Björnarna från Björneborg

På söndag kommer Karhut från Björneborg på besök till Stjärnhallen. Karhut har inte motsvarat förväntningarna i Divari och ligger på en tionde plats i tabellen. För hemmalaget är det bara vinst som gäller för att man ska hållas med i toppstriden.

Ville Rynnäs och Tero Saaristo har både ett förflutet i Björneborg och på söndag kommer Karhut på besök.
Foto: Glenn Hägg

Inför säsongen tippade Pääkallo.fi att Karhut skulle finnas med i toppen av Divari. Med tanke på att man fick tillbaka spelare som Tatu Ruohonen (Lovisa Tor), Mikael Boelius (Grünenmatt, Schweiz), Ville Salonen (Chur, Schweiz) och Ville Heino (Gävle IK, Sverige) så borde det inte heller vara någon omöjlighet. Ruohonen har spelat 101 matcher, Ville Salonen 68 matcher, Mikael Boelius 34 matcher och Ville Heino 28 matcher i innebandyligan så det är dessutom ett ganska erfaret gäng.

Karhut har dock inlett säsongen förvånansvärt svagt och efter 13 spelade matcher ligger man strax ovanför nedflyttningsstrecket, endast tack vare bättre målskillnad. Karhut har samlat ihop 11 poäng efter 5 vinster, 1 oavgjord match och 7 förluster. Målskillnaden är 82-83. Den senaste matchen mot Ilves lyckades man vinna med 9-3, men före det blev det fem förluster i rad mot ÅIF, Blackbirds, SBS Wirmo, FBC Turku och PSS.

Bästa poängplockare i Karhut är Rami Prokki med 6+13=19 poäng. Juha Tikka är tvåa med 11+4=15 poäng. Mikael Boelius har skrapat ihop 11+3=14 poäng och Ville Salonen har 5+8=13 poäng. Karhut har använt sig av tre målvakter under säsongen. Tapio Valjanen har axlat ansvaret i 7 matcher och har räddningsprocenten 76,7. Rasmus Österman har 5 matcher under bältet med 82,8 i räddningsprocent och Tomi Bergendahl har spelat 4 matcher med procenten 83,7.

Blue Fox är tvåa i tabellen med 16 poäng efter 12 spelade matcher. För Blue Fox har det blivit 7 vinster, 2 oavgjorda matcher och 3 förluster så här långt. Målskillnaden är 85-57. När det gäller insläppta mål är Blue Fox näst bäst serien, endast SBS Wirmo är bättre med 53 insläppta mål. Blue Fox släpper i snitt in 4,75 mål/match. I de tre senaste matcherna har det blivit en förlust och två vinster. Förlusten kom senast mot SBS Wirmo på hemmaplan. Före det blev det vinster mot ÅIF på bortaplan och SB Welhot på hemmaplan.

I poängbörsen för Divari är Johnny Ojala etta med 14+22=36 poäng. Tero Saaristo återfinns på åttonde plats med 19+7=26 poäng och Janne Karvonen är nionde med 15+11=26 poäng. Pekka Kontturi är fortfarande fjärde i den interna poängbörsen med 14+1=15 poäng. Mikael Enlund har inte nått upp till samma standard som förra säsongen i Blue Fox-målet och har nu räddningsprocenten 80,6. Förhoppningsvis börjar han spika igen nu.

Skadeläget i Blue Fox är oförändrat. Pekka Kontturis fot är inflammerad och han har nu fått medicinering. Han väntas vara tillbaka inom 2-4 veckor. Det här kan betyda att vi kommer få se Markus Åbb testa ännu en spelare på vänsterkanten i andra femman på söndag. Vem det är låter vi bli osagt ännu i det här skedet. Förändringen i andra femman kan samtidigt innebära förändingar i övriga femmor.

För Ville Rynnäs blir matchen extra intressant eftersom han är hemma från Björneborg och var Karhuts lagkapten förra säsongen. Ville sa själv efter torsdagens träning att det finns stor revanschlust i laget efter förlustmatchen mot SBS Wirmo. Han medgav även att det kommer att bli svårt för honom att fira jul i Björneborg om Blue Fox förlorar den här matchen. Även Tero Saaristo har ett förflutet i Björneborg. Han inledde säsongen 2011-2012 med Karhuts föregångare FBT Pori, med vilka han spelade 8 matcher i Salibandyliiga.

Matchen mot Karhut på söndag startar kl. 16.00. Välkommen till Stjärnhallen och kom ihåg att klä dig i blått. Trust your instincts!