Hela helgen i Tavastehus

Herrarna kommer att tillbringa hela helgen i Tavastehus när man på lördag möter LaSB och på söndag spelar mot Steelers. LaSB är nykomlingar i Divari och Steelers var förra säsongen ett topplag i Divari.

Tero Saaristo har efter en lite trevande start börjat bli varm i Blue Fox-dräkten.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox inleder alltså på lördag mot LaSB eller Lammin Salibandy. Lammi är en ort som är 35 km nordost om Tavastehus, men efter en kommunsammanslagning hör man sedan 2009 till Tavastehus. LaSB tog förra säsongen steget upp från division 2 till Divari. För tillfället ligger LaSB på nästsista eller trettonde plats i tabellen med 3 poäng på 6 spelade matcher. Man har lyckats vinna mot storebror Steelers och spela oavgjort mot en annan nykomling, FBC Turku. Mot ÅIF, Karhut, SB Welhot och Blackbirds har det blivit förluster.

Det finns en hel del intressanta spelare i LaSB. Den mest meriterade är Heikki Hätönen, som spelat 8 säsonger i Salibandyliiga med Trackers och Classic. På 193 matcher har det blivit 101+63=164 poäng och ett brons med Classic för Hätönen i ligan. Hätönen har också spelat 9 landskamper för Finland med poängen 3+1=4. Hätönen född 1985 beslutade trots att han är i sin bästa innebandyålder att flytta tillbaka till hemorten och spela för LaSB i Divari. Såhär långt har det blivit 4+9=13 poäng för Hätönen. På andra plats i den interna poängbörsen hittar vi en 10 år yngre lirare, Perttu Koljonen. Koljonen har samlat poängen 6+5=11. Koljonen vann förra säsongen poängbörsen i B-pojkarnas FM-serie med 46+30=76 poäng på 22 matcher och han är uttagen till juniorlandslagets matcher som spelas i Schweiz 1-3.11, vilket gör att han kommer att missa drabbningen med Blue Fox. Tredje i den interna poängbörsen är Tino Nivala med 5+4=9 poäng.

På backsidan hittar vi också ett intressant namn i Jere Liljenbäck. Liljenbäck har spelat 5 säsonger och 119 matcher i Salibandyliiga med Trackers och Lovisa Tor. Poängmässigt har Liljenbäck 9+12=21 poäng från ligaåren. Intressant är också att Liljenbäck var med om att vinna Tjeckiska mästerskapet med Tatran Stresovice säsongen 2011-2012. Liljenbäck har inte ännu öppnat sitt poängkonto för LaSB i Divari.

Steelers från Tavastehus har öppnat säsongen förvånansvärt svagt. På 7 matcher har det blivit 2 vinster, en oavgjord match och 4 förluster, vilket ger laget en tionde plats i tabellen. Man har förlorat mot nykomlingarna SBS Wirmo och LaSB och tagit en vinst på övertid mot den tredje nykomlingen i serien, FBC Turku. I de tre senaste matcherna har det blivit oavgjort 7-7 mot ÅIF, och förluster mot M-Team med 7-4 och mot PSS med 7-3.

Steelers manskap har genomgått stora förändringar och där hittar vi kanske orsaken till att man har öppnat säsongen så svagt. Borta är förra årets poängbörsvinnare, Sami Saarinen som nu spelar för Grasshoppers i Schweiz. Borta är också den interna poängbörsens tvåa och trea från förra säsongen, Iiro Nurminen och Timo Johansson. Nurminen har mellanår och Johansson spelar även han för Grasshoppers i Schweiz. Totalt försvann det 104+88=192 poäng med dessa tre spelare, vilket betyder att närmare hälften av lagets mål från förra säsongen försvunnit. Risto Parikka är nu poängbäst i Steelers med 12+2=14 poäng. Ville Lastikka är tvåa med 6+6=12 poäng. Mellan dessa två skiljer det 15 år i ålder, Parikka är född 1981 och Lastikka 1996. Aleksanteri Ihalainen är trea i poängbörsen med 2+5=7 poäng.

Blue Fox är nu tvåa i serietabellen efter förra helgens vinster. På 6 matcher har det blivit 4 vinster, 1 oavgjord match och 1 förlust. Målskillnaden är 39-26, vilket innebär att Blue Fox är det lag som släppt in minst mål av alla i serien. Blue Fox är nu uppe i en segersvit på 4 matcher. Det har blivit vinster mot PSS, Blackbirds, SalBa och FBC Turku.

Johnny Ojala har nu intagit första platsen i den interna poängbörsen. Ojala har poängen 7+6=13, Janne Karvonen skuggar med samma poängsumma, men med 6+7 på kontot placeras han efter Ojala i börsen eftersom han har färre gjorda mål. Pekka Kontturi är trea med 10+1=11 poäng och Tero Saaristo finns på fjärde plats med 5+5=10 poäng.

Helgens matcher är viktiga för såväl, Blue Fox, LaSB som Steelers. Blue Fox vill hållas med i toppstriden, medan LaSB och Steelers försöker undvika att dras med i nedflyttningsstriden. Denna gång gäller det för Blue Fox att visa upp samma offervilja som man hade mot SalBa. Man måste vara beredda på att ta några blåmärken om man ska freda sitt eget mål. Det går inte att som mot FBC Turku, släppa iväg motståndarna i fem-målsledning. Det är förstås bra för självförtroendet att vända på det sättet som man gjorde mot FBC Turku, men det är inte sagt att man lyckas med det nästa gång man ger motståndarna fem måls försprång.

Matchen LaSB – Blue Fox spelas på lördag i Liikuntakeskus Lammi och startar kl. 17.00, medan matchen Steelers – Blue Fox spelas kl. 17.00 på söndag i Iittala-halli. Alla som har vägarna förbi är hjärtligt välkomna att visa sitt stöd för de blåklädda. Vi övriga får nöja oss med tulospalvelu. Trust your instincts!