Herrarna spelar i Raumo

Herrarna möter på lördag Raumo-laget SalBa på parketten i Rauman Kauppaoppilaitos. Matchen är en riktig toppmatch där tabellettan Blue Fox och tabellfyran SalBa kämpar om poängen. SalBa är för tillfället fyra poäng efter Blue Fox.

Anton Kallvik tar plats i den andra femman i Petri Pollarinens frånvaro.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


SalBa från Raumo spelar sin andra säsong i Divari. Förra säsongen slutade man på en tionde plats i tabellen, men den här säsongen ser man ut att bättra på det resultatet. SalBa ligger för tillfället på fjärde plats i tabellen med 17 poäng efter 13 spelade matcher med resultatet 8 vinster, 1 oavgjord match och 4 förluster. Laget har en målskillnad på 87-74. I de tre senaste matcherna har SalBa däremot inte övertygat. På bortaplan mot jumbon SBT Merikoski blev det en uddamålsvinst. Efter det har SalBa förlorat mot både Steelers och Indians på hemmaplan. Blue Fox och SalBa möttes i slutet på september i Nykarleby och då kunde Blue Fox utgå som segrare med 7-6.

SalBas bäste poängplockare är Janne Hyvönen som finns på fjortonde plats i Divaris poängbörs med 13+12=25 poäng på 13 matcher. I den interna poängbörsen följs han närmast av backen Joni Rokosa med 5+12=17 poäng på 13 matcher, samt Tomi Lahti med 8+7=15 poäng på 9 matcher och Tomi Pihkoluoma med7+8=15 poäng på 7 matcher. Ett intressant nyförvärv har SalBa gjort sedan lagen möttes förra gången, nämligen Miikka Läntinen. Redan i somras skrev Läntinen, som de två föregående säsongerna spelat 51 matcher i ligan med poängen 50+19=69, kontrakt med SalBa. I slutet på augusti kom dock ett erbjudande från IBK Dalens finländske tränare Iiro Parviainen och Läntinen flyttade till Umeå. Visiten i Umeå blev dock inte långvarig och Läntinen kom med det så kallade mjölktåget tillbaka till Finland. Läntinen hann bara spela 3 matcher i Superligan med saldot 1+1 innan hemlängtan blev för stark. I SalBa har Läntinen däremot öppnat starkt och har på tre matcher samlat på sig 5+0=5 poäng. SalBas mål vaktas av Petri Elo som är klar ett mellan stolparna. Elo har spelat 13 matcher och räddningsprocenten 80,61 ger honom en sjätte platsen bland alla målvakter som spela mer än en tredjedel av matcherna i Divari.

Kollar vi på statistiken för spel i numerärt underläge så är SalBa tredje sämsta lag. Man släpper in ett mål efter 2 minuter och 50 sekunder i numerärt underläge. Det är att jämföra med Blue Fox som är seriens bästa lag när de kommer till den detaljen. Blue Fox släpper in ett mål efter 8 minuter och 14 sekunder i numerärt underläge. I numerärt överläge tar det i snitt 4 minuter och 14 sekunder för SalBa att göra mål, vilket ger laget en tionde plats i Divari. Blue Fox snittar 3 minuter och 31 sekunder för ett mål i numerärt överläge, vilket ger en femte plats.

Blue Fox toppar alltjämt tabellen i Divari. Laget har samlat på sig 21 poäng på 12 matcher efter 10 vinster, 1 oavgjord match och en förlust. Målskillnaden är 101-65. Blue Fox har nu 11 matcher i rad utan förlust och vinstraden är 8 matcher lång. I de tre senaste matcherna har det kommit vinster i tur och ordning mot Karhut, Top Team och PSS.

Johnny Ojala har nu kommit sig upp till en tredje plats i poängbörsen genom 17+16=33 poäng på 12 matcher. Robin Holländer är på trettonde plats i poängbörsen med 18+8=26 poäng på 12 matcher. Kim Nyström är trea internt med 9+7=16 poäng på 12 matcher och Jori Isomäki är fyra med 2+14=16 poäng på 11 matcher. Mikael Enlund är på fjärde plats i målvaktsligan med räddningsprocenten 81,68. Tommi Ahola kommer enligt alla uppgifter att vara med i matchen mot SalBa och vi får hoppas att han tänder första femman till lika bra prestationer som senast mot PSS.

Markus Åbb berättar Petri Pollarinen, Samir Mountassir och Henry Backman inte deltar i matchen mot SalBa. Pollarinen är på resa och Backman äter för tillfället en antibiotikakur. I övrigt har vi en intakt trupp. Vi kommer att ha 17 utespelare med oss. Enligt de första planerna kommer Anton Kallvik att gå in som högerytter i andra femman. Markus Åbb är lite fundersam kring pausen från seriespel som Blue Fox hade förra helgen. – Många tycker det är bra, men vi får se imorgon om det var bra eller inte. Det kommer hur som helst att vara en svår match i Raumo. SalBa är ett svårt lag att möta och de spelar på parkettgolv som är ett svårt underlag för oss. Det som talar till vår fördel är att SalBa förlorat sina två senaste matcher mot Steelers och Indians. På lördag förlorar SalBa sin tredje raka match avslutar Markus Åbb självsäkert. Matchen går att följa med via Tulospalvelu och den startar kl. 17.00. Trust your instincts!