Damerna kvalar mot FB Factor

Damerna kommer att möta FB Factor från Kontiolahti den andra omgången av Divarikvalet. Även den andra omgången kommer att spelas i bäst av tre matcher och den första matchen spelas redan nu på fredag i Stjärnhallen.

Tränare Celine Hellström var med på planen mot Northern Stars, är hon det också mot FB Factor?
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox har hemmaplansfördel i matchserien vilket betyder att den första matchen spelas fredag 29.3 kl. 17.00 i Nykarleby. Match nummer två kommer att spelas lördag 6.4 kl. 17.00 i Lehmo utanför Kontiolahti och om det krävs en tredje och avgörande match så spelas den söndag 7.4 kl. 18.30 i Nykarleby.

FB Factor är en förening som fokuserar på flick- och daminnebandy. I föreningen finns det bara flick- och damlag. Under den gångna säsongen har damlaget spelat i Suomisarja grupp B, där man slutade på tredje plats efter Classic II och SalBa. Egentligen är kvalplatserna reserverade för de två bästa lagen i varje zon, men eftersom föreningar som redan har lag i de två högsta serierna inte får delta i kvalet så föll Classic II bort.

På nio matcher i seriespelet hade FB Factor nio vinster, tre oavgjorda och sex förluster. Man slutade med 21 poäng efter 18 spelade matcher och målskillnaden 81-64. Bästa poängplockare i laget var Julia Pehkonen med 15+3=18 poäng på 21 matcher. Jennica Holopainen var tvåa med 8+6=14 poäng på tio matcher och Emma Kankainen var trea med 7+6=13 poäng på 19 matcher.

Värt att notera är att FB Factor använde sig av 36 spelare (!) i seriespelet. Man hade farmavtal med Welhot i F-liiga under säsongen och därifrån deltog fyra spelare i FB Factors matcher medan åtta spelare från FB Factor deltog i Welhots matcher. FB Factor besitter en ung trupp där majoriteten av spelarna är födda på 2000-talet. Räknar vi ut en medelålder för de som spelat fler än tio matcher under säsongen så landar vi på strax över 20 år.


Blue Fox damerna förbereder sig för det kommande kvalet.
Foto: Mårten Andtbacka

I Suomisarjas slutserie som spelades förra helgen slutade FB Factor på andra plats i sin grupp efter Häme Stars. I kvalmatchen dagen efter besegrade man MIG från Tammerfors med 5-3 och säkrade därmed kvalplatsen mot Blue Fox. I den andra kvalmatchen möttes Häme Stars och SalBa. Den matchen vann Häme Stars och säkrade uppflyttning till Divari. SalBa kvalar vidare mot SB Nivala. Att både SalBa och FB Factor kommer från Suomisarja grupp B tyder på att den gruppen var den tuffaste.

Blue Fox kommer från ett kval mot Northern Stars som man förlorade i två raka matcher med 7-3 och 7-4. Rose-Marie Sandin var lagets bästa poängplockare i de matcherna med två mål och en assist, medan Julia Storskrubb stod för två mål och Celine Hellström gjorde ett mål och spelade fram till ett.

Försvarsspelet var inte riktigt på rätt nivå mot Northern Stars, men nu har man haft ett par veckor att jobba på det. Framåt har för många av skotten tagit på täckande spelare i de senaste matcherna, så det behöver man också korrigera.

På spelarfronten har Blue Fox damerna utlovat ett par överraskningar om allt klaffar. Där har alla följare något att se fram emot och fundera på. Fredagens match startar kl. 17.00 i Stjärnhallen. Som vi alla vet är innebandy bäst på plats, men hinner man inte till Stjärnhallen på fredag så sänder vi även matchen via SalibandyTV.

Senast uppdaterad onsdag, 27 mars 2024 18:55