Äntligen hemmamatcher

Äntligen är det dags för officiella hemmamatcher i Stjärnhallen. Det är över 6 månader sen herrarna senast spelade hemmamatcher i ligakvalet, men på lördag och söndag smäller det när Divari återvänder till Nykarleby. På lördag är det M-Team från Helsingfors som står för motståndet och på söndag kommer PSS från Borgå på besök.

Nu vill vi se hemmalaget fira många mål i helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg

 

Lördagens motståndare M-Team slutade förra säsongen fyra i Divari. Säsongen före det spelade man i Salibandyliiga. I M-Team hittar vi den dynamiska duon, Långben och Musse Pigg eller Antti Itkonen och Riku Reunamäki. Den 192 cm långe Itkonen är en av Divaris bästa framspelare och förra säsongen slutade han sexa i poängbörsen med 19+42=61 poäng på 25 matcher. Reunamäki är trots att han är 22 cm kortare än Itkonen en av seriens bästa målgörare. Senaste säsong blev det 35+15=50 poäng på 26 matcher för Reunamäki. I M-Team finns också Sami Saari som de tre senaste säsongerna spelat för Blue Fox. Studierna förde Saari till Helsingfors och nu kommer han på sitt första besök till den gamla hemmahallen.

Om Itkonen och Reunamäki var de två bästa poängplockarna förra säsongen så har de följande tre i den interna poängbörsen lämnat föreningen. Mikko Aro, Lasse Lundström och Janne Viitala har alla sökt sig till andra jaktmarker.

Nya i laget är förutom Sami Saari, Janne Makkonen och Jarkko Aavaharju från Helsingfors IFK. Makkonen gjorde förra säsongen i division 2 södra Finland 38+41=79 poäng på 22 matcher. Aavaharju gjorde 23+14=37 poäng på 16 matcher.

På söndag är det PSS från Borgå som ställer sig på andra sidan mittlinjen. PSS började förra säsongen i Divari piggt, men dalade kraftigt under andra halvan av serien och slutade på en nionde plats i tabellen. PSS är antagligen det lag som gått miste om flest spelare inför denna säsong. Av de 10 bästa poängplockarna i laget är det bara två som är kvar, Niklas Nurmela med 15+7=22 poäng på 22 matcher och Kevin Nylund 8+30=11 poäng på 17 matcher.

Borta är spelare som Petri Mäki, Rasmus Horn, Jori Nyrhivaara och Antti Sihlman som alla flyttat till Lovisa Tor i Salibandyliiga. Borta är också Joonas Föhr som flyttat till TPS i ligan och Niklas Horn som flyttat till SalBa i Divari. Borta är dessutom Timo Iivonen och Tomi Turunen som bäda flyttat till Erä Akatemia i division 2. Borta är sammanlagt 101 mål och 103 passningspoäng, totalt 204 poäng som någon annan nu måste stå för.

Ersättarna har man hittat i det lettiska landslaget i form av Indrikis Silins, Artis Raitums och Morics Krumins. Indrikis Silins är målvakt och vaktade målet i innebandy-VM 2012 när Lettland sensationellt besegrade Tjeckien med 5-4 i gruppspelets sista match. Artis Raitums är en målfarlig anfallare medan Morics Krumins är försvarare.

Man har också plockat in estländaren Rein Kivi. Kivi har spelat 131 matcher i Salibandyliiga med lagen Rangers, Erä och SSV och i dem lyckats skrapa ihop 66+20=86 poäng. Från sina sessioner i Erä och SSV har han två FM-guld, två silver och ett brons. Iiro Liede är också ett bekant namn. Han har tidigare spelat för Rangers från Kyrkslätt och varit med och mött Blue Fox.

De 1995-födda spelarna Joakim Ervast och Miro Anttila kan räkna med betydligt mera speltid denna säsong efter att de varit med och fört PSS B-pojkar till FM-guld förra säsongen. Anttila var näst bäste poängplockare i FM-serien med 23+42=65 poäng på 20 matcher, medan Ervast hade 30+14=44 poäng på 20 matcher.

Blue Fox inledde som bekant säsongen med ett derby mot SB Vaasa. Matchen gick inte som planerat och Blue Fox fick på nöten med 5-4. Då spelade man bra innebandy i 20 minuter, men för att vinna en match i den här serien krävs det 60 minuter av bra spel. Det förväntas laget prestera två gånger om i helgens matcher.

Enligt Markus Åbb är laget mycket tacksamt för det stöd man fick i Botniahallen. – Nu vill vi visa hemmapubliken det bästa som Blue Fox kan erbjuda. Ni kommer att få se ett taggat hemmalag på lördag och söndag.

Det blir intressant att se vilka formationer Markus Åb startar med. Är det samma femmor som mot SB Vaasa eller får vi se nya konstellationer. Andra femman, som varit bäst i alla träningsmatcher, underpresterade i derbyt, men får nu chans att revanschera sig. Mikael Nyvall gjorde ett piggt inhopp mot SB Vaasa, kan han vara aktuell att spela från start?

Allt detta får du svar på om du kommer till Stjärnhallen på lördag och söndag! Matcherna mot M-Team och PSS börjar kl. 16.00. Klä dig i blått och visa ditt stöd för hemmalaget! Trust your instincts!