Säsongen är halvvägs

Säsongen i division 1 är nu till hälften spelad, de flesta lagen har spelat 14 av 28 omgångar. Vi ska nu försöka summera säsongen så här långt. För tillfället har serien en paus på grund av den pågående VM turneringen som spelas i Finland.


Blue Foxs inledning i division 1 har överträffat alla förväntningar. Blue Fox ligger nu på en andra plats i serien med lika många poäng som ettan M-Team. Trean i serien, Ilves, ligger 7 poäng efter M-Team och Blue Fox. Blue Foxs målsättning inför säsongen var att placera sig bland de fem bästa som automatiskt får fortsätta i serien nästa säsong. Fortsätter laget att plocka poäng i samma takt som tidigare under säsongen så får man revidera sin målsättning och istället sikta in sig på ligakval. Vi bör dock beakta att Blue Fox kommer att spela 8 av sina resterande matcher på bortaplan.

I de första 14 matcherna har Blue Fox tagit 22 poäng genom 10 vinster, 2 oavgjorda matcher och 2 förluster. Blue Fox gick segrande ur de 5 första matcherna under säsongen. Det var först i matchen mot Indians, 16 oktober som man tappade en poäng när det blev oavgjort 5-5. I den matchen fick Blue Fox jaga i underläge från början, men i tredje perioden kunde man ta ledningen med 5-4. Tyvärr knöt man inte åt säcken och Indians kunde kvittera. Säsongens första förlust lät vänta på sig till den nionde omgången när M-Team besegrade Blue Fox med 5-2. Efter den matchen ansåg Markus Åbb att man har möjlighet att vinna mot alla lag i serien. Rapporter från den matchen har även gjort gällande att Petri Lesch i M-Team-målet var tungan på vågen. Redan i följande omgång kom följande poängförlust när Blue Fox spelade 5-5 mot Erä Akatemia. Det här är kanske säsongens största plump så här långt. För trots att Jarno Pahkakangas gjorde comeback och Blue Fox ledde matchen med 5-0 så blev slutresultatet 5-5. Säsongens andra förlust kom mot SC Kaneetti i Kervo. Den matchen slutade 5-3 till SC Kaneetti. I den matchen var Petri Pyysing stor matchvinnare med poängen 3+1.

Det har som tidigare sagts blivit 10 vinster för Blue Fox så här långt under säsongen. Den första vinsten kom mot ärkerivalen Woodcutters. Lokalderbyn är alltid svåra, men Blue Fox lyckades vinna med 5-4. I den följande matchen kom FoSu på besök och då var det inget snack om saken när Blue Fox vann med 11-2. Vinsten mot Ilves med 5-3 var en fjäder i hatten trots att Sami Nyman valde att inte komma med till Nykarleby. Att vinna med 8-1 mot USB på bortaplan var en stor sak eftersom det var Blue Fox första vinst mot laget från Nystad.

Ser man på tabellen i division 1 västra så är Blue Fox definitivt det lag som överraskat mest positivt. Överraskande är också att M-Team och Blue Fox lyckats bygga upp ett så stort försprång som 7 poäng. Att Ilves ligger på tredje plats med 15 poäng och finns med i toppstriden är ingen överraskning. Indians är däremot ett lag som verkligen underpresterat. Indians har förlorat 6 av sina 14 matcher, men ligger trots det fyra i serien med 13 poäng. Dålig start för ett lag som siktar på att stiga till ligan. Två andra lag som underpresterat är FoSu och USB som ligger nästsist respektive sist i serien. Bättrar de här två lagen inte på sitt spel så ser det ut att bli division 2 nästa säsong.

Blue Fox har ännu två matcher före juluppehållet. Lördag 18.12 möter man NST i Villmanstrand och söndag 19.12 möter man PSS i Borgå. Blue Fox inleder det nya året med två matcher på hemmaplan. På trettondagen, torsdag 6.1, kommer Ådalens IF från Sibbo på besök och fredag 7.1 kommer OLS från Uleåborg till Nykarleby. Av dessa lag är både NST och OLS topplag i division 1 östra och det blir säkert tuffa matcher.

Blue Fox har den här säsongen visat att ännu kan lag från små orter göra bra ifrån sig i en av Finlands populäraste lagsporter. Ett stort tack för framgångarna går också till den bästa hemmapubliken i division 1! Blue Fox leder fortfarande publikligan i division 1 med i medeltal 326 åskådare per match. Fortsätt att följa med Blue Fox!