Seriespelets två sista matcher

Det är dags för den avslutande helgen i seriespelet i Divari. Blue Fox herrarna avslutar med två hemmamatcher. På lördag blir det lokalderby mot SB Vaasa och på söndag är det nykomlingen SB Welhot från Kuopio som kommer på besök.

Jori Isomäki har i februari utsetts till månadens spelare i Divari.
Foto: Glenn Hägg

På lördag blir det alltså ett hett österbottniskt derby när SB Vaasa kommer på besök. SB Vaasa återuppstod på division 1-nivå efter att Woodcutters och SB Vaasa slog samman sin verksamhet efter förra säsongen. Sammanslagning verkar så här långt vara lyckad eftersom SB Vaasa länge var med i kampen om en kvalplats uppåt till skillnad från tidigare år då man oftast fått kämpa mot nedflyttning. För tillfället är SB Vaasa sjätte i Divari, men man har inte längre någon chans att nå upp till kvalplats. SB Vaasa har samlat 28 poäng på 24 matcher genom 13 vinster, 2 oavgjorda matcher och 9 förluster. Lagets målskillnad är 195-158. I de tre senaste matcherna har det för SB Vaasa blivit vinst mot SB Welhot med 10-4 på hemmaplan, förlust mot PSS med 6-7 på hemmaplan och vinst med 4-3 mot M-Team på bortaplan. Speciellt vinsten mot M-Team imponerar. SB Vaasa är hela seriens näst sämsta lag i numerärt överläge. SB Vaasa har gjort 27 mål i numerärt överläge och det tar i snitt 4 minuter och 37 sekunder för laget att göra mål. I statistiken för numerärt underläge är SB Vaasa på tionde plats. Man har släppt in 40 mål i numerärt underläge och det tar i snitt 3 minuter och 10 sekunder för motståndarna att få hål på SB Vaasa.

Joona Kukka är SB Vaasas bäste poängplockare med 19+34=53 poäng på 21 matcher, vilket ger honom en sjunde plats i poängbörsen. På tionde plats hittar vi Tero Saaristo med 28+22=50 poäng på 20 matcher. Hannu Palomäki är fjortonde man i poängbörsen med 25+22=47 poäng på 23 matcher. Arttu Kukko är andra i poängbörsen för backar med 22+16=38 poäng på 24 matcher och i den interna börsen för SB Vaasa är han fjärde. Av SB Vaasas målvakter har Toni Oinas som vaktat målet i 13 matcher den bättre räddningsprocenten med 78,48. Niko Isoniemi är snäppet sämre med räddningsprocenten 77.53 på 17 matcher i målet.

Söndagens motståndare, nykomlingen SB Welhot från Kuopio, besöker för första gången Stjärnhallen i Nykarleby. Av nykomlingarna i Divari denna säsong är SB Welhot det lag som klarat sig överlägset bäst. De två övriga nykomlingarna, Top Team och Merikoski degraderas nämligen till division 2. SB Welhot finns på en sjunde plats i tabellen för Divari. På 24 matcher har laget samlat 28 poäng efter 13 vinster, 2 oavgjorda matcher och 9 förluster. Målskillnaden är 145-139. SB Welhot är ett väldigt ungt lag med en ljus framtid och på sikt tror jag att Kuopio kommer att ha ett lag i Salibandyliiga. SB Welhot är tionde lag i statistiken för spel i numerärt överläge med 24 gjorda mål och snittiden 4 minuter och 5 sekunder. I statistiken för numerärt underläge är man på åttonde plats med snittiden 3 minuter och 34 sekunder och 27 insläppta mål.

SB Welhot har inte någon spelare bland de 25 bästa i poängbörsen för Divari. Bästa poängplockaren, Olli Taskinen, finns på 31:a plats med 18+16=36 poäng på 24 matcher. Aleksi Viinikainen är två internt med 19+7=26 poäng på 24 matcher och Iiro Lankinen är trea med 14+12=26 poäng på 23 matcher. På fjärde plats är backen Riku Tuononen med 4+20=24 poäng på 23 matcher. SB Welhot har en av Divaris bästa målvakter i truppen, nämligen Petri Lesch. Lesch var för två säsonger sedan med om att lyfta M-Team till Salibandyliiga och besökte då Nykarleby. Förra säsongen var han med och lyfte SB Welhot från division 2 till Divari. Lesch är tredje i målvaktsbörsen med räddningsprocenten 81,64.

Blue Fox är tvåa i tabellen i Divari med 36 poäng på 24 matcher. Man ligger tre poäng efter serieledaren Indians och i teorin finns det ännu chans att gå om Indians, men det kräver att Indians förlorar båda sina matcher i helgen. Samtidigt måste Blue Fox vinna sina två matcher. Med tanke på att Indians möter Indians och Top Team så lär den ekvationen inte gå ihop. Med ännu en vinst kan Blue Fox däremot säkra andra platsen i Divari. Andra platsen innebär att Blue Fox får kvala mot Salibandyliigas näst sista lag som är OLS från Uleåborg. Blir man trea så är det Josba från Joensuu som står för motståndet i kvalet. Med tanke på lagens form så skulle OLS antagligen vara det mera lämpliga motståndet även om publiken i Stjärnhallen har sett OLS till lust och leda.

Ser vi på lite statistik från Divari så är Blue Fox näst bäst av alla lag i numerärt överläge. Blue Fox har gjort 43 mål power play och det tar i snitt 3 minuter och 1 sekund för de blåa att hitta målet. Även i statistiken för numerärt underläge är Blue Fox tvåa. Det tar i snitt 5 minuter och 3 sekunder för motståndarna att göra mål på Blue Foxoch totalt har man släppt in 25 mål.

I den personliga statistiken går Johnny Ojala nu en kamp om första platsen i poängbörsen. På 24 matcher har det blivit 34+33=67 poäng för Ojala. Fem poäng före honom finns Sami Saarinen från Steelers. Robin Holländer är 20:e man i poängbörsen med 27+14=41 poäng på 24 matcher. Trea i den interna poängbörsen är ferbruari månads spelare i Divari, Jori Isomäki. Isomäki har från backplats skrapat ihop 8+30=38 poäng på 23 matcher. Man bör dock beakta att 4+20=24 poäng kommer från spel i numerärt överläge vilket är Isomäkis bravurnummer. Kim Nyström är fyra i den interna poängbörsen med 19+13=32 poäng på 24 matcher. Mikael Enlund har av sitt eget lag utnämnts till Divaris bästa målvakt och statistiken bekräftar den utnämningen. Enlund har på 23 spelade matcher räddningsprocenten 82,32. Endast Ossi Rannala i M-Team har bättre räddningsprocent, men han har bara spelat 9 matcher och är därför inte jämförbar i statistiken.

Det blir en ytterst intressant helg för alla innebandyvänner. Ett stekhett derby på lördag där SB Vaasa kommer att göra allt för att vinna och ta revansch för 10-8 förlusten när lagen möttes i Botniahallen. Blue Fox kan spela avslappnat eftersom kvalplatsen är säkrad, vilket ger möjlighet till en högklassig innebandymatch med mycket nerv. SB Vaasa har dessutom aviserat att de kommer med en buss full med anhängare till Stjärnhallen, vilket kan höja på stämingen ännu några snäpp. Publikmålsättningen är att första gången denna säsong spräcka 400 åskådare och extra läktare är därför monterad och redo att ta emot publiken. På söndag bjuds det på fartfylld innebandy när skickliga och ungdomliga SB Welhot kommer på besök. När SB Welhot och Blue Fox möttes senast i Kuopio var Blue Fox bättre med 7-5, så även SB Welhot är på jakt efter revansch.

Lördagens match mot SB Vaasa startar kl. 16.00 och söndagens match mot SB Welhot startar kl. 17.00. Välkommen på match! Trust your instincts!