Bitter förlust i slutsekunderna

Lördagens match mellan Blue Fox och Helsinki United blev till en bitter förlust för damlaget. Man ledde matchen med 3-1 inför den tredje perioden, men gästerna vände och vann. Vinstmålet kom med endast 13 sekunder kvar av ordinarie matchtid.

Både Essi Saukkonen i Helsinki United och Moa Forsbacka i Blue Fox gjorde sina första mål i Divari.

Matchen började jämnt och den första perioden förblev mållös trots att Blue Fox hade sex skott på mål och Helsinki United hela 13 skott. Hannah Pekkarinen i hemmamålet och Milla Paju i gästernas mål lyckades mota alla skott.

I den andra perioden blev det ändring på det. Blue Fox kom in med intensitet och skapade flera bra chanser i första bytet. När matchklockan hunnit fram till 22.29 öppnades målkranarna. Johanna Smedman sköt ett skott från högerkanten. Bollen studsade till Melva Wiklund och från henne vidare till Julina Lindholm som med sitt andra försök fick in bollen i mål.

Julina Lindholm gjorde sitt fjärde mål för säsongen.

Om publiken fick vänta länge på det första målet, så kom det följande endast 34 sekunder senare. Rose-Marie Sandin rundade motståndarmålet och passade till Moa Forsbacka på vänsterkanten. Forsbacka drog till direkt och bollen gick spikrakt i bortre krysset. Målet var Forsbackas första i damlaget och första i Divari.

Den andra perioden fortsatte i dur för hemmalaget. Blue Fox kunde nämligen utöka sin ledning till 3-0 vid tiden 27.27. Rose-Marie Sandin pressades av två motståndare längs med högerkanten i anfallszon. Sandin tog sig ur pressen och gick rakt på mål och avfyrade ett lågt skott under armen på Paju i motståndarmålet.

Julia Storskrubb utvisades två minuter vid tiden 31.50 och efter det kom Blue Fox fina spel av sig en aning. Tyvärr kunde gästerna reducera drygt fyra minuter senare. Blue Fox hade ett bra uppspel på gång längs med vänsterkanten, men när man glömde bort att spela bollen på djupet och motståndarna samtidigt knep bollen vid mittlinjen så blev det kaos i de egna leden. Joanna Saarinen trampade in i mitten och spelade till bortre stolpen där Ilona Kotaniemi fick slå in bollen helt omarkerad. Ställningen var därmed 3-1 och så slutade även den andra perioden.

Rose-Marie Sandin gjorde Blue Fox tredje mål och prisbelönades.

Knappt fyra minuter hade spelats av den tredje perioden när gästerna igen knappade in på hemmalagets ledning. Det kom en långboll från Helsinki Uniteds försvar. Ilona Kotaniemi förlängde på första beröringen och Essi Saukkonen styrde in bollen i mål.

När Jasmine Nyvall utvisades två minuter i bytet efter såg det mörkt ut för Blue Fox, men man redde ut den situationen. Gästerna fortsatte trots allt att trumma på och varje gång man fick chansen lyfte man bollen mot mål.

Kvitteringen till 3-3 kom vid tiden 57.18 med ett långskott från backplats av Iina Janatuinen på passning av Anette Havana. Blue Fox var väl samlat i försvar, men ingen täckte skottet utan man skymde bara Hannah Pekkarinen i det egna målet. Pekkarinen såg inte bollen före det redan var för sent.

När knappt 59 minuter hade spelats av matchen hade Blue Fox en boll i mål. Detta mål kunde ha blivit matchavgörande. Rose-Maria Sandin drev upp bollen i anfallszon, men hon fälldes av Anette Havanas klubba. Samtidigt som domaren förde sin visselpipa till munnen sköt Engla-Lie Holländer bollen i mål. Visslingen och målet kom samtidigt och domarna dömde frislag istället för mål. Där kunde man ha låtit spelet fortgå några sekunder till.

Engla-Lie Holländers mål dömdes bort.

Matchavgörandet kom med 13 sekunder kvar av ordinarie matchtid. Blue Fox hade samlat försvar, men på något vis lyckades man ändå rådda till det. Bollen spelades från högerkanten till vänsterkanten åt Anette Havana som lyckades ta sig förbi två Blue Foxare. Sen spelade hon vidare till Essi Saukkonen som med ryggen mot mål fick iväg ett skott. På returen höll sig Ilona Kotaniemi framme och rullade försmädligt in bollen under Hannah Pekkarinen. I den här situationen var Blue Foxarna alldeles för heta på gröten och man gick bort sig totalt. Istället för att försvara hemåt valde varje spelare att försvara framåt och då skapade det luckor bakom som motståndarna utnyttjade.

Blue Fox tog naturligtvis timeout och vid den efterföljande tekningen inledde man med sex utespelare, men tiden räckte inte till och alla tre poängen åkte med i bussen till Helsingfors. Blue Fox hade haft alla chanser att ta en trepoängare i den här matchen där motståndarna kom till spel med nio utespelare och en målvakt, men det egna försvarsspelet räckte inte till denna gång och sen är det också effektiviteten framåt som inte är tillräcklig. Tre mål räcker sällan till vinst i innebandy.

Senast uppdaterad måndag, 18 december 2023 22:05