Kvalet startar på lördag

Kvalserien mellan Blue Fox och OLS från Uleåborg startar på lördag i Stjärnhallen i Nykarleby. Alla ingredienser för en bra matchserie finns där. Blue Fox slutade andra i Divari och har en uppåtgående formkurva. OLS slutade näst sist i Salibandyliiga och avslutade seriespelet med tre raka förluster.

Henry Backman har övertygat stort under säsongen.
Foto: Glenn Hägg

OLS-tränaren Jarmo Härmä har redan tagit ut vinsten i kvalet mot Blue Fox. När Antti Koivukangas från YLE-sporten intervjuade honom så meddelade Härmä att OLS kommer att vinna i tre raka matcher. Så pass stor skillnad anser Härmä att det är mellan botten på Salibandyliiga och toppen på Divari. Från Blue Fox kan vi replikera med Markus Åbbs kommentar till Jarmo Härmä efter sista träningsmatchen mellan lagen. – Vi ses i kvalet. Åbb förutspådde redan i det skedet att OLS skulle bli tvungna att kvala för att behålla sin plats i Salibandyliiga. Den stora frågan är nu hur stor skillnaden är mellan botten på Salibandyliiga och toppen på Divari.

 

Faktum är att de tre senaste säsongerna har ett lag tagit steget upp till Salibandyliiga via kvalet. De tre lagen är i tur och ordning Lovisa Tor, M-Team och Ilves. Det om något borde tala för Blue Fox! Det är inte tydligen så lätt att ha förlorat hela säsongen och sen försöka vända på det i ett kval.

 

Ser vi på OLS statistik från Salibandyliiga så kan vi konstatera att den inte är speciellt märkvärdig. På 26 matcher blev det bara 5 vinster och 2 oavgjorda vilket gav 12 poäng. Det blev med andra ord hela 19 förlustmatcher för OLS. Av målskillnaden 143-196 kan man utläsa att OLS gör i snitt 5,5 mål per match vilket är helt ok. Att man däremot släpper in 7,5 mål per match är betydligt sämre. Ser vi på statistiken för numerärt överläge så var OLS elfte i den. Det tar i snitt 4 minuter och 59 sekunder för OLS att göra mål i power play. I statistiken för numerärt underläge var OLS sämst i hela Salibandyliiga. Det tog i snitt 2 minuter och 13 sekunder för motståndarna att göra mål när OLS hade en eller flera spelare färre på planen. OLS avslutade seriespelet med tre förluster. Förlusterna kom alla på bortaplan. Mot Erä slutade matchen 7-5, mot SSV blev det förlust med 6-3 och mot Lovisa blev det 7-4. OLS senaste vinst kom mot Ilves på hemmaplan 16:e februari. OLS vinst med 7-5 i den matchen innebar att man gick förbi Ilves i tabellen och undgick direkt nedflyttning.

 

18-årige Valtteri Parviainen var bäste poängplockare i OLS med 27+7=34 poäng på 23 matcher, vilket gav honom en 27:e plats i poängbörsen. Petri Niemelä var tvåa i den interna poängbörsen med 24+7=31 poäng på 26 matcher. Försvararen Ville Oksa var trea med 10+18=28 poäng på 25 matcher och Petro Rautio, även han 18 år, var fyra med 13+8=21 poäng på 23 matcher. OLS använde sig av tre målvakter under säsongen. Niko Pirkola var den som vaktade målet flest gånger, i 17 matcher. Pirkola hade också den bästa räddningsprocenten, 74,19 och han vaktade målet i lagets alla vinstmatcher. Toni Pallari vaktade däremot målet i OLS tre sista seriematcher och de slutade som bekant alla med förlust.

 

Blue Fox slutade alltså tvåa i Divari och endast tre poäng skilde sist och slutligen till vinnaren Indians. På 26 matcher i Divari blev det 40 poäng för Blue Fox efter 19 vinster, 2 oavgjorda matcher och 5 förluster. Det lustiga är ju att det är precis omvänd statistik jämfört med OLS som hade 5 vinster och 19 förluster. Målskillnaden för Blue Fox slutade på 201-140. I numerärt överläge var Blue Fox det tredje bästa laget i Divari med 44 mål. Det tog i snitt 3 minuter och 10 sekunder för Blue Fox att göra mål. När det gäller spelet i numerärt underläge var Blue Fox näst bäst i serien. Motståndarna fick i snitt rulla bollen i 4 minuter och 48 sekunder innan de kunde hitta rätt på blårävarna. 29 mål släppte Blue Fox in i numerärt underläge. Blue Fox avslutade säsongen med fem raka vinster. De tre sista kom mot PSS med 7-3, SB Vaasa med 7-6 och mot SB Welhot med 7-6.

 

Johnny Ojala slutade tvåa i poängbörsen med 35+33=68 poäng på 25 matcher. Robin Holländer var tvåa internt med 30+16=46 poäng på 26 matcher vilket gav honom en 19:e plats i poängbörsen i Divari. Jori Isomäki var trea i den interna börsen med 8+30=38 poäng på 25 matcher och Kim Nyström slutade fyra med 19+15=34 poäng på 26 matcher. På slutet av säsongen var det trots allt tredje femman som imponerade mest. Henry Backman skrapade totalt ihop 13+5=18 poäng på 22 matcher vilket var ett stort steg framåt jämfört med hans tidigare poängrekord som var 1 poäng. Även Anton Kallvik höjde sitt poängrekord till 9+5=14 poäng från 13 poäng. Mikael Enlund var bäst av alla målvakter i Divari med räddningsprocenten 83,01.

 

Styrkan med Blue Fox denna säsong är att det finns så många spelare som kan avgöra en match. Varje femma är farlig framåt, vilket är en stor förändring jämfört med säsongen 2010-2011 när Blue Fox levde ganska långt på sin första femma. Formkurvan på hela laget pekar också uppåt jämfört med förra ligakvalet där man gick in med dalande form. Vi hoppas på en jämn och spännande matchserie där slutsegraren heter Blue Fox. För att det ska lyckas behöver laget ditt stöd. Kom på match till Stjärnhallen på lördag kl. 17.00. Trust your instincts!