Herrarna möter SB Welhot i Kuopio

Herrarna möter på söndag nykomlingen SB Welhot i Kuopio. SB Welhot är den nykomling som klarat sig bäst i Divari och ligger på en tionde plats i tabellen med 14 poäng. Matchen i Kuopio är extra intressant eftersom den kommer att direkständas på internet.

Jori Isomäki är fjärde i försvararnas poängbörs med 2+16=18 poäng.
Foto: Glenn Hägg


SB Welhot är alltså den nykomlingen som klarat sig bäst i årets Divari. Laget ligger på en tionde plats i tabllen med 14 poäng efter 13 matcher. Målskillnaden är 81-84. I de tre senaste matcherna har SB Welhot knipit två vinster mot i tur och ordning M-Team och PSS på övertid. I den sista matchen före jul blev det däremot storförlust med 11-6 mot Steelers på hemmaplan. Ser vi på spelet i numerärt överläge så är SB Welhot även där på en tionde plats. Laget har gjort 16 mål i numerärt överläge och det tar i snitt 3 minuter och 53 sekunder före man hittar målet. I spelet i numerärt underläge är man snäppet sämre och är på tolfte plats i statistiken. SB Welhot har släppt in 18 mål och det tar i snitt 2 minuter och 49 sekunder för laget att släppa in ett mål.

Bäste poänggörare i laget är Iiro Lankinen med 11+8=19 poäng på 13 matcher. Han följs närmast av Olli Taskinen med 12+5=17 poäng på 13 matcher och Jarno Nikulainen med 11+6=17 poäng på 10 matcher. Fjärde man är Tero Korhonen med 12+4=16 poäng på 11 matcher. En intressant spelare är målvakten Petri Lesch som för ett par säsonger sedan var Divaris bäste målvakt när han var med och förde upp M-Team till Salibandyliiga. När M-Team tog steget upp till Salibandyliiga flyttade Lesch till Kuopio för studier och spelade förra säsongen med SB Welhot i division 2. Lesch född 1985 har även 8 juniorlandskamper på sitt konto. Lesch är för tillfället åttonde i målvaktsstatistiken med räddningsprocenten 79,88. SB Welhot är annars ett väldigt ungt gäng, där hela 19 spelare är födda på 90-talet och lagets medelålder är strax över 22 år.

Blue Fox fick fira jul med en andra plats i Divaritabellen. Indians som leder har 23 poäng efter 14 spelade matcher och Blue Fox har 21 poäng efter 13 spelade matcher. Blue Fox målskillnad är nu 108-73. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för de blåa. Vinsterna i hemmamatcherna mot Top Team och PSS var klara. Förlusten mot SalBa på bortaplan var däremot irriterande knapp. Blue Fox har undan för undan bättrat på spelet i numerärt överläge och är nu näst bästa lag i serien på den detaljen. Blue Fox har lyckats göra 19 mål i numerärt överläge och det tar i medeltal 3 minuter och 16 sekunder att göra mål i numerärt överläge. Ser vi på spelet i numerärt underläge så är Blue Fox i särklass i serien. Laget har bara släppt in 9 mål och det tar i snitt 8 minuter och 41 sekunder att göra mål på Blue Fox när man spelar i numerärt underläge!

Bästa poängplockare i Blue Fox är Johnny Ojala som är på åttonde plats i poängbörsen med 18+16=34 poäng på 13 matcher. Han följs internt närmast av Robin Holländer med 18+8=26 poäng på 13 matcher som berättigar till en nittonde plats i poängbörsen. Tredje platsen i den interna poängbörsen har bytt ägare med jämna mellanrum och nu är det Pekka Kontturi som har den i besittning. Kontturi har samlat 11+7=18 poäng på 13 matcher. Kim Nyström är med 9+9=18 poäng på 13 matcher på fjärde plats och Jori Isomäki med 2+16=18 poäng på 12 matcher är femte. Mikael Enlunds räddningsprocent är nu 81,40 vilket ger honom en tredje plats i målvaktsligan. Gör vi en jämförelse av medelålder så är den för Blue Fox strax över 27 år. Skillnaden är alltså 5 år. Vi får hoppas att erfarenheten segrar denna gång.

Markus Åbb berättar att Sami Saari och Anton Kallvik är borta från söndagens match på grund av resor. - Tommi Ahola spelar med SPV så han är inte tillgänglig, men vi har tillräckligt med spelare i den egna truppen fortsätter Åbb. – Ett frågetecken inför den här matchen är naturligtvis det faktum att vi bara spelat en match den senaste månaden och det är tre veckor sen vi mötte SalBa. Däremot tyckte jag att vi hade bra fart på träningen igåroch jag hoppas på bra fart på kvällens träning. I motståndarlaget är bara målvakten Lesch bekant från tidigare. Jag har kollat ett par av SB Welhots matcher på video. Det första jag kan konstatera är att det är ett lag som vi kommer att möta. Ett par individer står ut, men  de spelar som ett lag. Jag tycker att SB Welhot har utvecklats under säsongen och att de har bättrat på efter hand. SB Welhot varierar sitt spel, de kan pressa högt eller backa hem och avvakta. Det blir intressant att se hur de spelar mot oss. Ny hall är det ju också för oss och så direktsänds matchen på webben så det blir intressant!

Matchen mot SB Welhot startar kl. 16.00 och sändningen på webben börjar kl. 15.40. Matchen refereras av Timo Tolonen och kommenteras av Antero Nissinen. Direktsändningen syns via SB Welhots hemsida.