OLS var för starka

OLS var för starka i den tredje ligakvalmatchen som spelades på onsdag i Nykarleby. OLS besegrade ett väl kämpande Blue Fox med 5-7 efter perioderna 1-2, 2-2 och 2-3. Säsongen har trots allt överträffat alla förväntningar för Blue Fox del. När säsongen inleddes var målsättningen att behålla platsen i division 1, men säsongen avslutades istället med ligakval!

Sami Saari gjorde sitt första mål i Blue Fox-dressen i säsongens sista match.

Blue Fox inledde den första perioden med hög press, men tyvärr lyckades inte pressen skapa tillräcklig oreda i OLS. Vid tiden 6.47 får Ville Oksa bollen och lyckas trycka sig igenom Blue Fox-försvaret och slår in bollen högt över Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Vid tiden 10.09 blir Arttu Hakala utvisad för spel med handen. Blue Fox lyckas inte utnyttja det numerära överläget. Vid tiden 13.00 blir Kim Nyström utvisad för fasthållning. Efter 59 sekunder i numerärt överläge kan OLS utöka sin ledning till 0-2. Ville Oksa har bollen på backplats och passar in till Jukka-Pekka Järvenpää i slottet som rätt så ostört får slå in bollen i mål. Vid 15.30 tilldöms Blue Fox ett frislag i vänstra offensiva hörnet. Kim Nyström passar upp längs med sargen till Tommi Ahola som skjuter direkt och ställningen är 1-2. vid tiden 17.03 blir Robin Holländer utvisad för tackling.

Vid tiden 24.26 ger Harri Naumanen sig iväg på en soloraid längs med vänsterkanten. När han kommer i skottläge skjuter han in bollen vid bortre stolpen. Olli Tornberg antecknas för passningen. Vid tiden 30.18 kan Johnny Ojala reducera till 2-3. Blue Fox får ett frislag längs med högerkant och passar på att göra ett byte. Jori Isomäki springer in och ställer sig vid bollen. Samtidigt söker Johnny Ojala till den andra kanten och dit passar Isomäki. Ojala skjuter ett slagskott direkt på passningen och bollen går i mål. Vid tiden 31.05 åker Mikael Nyvall på en utvisning för protest. Nyvall hinner precis in på planen igen när OLS slår till. Niko Kvist passar in bollen från högerkant till Harri Naumanen i slottet som stöter in bollen. Ställningen är 2-4. Vid tiden 36.24 åker Jarno Pahkakangas ut för slag på klubba. Blue Fox lyckas stressa OLS och Johnny Ojala får bollen längs med vänsterkant, han håller i bollen och inväntar Jakob Klingenberg som kommer springande längs med motsatt kant. Ojala passar bollen i precis rätt ögonblick och Klingenberg avlossar stora bössan. Blue Fox har reducerat till 3-4 i numerärt underläge. Vid tiden 39.49 blir Petro Rautio i OLS utvisad.

Blue Fox får inleda den tredje perioden med att spela i numerärt överläge och det känns som att laget håller på att vända matchen. Man skapar flera bra lägen, men så händer det som inte skulle få hända. Iiro Moilanen passar till Petri Niemelä längs med vänsterkanten. Niemelä pressar sig fram till målet och slår in bollen högt. OLS har utökat sin ledning i numerärt underläge. Här känns det lite som om luften gick ur matchen. Vid tiden 43.59 fångar matchens yngsta spelare Petro Rautio upp bollen längs med vänsterkanten. Rautio hinner se att Niko Kvist smugit sig upp till bortre stolpen och slänger iväg en blindpass som Kvist kan stöta in i tomt mål. Bara 15 sekunder senare kan OLS utöka sin ledning till 3-7. Jukka-Pekka Järvenpää slär iväg en långboll mot Mikael Enlund. Enlund kan inte fånga bollen och den studsar ut till Arttu Hakala som slår in den i mål. Blue Fox tar i det här läget time out för att lugna ner spelet. Vid tiden 48.58 kan Sami Saari springa upp längs med vänsterkanten. När han kommer in i skottsektorn avlossar han ett skott som studsar tillbaka från målvakten till Saari och in i mål. OLS tar samtidigt sin time out. Vid tiden 51.45 blir OLS-målvakten Erkki Pasanen utvisad för fasthållning. Blue Fox väljer att plock ut sin målvakt och spelar med 6 mot 4. Vid tiden 53.29 skjuter Petteri Toivola ett skott som tar i ribban. Tobias Brännabacka fångar upp bollen, spelar den vidare till Jori Isomäki som reducerar till 5-7. Vid tiden 57.20 plockar Blue Fox pånytt ut sin målvakt och försöker skapa press mot OLS-målet. Blue Fox skapar några lägen, men matchen slutar 5-7. Blue Fox är därmed ute ur ligakvalet och OLS får fortsätta kvalet med att spela mot FBT Pori.

Det var två minuter i tredje perioden som avgjorde matchen säger Markus Åbb. Vid hade några bra avslut i power play, men istället för 4-4 blev det 3-5. Vi hade chans att vinna den här matchserien, men vi hade inte marginalerna med oss. I den här typen av matchserier syns det vem som tränat bra under sommaren och där tror jag en av skillnaderna mellan oss och OLS finns. Vi fick trots allt ut allt ur vårt lag, medan motståndaren hade en växel extra att sätt in under ligakvalet. Även om det nu känns bedrövligt så måste vi vara nöjda med säsongen som helhet. Vi gick in i serien med att säkra serieplatsen som mål och får kvala till ligan. Jag vill ännu en gång också passa på att tacka vår fantastiska hemmapublik!

Ojala- Nyström – Ahola
J.Isomäki – Brännbacka

Kallvik – Sjöblom – Nyvall
Pahkakangas – Klingenberg

Enkvist- Ludén – Fredriksson
Saari – Holländer

Petteri Toivola spelade hela matchen som tionde anfallare och han turades om att byta med främst Nyvall och Fredriksson.