhut och Blue Fox möttes i Nykarleby i början på december drog Karhut det längre strået med 6-4. Då bjöd man på stor kämpaanda och Juha Tikka var segerarkitekt med 3+1. Han assisterades av Mikael Boelius som gjorde två mål. Boelius är för övrigt avstängd i söndagens match efter att han åkte på ett 20-minutersstraff för två veckor sedan.

Markus Åbb konstaterade efter torsdagens träning att offerviljan för laget måste vara på samma nivå som i matcherna mot ÅIF och Blackbirds om man ska ha någon chans att besegra Karhut på bortaplan. – Vi måste vara villiga att jobba hårt för poängen.
Att Karhut kämpar för sin överlevnad på landets näst högsta nivå gör inte saken lättare. Det är mycket som står på spel i matchen i Björneborg som börjar kl. 16.00 i Porin Urheilutalo. Befinner du dig i närheten är det bara att klä dig i blått och visa ditt stöd. Annars är det tulospalvelu som gäller. Trust your instincts!