En blick bakåt och en blick framåt

Vi stämde träff med Blue Fox damernas tränare Celine Hellström för att knyta ihop säsongen som gick och för att blicka framåt mot det som komma ska. På måndag kväll fick vi till en träff och nu bjuder vi på den intervjun.

Celine Hellström, längst till höger, får fira ett av säsongens mål.
Foto: Glenn Hägg

Inför säsongen fanns det stora frågetecken om Blue Fox damernas skulle få ihop ett lag och om föreningen skulle ta emot platsen i Divari. Allt avgjordes under en helg på Åland, där en del av kärntruppen i damlaget deltog i en innebandyturnering. Celine var en av de som var med på resan.

- Det var några av de mera erfarna spelarna, Julina Lindholm, Hannah Pekkarinen och Johanna Smedman, som var med på resan och som lovade att ställa upp. Samtidigt fick vi positiva besked av Victoria Blomqvist och Rose-Marie Sandin på hemmaplan. Det här gjorde att vi kände att vi kunde anmäla oss till seriespelet.

Seriesystemet var utformat på ett sådant sätt att man inte kunde falla direkt från Divari utan det fanns möjlighet att behålla platsen via kval i två omgångar. Det talade också för att ta emot serieplatsen.

- Vi tyckte egentligen efter seriespelet att vi borde fått behålla vår plats utan kval eftersom vi slutade på åttonde plats, men det gick så här också.

Man fick fylla på truppen med en hel del debutanter som Hanna Norrgård, Moa Forsbacka, Anna Nybäck, Elli Hakula och Julia Storskrubb samt via parallellavtal med Nibacos T21 Marlena Paloaho och Saimi Koivisto. Att serienivån var ny för dem såg inte Celine som den största utmaningen.

- Nej, det var nog istället att vi var för få spelare under säsongen. Om vi hade haft tre kedjor till varje match så tror jag det hade gått ännu bättre.

Kan det då finnas spelare som har dragit nytta av att man varit så få och de på det sättet fått mera speltid?

- Absolut, jag tror inte någon har varit missnöjd med sin speltid den här säsongen. Det är ju trots allt spelandet som är kul. Det är när man får möta bra motstånd som man utvecklas. Jag tror inte vi gör så stora underverk på våra träningar, det är klart att vi tränar på uppspel och frislagsvarianter, men det är nog matcherna spelarna lär sig mest av.

Har träningarna varit en utmaning med er lilla trupp?

- Ja, det har det varit. Vi har kört mycket tillsammans med damer II och T16 från jul och framåt för att få ihop det. Det är roligare när man är ordentligt med folk på träningarna. Första gången vi spelade fem mot fem var första matchen mot FBC Remix. Vi hade inte haft möjlighet att spela fem mot fem före det.

Fanns det perioder under säsongen när du tvivlade på att ni skulle klara av att behålla serieplatsen?

- Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Jag har alltid försökt se på det optimistiskt. Jag har sagt åt flickorna att jag litar på det de gör och jag tror på oss. Klart att jag varit fundersam, men så långt som till tvivel har det inte gått.

Om vi blickar tillbaka på kvalet då. Ni började mot Northern Stars och där blev det ganska klara siffror till Esbolaget.

- Vi kände inte att det var omöjligt att slå Northern Stars, men lördagens match mot dem bestämde ganska mycket. Vi hade lite problem med att välja spelsystem och fick inte riktigt grepp om dem. De hade ju använt sig av 40 spelare under säsongen och i kvalet hade de bästa truppen på plats och det är klart att det märktes.

Mot FB Factor gick det bra på hemmaplan, men sen fick ni väldigt dålig start på bortaplan.

- Vi kände ändå hela tiden att det här tar vi. Det var lugn feelis i omklädningsrummet och ingen var stressad. Vi spelade vårt eget spel och så gick det vägen. Sen när Neea Isomäkis mål började rassla in så svängde det. När vi gjorde 5-4 så såg man redan att de började hänga med huvudena. Sen kom de ikapp till 5-5, men när Julina gjorde 6-5 då var huvudena helt nere. När Alma sen gjorde 7-5 så var matchen över.

Det är nu klart att Celine fortsätter som huvudtränare för Blue Fox damerna, men kommer hon att fortsätta som spelare också?

- Jag tar väl nog en licens så att jag kan hoppa in om det behövs. Med mig har jag Eva-Lena Nybäck som fortsätter som lagledare och Anders Klemets som fortsätter på servicesidan. Ny i tränarteamet är Pia Juhala som kommer tillbaks från Tyskland, där hon spelat en säsong.


Pia Juhala återvänder till Blue Fox och kommer att ingå i tränarteamet för damlaget.
Foto: Glenn Hägg

Känner du dig bekväm med att kalla dig huvudtränare nu då? Jag minns att du inte var helt bekväm med det inför säsongen som gick.

- Jo, nog efter den här säsongen. Jag vill nog ändå se oss mera som ett team. Den här säsongen hade inte blivit till något utan den hjälp jag fått av spelare som Julina, Hannah, Johanna och Rosi samt Eva-Lena och Anders på ledarsidan. Vi har gjort det här tillsammans.

Hur känns det då att vara en så pass ung tränare (26 år) som du är? Du är yngre än flera av spelarna i det äldre gardet.

- Jag tycker de har respekterat det jag har sagt. De har kommit med förslag och så har vi diskuterat, men jag är ändå en sån innebandynörd att de respekterar mina åsikter. Jag tror att de märker att jag är en nörd och jag har lite att komma med.

Hur ser det ut med den kommande truppen, finns det spelare som vi vet att vi tappar.

- Engla-Lie Holländer, Moa Forsbacka, Hanna Nygård och Jenna Kangas blir alla färdiga från gymnasiet, så för dem beror det mycket på var de får studieplats. Om de får studieplats i Vasa så hoppas jag naturligtvis att de fortsätter med oss, men annars kommer vi nog att tappa dem.

Hur ser det ut med det äldre gardet?

- Jag har varit ganska sparsam med att föra det på tal ännu eftersom jag själv vet att man behöver få en paus. Vi har haft tre tuffa säsonger. Vi har haft jättekul den här säsongen, men det är klart att resorna är tunga. Jag ger dem lite tid och hoppas att vinsterna på slutet ska ge dem mersmak.

Finns det intresse utifrån?

- Jo, jag har varit i kontakt med en del spelare utifrån. Vi behöver bredda truppen så vi ska försöka hitta några spelare utifrån. Jag tror däremot att kärnan i truppen fortfarande ska bestå av spelare från Blue Fox.

- Vi kommer att ordna öppna träningar där nya spelare får visa upp sig och jag hoppas att det ska finnas intresse för det. Alla som vill prova på spel på en högre nivå är välkomna.

Torsdag 16.5 18.00-20.00
Tisdag 21.5 18.00-20.00
Torsdag 23.5 18.00-20.00
Måndag 27.5 18.00-20.00

 

Senast uppdaterad tisdag, 23 april 2024 21:25