Tvåan möter trean

Lördagen bjuder på en riktig innebandygodbit i Stjärnhallen när ÅIF från Sibbo kommer på besök. ÅIF har överträffat alla förväntningar inför säsongen och återfinns på en tredje plats i tabellen, hemmalaget Blue Fox är som bekant tvåa i samma tabell.

Johnny Fredriksson öppnade målkontot för säsongen i matchen mot SB Welhot.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


I Pääkallo.fi:s förhandsspekulationer placerades ÅIF på en  slutlig sjunde plats i Divari-tabellen, men laget har övertäffat alla förväntningar och finns efter halva säsongen på en tredje plats. Serien är trots allt jämn och det skiljer bara 4 poäng till sjunde platsen. ÅIF har spelat 14 matcher och det har blivit 10 vinster och 4 förluster med resultatet 20 poäng, målskillnaden är 97-77. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för ÅIF. I början på december vann man mot Merikoski SBT med 7-4 på bortaplan. I mitten på december åkte laget på en  riktig brakförlust med 12-4 mot Steelers på bortaplan. I den sista matchen innan juluppehållet besegrade man M-Team med 7-5 på hemmaplan. ÅIF har gjort 20 mål i numerärt överläge och det tar i snitt 3 minuter och 25 sekunder innan det smäller när man får chansen att spela i numerärt överläge. I numerärt underläge är ÅIF seriens näst bästa lag. Man har släppt in 14 mål och det tar i snitt 5 minuter och 57 sekunder att få hål på ÅIF.

Blue Fox har revansch att utkräva av ÅIF. Blue Fox har nämligen förlorat två matcher denna säsong och den första förlusten kom mot just ÅIF på bortaplan. Blue Fox återfinns på andra plats i tabellen med 23 poäng efter 14 spelade matcher. Blue Fox har 11 vinster, 1 oavgjord match och 2 förluster på kontot.  Målskillnaden är betydligt bättre än ÅIF, eller 115-78. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust. I slutet på november blev det vinst med 8-2 mot PSS. I början på december kom den andra förlusten för säsongen när SalBa var bättre med 8-7. I söndags avslutades året med en bortavinst med 7-5 mot SB Welhot i Kuopio. Blue Fox statistik i numerärt överläge försämrades en aning i söndags när man hade 6 lägen att utöka målskörden, men bara utnyttjade två av dem. Blue Fox har nu gjort 21 mål i numerärt överläge och i snitt tar det 3 minuter och 27 sekunder för laget att hitta rätt. De siffrorna berättigar till en sjätte plats i statistiken. I numerät underläge är Blue Fox fortfarande suveräna i Divari med endast 10 insläppta mål. Det tar i snitt 8 minuter och 14 sekunder att få hål på Blue Fox.

Wilhelm Wainio är elfte i poängbörsen för Divari med 13+18=31 poäng på 11 matcher. Wainio spelade säsongerna 2003-2007 med SSV i Salibandyliiga och knep under dessa säsonger tre FM-guld. Han följs internt närmast av backen Jan Qvickström med 9+13=22 poäng på 13 matcher. Qvickström har ju som bekant ett förflutet i Blue Fox säsongen 1999-2000. Jesse Tolvanen är trea med 14+7=21 poäng på 11 matcher och Kenneth Myllyniemi fjärde med 12+9=21 poäng på 13 matcher. ÅIF har två målvakter som delat ganska jämnt på ansvaret, Fredrik Hollsten och Tuomas Leino. Hollsten är den som har bättre räddningsprocent med en andra plats i målvaktsligan med 81,91. Lagets lagkapten är Jimmy Sved som säsongen 2009-2010 spelade med Blue Fox i division 1. I början på december fick ÅIF en riktigt intressant förstärkning i Kari-Matti Ratsula som spelat 11 säsonger med SSV i Salibandyliiga. Totalt har det för Ratsula blivit 246 matcher och 67+92=159 poäng i Salibandyliiga. Ratsulas medaljsvit är imponerande med 7 FM-guld, 2 silver och 1 brons. Ratsula har även spelat 22 matcher i landslaget med 1+2=3 poäng och har ett brons från VM 2004. Samtidigt kom också backen Tuomas Savukoski från Lillån IBK i Örebro, Sverige till ÅIF. Savukoski spelade 9 matcher i Allsvenskan södra med poängen 0+4=4. Savukoski har även han ligarutin med 24 matcher för Lovisa Tor under säsongen 2011-2012 med 4+7=11 poäng som resultat. Savukoski är kanske mest känd för att han förra säsongen i Salibandyliiga dömdes till två matchers avstängning för att ha knuffat domaren över sargen i en match mellan Lovisa Tor och M-Team.

I Blue Fox är Johnny Ojala poängbäst med 19+16=35 poäng på 14 matcher och en sjunde plats i poängbörsen. Robin Holländer är intern tvåa med 18+9=27 poäng på 14 matcher. Kim Nyström är trea med 10+10=20 poäng och Pekka Kontturi fjärde med 11+7=18 poäng. Mikael Enlund är nu tredje i målvaktsligan med räddningsprocenten 81,55.

Det är med all säkerhet en intressant match som vi bjuds på i Stjärnhallen på lördag. ÅIF har öppnat säsongen starkt och därtill förstärkt laget under säsongens gång. Blue Fox kan ha fördel av att man spelade en match under mellandagarna och på så sätt fick upp matchtempot, medan ÅIF vilat sedan 19.12. Andra femman med Robin Holländer i spetsen har i de senaste matcherna inte varit lika vass som i början av säsongen, även om Jarno Pahkakangas från backplats gjorde två mål mot SB Welhot. Pahkakangas har för övrigt visat upp en grym form den senaste tiden och har gjort mål i de 5 senaste matcherna. Pekka Kontturi skadade sig i matchen mot SB Welhot och han är ett frågetecken inför lördagens match. Anton Kallvik och Sami Saari är tillbaka från sina resor. Om Kontturi är i skick har Markus Åbb 19 utespelare till sitt förfogande, vilket betyder att en spelare blir utanför den spelande truppen. Det blir ingen lätt uppgift att välja vem som får sitta på läktaren. Ser vi på tabellen i Divari så är det här en oerhört viktig match för hemmalaget. En vinst innebär att Blue Fox får lite mera avstånd till lagen bakom, medan en förlust betyder att de bakomvarande lagen flåsar blårävarna ännu mera i nacken. Nu behöver herrarna allt stöd som hemmapubliken kan ge dem. Välkommen på match på lördag 5.1 kl. 16.00. Trust your instincts!

P.S. Kom ihåg att klä dig i blått!