Säsongen startar med derby

Väntan på den nya säsongen har varit lång, men nu på lördag startar äntligen Divari. Finns det något bättre sätt att starta säsongen än med ett derby mellan Blue Fox och SB Vaasa? Åtminstone finns det inte något mera spännande sätt att starta säsongen.

Henry Backman var en viktig kugge i förra säsongens första derby som Blue Fox vann med 10-8.
Foto: Glenn Hägg


På lördag kl. 16.00 smäller det i Botniahallen när Blue Fox och SB Vaasa drabbar samman. Det blir ett intressant derby där två av seriens bästa lag möts redan i första matchen.

SB Vaasa har genomgått stora förändringar från förra säsongen. Borta är bland annat spelare som Kari-Matti Viinamäki, Kimmo Lintala och Thomas Backman. Största förlusten är Tero Saaristo som tagit steget över till Blue Fox. Ersättare har man hittat bland nya studerande i Vasa.


Juuso Pietilä kommer från Åbo och TPS. Pietilä har spelat 4 säsonger i ligan och har på 55 matcher stått för 5+3=8 poäng. Säsongen 2012-13 var hans bästa i ligan med 24 matcher och 4+2=6 poäng. Pietilä har också gjort 16 juniorlandskamper med 1+1=2 poäng och har ett junior-VM guld från 2011.
Markus Lehtivuori kommer från Tammerfors och Classic och har spelat 17 matcher i ligan med 1+2=3 poäng som saldo. I A-juniorernas FM-serie spelade han 11 matcher och stod för 8+8=16 poäng. Lehtivuori har 12 juniorlandskamper bakom sig med 2+3=5 poäng och även han var med och vann junior-VM 2011.
Aleksi Eliasson spelade förra säsongen för Oilers från Esbo i A-juniorernas FM-serie och stod där för 4+5=9 poäng på 10 matcher. Aleksi Eliasson har spelat 2 juniorlandskamper utan at noteras för poäng.
Eetu Sariola spelade förra säsongen för SPV i A-juniorernas FM-serie och gjorde 15+16=31 poäng på 22 matcher. Sami Hillu är bekant för alla Blue Fox-fans efter att han spelade två säsonger med Blue Fox i division 1. Hillu spelade förra säsongen för sin moderklubb ISB från Ilmajoki i division 2 Österbotten. På 14 matcher stod han där för 6+10=16 poäng.

 

Trots allt tror jag att det är bekanta namn som kommer att leda SB Vaasa på planen. Bröderna Kukko kommer som vanligt att hålla sig långt framme i poängbörsen. Joona Kukko slutade förra säsongen åtta i poängbörsen i Divari med 19+37=56 poäng på 23 matcher. Brodern Arttu Kukko var seriens bäste back om man jämför poäng med 25+18=43 poäng på 26 matcher. Arttu försökte under sommaren ta en plats i SPV, men konkurrensen var ännu för hård. Eftersom SPV och SB Vaasa har slutit ett farmavtal finns det ännu möjlighet att Arttu kan spela i ligan denna säsong. Hannu Palomäki gjorde under sin första säsong i Divari 26+24=50 poäng på 26 matcher. Ett varningens finger bör också höjas för den bollskicklige estländaren Valtteri Nurmi. Nurmi har en otroligt lång karriär i division 1 bakom sig och visade i slutet på förra säsongen prov på gammal god form.

 

Eftersom SB Vaasa har farmavtal med SPV kan vi även få se några SPV-spelare i derbyt. För tillfället är Niko Mäkelä och Sami Kujala, båda födda 1992, uppställda på farmlistan.

 

Blue Fox har på det stora hela behållit sin trupp från förra säsongen. Borta är backarna Jarno Pahkakangas (slutat), Sami Saari (M-Team) och Tobias Brännbacka (TPS), samt anfallaren Petri Pollarinen (paus).

 

Ersättarna har man hittat i motståndarlaget SB Vaasa, därifrån Tero Saaristo kommer med 30+22=52 poäng på 22 matcher under förra säsongen. Tero Saaristo har spelat 5 säsonger i division 1 och producerat 134+75=209 poäng på 99 matcher, vilket ger ett snitt på över två poäng per match. Janne Karvonen spelade förra säsongen med SB Vaasa II i division 2 Österbotten och gjorde där 12+12=24 poäng på 13 matcher, men han har tidigare spelat 5 säsonger för Blue Fox i divison 1 med poängen 90+39=129.


På backplats har Blue Fox fått förstärkning av Ville Rynnäs från Karhut i Björneborg och så har man lyft upp 15-åriga junioren Alexander Nyman i truppen. Rynnäs är ett välkommet tillskott i Blue Fox-truppen. Han är som gjuten i Blue Fox-mallen för hur en back ska se ut och man kan på träning och match se att han har ledaregenskaper som kan vara bra att ha i en lång serie. Under förra säsongen stod Rynnäs för 8+7=15 poäng på 24 matcher. Alexander Nyman är en av de mest intressanta juniorerna Blue Fox har fått fram på de senaste åren. Han är storväxt och visar ingen respekt för motståndarna. Under sommaren har han visat ledarteamet att han är värd en plats i spelartruppen.

 

Av det gamla gardet torde Johnny Ojala sin vana trogen finnas med i toppen av poängbörsen. Förra säsongen slutade han tvåa i poängbörsen med 35+33=68 poäng på 25 matcher. Robin Holländer spelade förra säsongen sitt livs innebandy. Han mer än fördubblade sitt tidigare poängrekord genom att göra 30+16=46 poäng på 26 matcher. Jori Isomäki är den bäste backen i Divari och plockade förra säsongen hem 8+38 poäng på 25 matcher. I målet hittar vi Mikael Enlund som mer än cementerat sin plats som en av de bästa målvakterna i Divari.

 

Blue Fox har en uttalad målsättning att nå innebandyligan under denna säsong. Det är nu det ska ske om vi ska få se ligainnebandy i Nykarleby. Det enda som kan sätta stopp för målsättningen är att laget inte klarar av pressen eller man åker på skador på en onödigt tunn backbesättning. Laget är enligt egen utsaga bättre tränat än någonsin och stämingen är på topp i truppen. Nu ser vi med spänning fram emot seriestarten på lördag.

 

Matchen i Botniahallen börjar kl. 16.00. Kom ihåg att klä dig i blått. Trust your instincts! Vi syns där!