Derbydags i Stjärnhallen

Det är alltid något speciellt med ett derby. Det är så mycket mera känslor än i en vanlig seriematch. Det är mycket mera än två poäng som står på spel. När både Blue Fox och SB Vaasa dessutom kämpar i toppen av tabellen är denna match viktig också med tanke på utgången i Divari.

Pekka Kontturi är tillbaka från sin skada, men frågan är om han går rakt in den spelande truppen?
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox är i ledning i Divari efter 16 spelade omgångar och SB Vaasa är tvåa. Endast en poäng skiljer dem åt, Blue Fox har 21 poäng och SB Vaasa har 20. Blue Fox har samlat sina poäng via 9 vinster, 3 oavgjorda matcher och 4 förluster, medan SB Vaasa har 10 vinster och 6 förluster. Blue Fox har 34 plusmål i målskillnaden och SB Vaasa har 28 plusmål. Där skiljer det alltså inte heller så mycket.

Blue Fox har två vinster och en oavgjord match i de tre senaste omgångarna. Senast blev det vinst mot PSS på bortaplan med 6-3 och före det oavgjort på bortaplan mot M-Team med 6-6. I den senaste hemmamatchen mot FBC Turku blev det vinst med 8-3.

SB Vaasa har två förluster en vinst i de tre senaste matcherna. I den sista matchen före juluppehållet blev det vinst mot M-Team med 7-6 på övertid på bortaplan. Före det blev det förlust med 9-4 mot PSS på bortaplan och förlust mot FBC Turku med 4-3 på övertid på hemmaplan.

Ser vi till den personliga statistiken så leder Johnny Ojala i Blue Fox poängbörsen i Divari med 17+27=44 poäng på 16 matcher. Tero Saaristo är sjua med 26+10=36 poäng på 16 matcher och Janne Karvonen är åtta med 22+11=33 poäng på 16 matcher. Jori Isomäki hittar vi på 58:e plats med 1+14=15 poäng på 16 matcher. I Blue Fox är det Mikael Enlund som är klar etta mellan stolparna. Han har inlett i alla 16 matcher så här långt under säsongen och har räddningsprocenten 81,31, vilket ger honom en sjätte plats i målvaktsligan.

Joona Kukko är bäste poängplockare i SB Vaasa med 15+23=38 poäng på 15 matcher, vilket ger honom en femte plats i poängbörsen. Valtteri Nurmi är 15:e med 13+14=27 poäng på 16 matcher och backen Eetu Sariola är 35:e med 14+5=19 poäng på 15 matcher. Hannu Palomäki är 44:e man i poängbörsen med 10+7=17 poäng på 16 matcher. SB Vaasa har använt sig av tre målvakter under säsongen. Toni Oinas har vaktat målet i 8 matcher med räddningsprocenten 79,17 och Niko Isoniemi har vaktat målet i 9 matcher med räddningsprocenten 74,43.

Det finns många intressanta detaljer inför derbyt. Tero Saaristo, Pekka Kontturi och Henry Backman har alla en bakgrund inom Vasa-innebandyn, men representerar nu istället Blue Fox. Sami Hillu och Jussi Hankkio har båda spelat med Blue Fox, men spelar nu för SB Vaasa.

Bröderna Joona och Arttu Kukko lönar det sig att hålla ett extra öga på i SB Vaasa. Joona Kukko är SB Vaasas bäste poängplockare och Arttu Kukko är ledande back. Arttu Kukko har också i kraft av SB Vaasas farmavtal med SPV fått debutera i ligan denna säsong och lyckades till och med öppna målkontot i senaste matchen mot SSV. Estländaren Valtteri Nurmi går mot en av sina bästa säsonger på länge. 20-årige Eetu Sariola som inför denna säsong plockades in från SPV:s A-juniorer har gjort en säsong över förväntan på sin backplats. Kari-Matti Viinamäki är ett annat intressant namn. Viinamäki har inlett säsongen i de lägre divisionerna, men gjorde come back i SB Vaasa i de två sista matcherna före julen. Come backen var inte speciellt lyckosam med 0+0 poäng och -7 i plusminusstatistiken, men Viinamäki har de två senaste säsongerna samlat 20+9=29 poäng och 33+10=43 poäng för SB Vaasa och Woodcutters, så vi höjer ett varningens finger.

I Blue Fox blir det intressant att se hur man formerar laget. Pekka Kontturi är tillbaka från sin skada, men frågan är om han är redo att gå rakt in i den spelande truppen. Robin Holländer som skadade sig i den senaste hemmamatchen var tillbaka i bortamatchen mot PSS och gjorde enligt tränaren Markus Åbb sin bästa match för säsongen. Tobias Brännbacka hade från början lånekontrakt fram till juluppehållet, men det har nu förlängts till slutdatumet för övergångar som är 17 januari. Kim Nyström har nu börjat träna för fullt, men för att han ska komma i matchform krävs ännu lite jobb. Markus Åbb vidhåller att det är upp till Nyström själv hur snabbt han är tillbaka i matchform.

Ett derby är alltid ett derby säger Markus Åbb när vi kontaktar honom. – När det ännu är frågan om en match i tätstriden och det är viktiga poäng som står på spel så kommer det att vara mycket nerv i matchen. Vi kommer att få se mycket fart och mycket känslor och jag hoppas också på bra stöd från publiken. Hur som helst blir det ett fantastiskt evenemang och jag hoppas att det är många som hittar till Stjärnhallen.

Blue Fox har revansch att utkräva efter förlusten mot SB Vaasa med 5-4 i säsongens första seriematch. Nu är det också upp till hemmapubliken att visa sitt stöd för de blåa. Du gör det bäst genom att klä dig i blått! Har du inte något blått att klä dig i kan du införskaffa det på plats. Vi säljer både förenings t-shirt och halsduk till priset 15 €/st. Välkommen på match kl. 16.00 på lördag. Trust your instincts!