Nykomlingar på besök

På lördag får Blue Fox nykomlingarna SBS Wirmo från Mynämäki på besök. Mynämäki är en kommun med ca. 8000 invånare som ligger 30 km norr om Åbo. SBS Wirmo är kända för sin fanatiska hemmapublik så nu är det Nykarleby-publikens tur att visa att den också kan vara fanatisk.

Jonathan Sjöblom har fått chansen i andra femman när Pekka Kontturi är skadad.
Foto: Glenn Hägg

SBS Wirmo är den av nykomlingarna som ligger bäst till i tabellen. På 11 matcher har SBS Wirmo skrapat ihop 12 poäng efter sex vinster och fem förluster. Målskillnaden för laget är 59-48. SBS Wirmo gör alltså i snitt 5 mål/match, vilket inte kan verka så mycket, men det har ändå räckt till sex vinster. Med bara 48 insläppta mål är man bäst i hela Divari. Försvarsspelet verkar alltså vara SBS Wirmos styrka. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för SBS Wirmo. Förlusten kom med uddamålet 3-4, på hemmaplan mot en annan nykomling, LaSB. Karhut från Björneborg besegrades därefter med 12-4 på hemmaplan och nu senast blev det vinst mot FBC Turku med 7-3 på bortaplan.

Med bara 59 gjorda mål framåt är det klart att vi inte hittar någon Wirmo-spalre högt uppe i poängbörsen. Matti Alivuotila är poängbäst med 8+7=15 poäng. Alivuotila känner en del kanske igen från USB från Nystad som spelade i Divari för några säsonger sen. Tvåa i den interna poängbörsen är Keni Kivilä med 6+6=12 poäng. Trea är Joni Peltola med 8+3=11 poäng och fyra är Mikael Santanen med 4+6=10 poäng. På målvaktssidan har SBS Wirmo ett intressant namn i Tomi Aaltonen född 1992 som tidigare vaktat målet i FoSu. Aaltonen har också 15 juniorlandskamper på sitt konto. Aaltonen försökte inför den här säsongen vika sig en plats i TPS ligalag utan att lyckas. I TPS spelar däremot brodern Teemu Aaltonen som nu är inne på sin andra säsong med Åbolaget.

Det är jämnt i toppen av Divari med tre lag på 16 poäng. SB Vaasa är etta med tre mål bättre målskillnad än Blue Fox som är tvåa. Blackbirds är trea i tabellen, men har spelat 12 matcher till skillnad från SB Vaasa och Blue Fox som spelat 11 matcher. SalBa är fjärde i tabellen med 14 poäng på 10 matcher, vilket betydet att även de kan nå upp till 16 poäng med 11 spelade matcher. Blue Fox har sju vinster, två oavgjorda matcher och två förluster och målskillnaden 80-51. Blue Fox har nu tre raka vinster mot Ilves och SB Welhot på hemmaplan, samt mot ÅIF på bortaplan.

Johnny Ojala är tvåa i poängbörsen med 13+20=33 poäng. Tero Saaristo är på åttonde plats med 17+7=24 poäng och Janne Karvonen är nionde med 13+11=24 poäng. Pekka Kontturi är fortfarande fyra i den interna poängbörsen med 14+1=15 poäng trots att han på grund av sin skada bara spelat en period på de tre senaste matcherna.

Första femman har i de senaste matcherna varit helt i en klass för sig, men nu vill vi se tvåan och trean leverera i spel fem mot fem. Vi behöver få större bredd på poängproduktionen. Det ska bli intressant att se vad Tobias Brännbackas första match i Stjärnhallen efter återkomsten för med sig. Brännbacka brukar bjuda på ett fartfyllt spel som kan tända laget. Kontturi saknas fortfarande, men i övrigt är truppen frisk. Jori Isomäkis skada i vaden har blivit bättre och bättre under veckan och han kan spela. Vi får gissa att laget inleder med samma femmor som senast mot ÅIF, men på bänken finns denna gång tre pigga gossar att kasta in.

Matchen mot SBS Wirmo startar kl. 16.00 på lördag. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för hemmalaget. Trust your instincts!

P.S. På lördag är det sista chansen att se herrarnas präktiga Movember-mustascher. Det om något är en bra orsak att komma på match!