Herrarna inleder mot Ådalens IF på bortaplan

Herrarna inleder säsongen på söndag när man möter Ådalens IF i Sibbo. Det blir en intressant säsong för herrarna. Sällan har man haft en så här bred trupp att tillgå. Då laget dessutom har farmavtal med SPV så kan det också dyka upp en del spelare därifrån.

Vi hoppas att nyförvärvet Petri Pollarinen ska få en bra start i Blue Fox.
Foto: Ville Pohto


Ådalens IF slutade på en åttonde plats under förra säsongen i Divari. Blue Fox och ÅIF möttes två gånger under säsongen och Blue Fox vann båda gångerna. I Nykarleby slutade matchen 7-4 och i Sibbo vann Blue Fox med 5-4. Omsättningen på utespelare i ÅIF har inte varit stor jämfört med förra säsongen. Kvar finns de sex bästa poängplockarna från säsongen 2011-2012. Bäst förra säsongen var Wilhelm Wainio med 30+17=47 poäng. Han följdes närmast av Atte Huovinen med 21+16=37 poäng och Matias Kuisma med 14+20=34 poäng. Ett intressant nyförvärv hittar vi i Jimmy Sved som säsongen 2009-2010 representerade Blue Fox. Efter den säsongen har Sved hunnit med att representera FBC Elit från Raseborg, men är nu tillbaka i moderföreningen ÅIF. På målvaktssidan har ÅIF förnyats totalt. Borta är alla de fyra målvakter man använde sig under förra säsongen. Nya målvakter är Teemu Kortelainen och Tuomas Leino. Kortelainen spelade senaste säsong 22 matcher i Salibandyliiga med Lovisa Tor, medan Leino spelade 19 matcher för Tikkurilan Tiikerit i Divari.

Blue Fox slutade på en femte plats i Divari under förra säsongen. Stommen i laget är den samma, men en del av de bästa poänggörarna har flyttat vidare. Johnny Ojala var sin vana trogen poängbäst i Blue Fox med 27+34=61 poäng och han finns kvar i den blåa speltruppen. Tommi Ahola som var tvåa med 26+10=36 poäng avslutade däremot förra säsongen med ett guld med SPV. Ahola har under sommaren haft problem med diverse skador och det har sagts att han kommer att inleda säsongen med Blue Fox, men enligt de källor vi har är han inte ännu i spelskick. Janne Karvonen var tredje i den interna poängbörsen med 25+11=36 poäng. Karvonen som är bosatt i Vasa har trappat ner en division och spelar denna säsong med SB Vaasa II i division 2. Nya i Blue Fox är Henry Backman, Pekka Kontturi och Petri Pollarinen i anfallet samt Samir Mountassir i försvaret. Av dessa är det främst Kontturi och Pollarinen som förväntas ersätta Aholas och Karvonens poäng. Från SPV är försvararna Iisakki Vallin och Juho Väisänen samt anfallaren Jari Hankkio i detta skede aktuella för speltid med Blue Fox. Vilka av dem som är med på söndag är ännu oklart.

Tränaren Markus Åbb kommenterar söndagens motståndare - Det har varit ganska tyst om ÅIF inför den här säsongen. ÅIF har i stort sett samma trupp som förra säsongen och där finns rikligt med erfarenhet och skicklighet. Det gäller att hålla sig vaken när man möter ÅIF, för de drar genast fördel av motståndarnas misstag. De har två nya målvakter och Teemu Kortelainen var i junioråldern en av Finlands mest lovande målvakter. I Salibandyliiga har han haft det tungt när han spelat i lite sämre lag, få se hur han nu klarar sig i Divari?

Matchen mot ÅIF börjar kl. 16.00 på söndag och spelas i Sibbo Areena. Bor du i närheten så är det bara att söka sig dit för att visa ditt stöd för Blue Fox. Trust your instinct!