Via Nystad till Helsingfors

Damerna åker denna helg på en turné som går via Nystad till Helsingfors. På lördag möter man seriesjuan Nystars i Nystad och på söndag är det serietvåan Jokerit som står för motståndet i Helsingfors.

Hannah Pekkarinen har den bästa räddningsprocenten i Divari.
Foto: Glenn Hägg

På lördag möter damerna alltså Nystars som parkerar på sjunde plats i tabellen med åtta inspelade poäng på sex matcher. Laget har gjort 25 mål och släppt in 20. I de tre senaste matcherna har man förlorat med 3-2 mot FBC Remix, med 6-5 efter förlängning mot Helsinki United och med 4-3 efter förlängning mot SBS Wirmo.

Nystars är en förhållandevis ny förening som bildades 1.6.2022 när USB och KaPa-65 slog ihop sina verksamheter. USB var tidigare en förening för herr- och pojkinnebandy, medan KaPa-65 fokuserade på dam- och flickinnebandy.

Blue Fox har senast mött KaPa-65 våren 2021 när man kvalade till F-liiga. KaPa-65 vann matchen i Nystad med 4-3, medan Blue Fox utgick som segrare med 8-3 i Nykarleby.

Nystars bästa poängplockare är Liina Hyytiä som stått för 11+3=14 poäng på sex matcher, vilket ger henne en andra plats i poängbörsen för division 1. Hyytiä har alltså varit involverad i över hälften av Nystars mål. På delad andra plats hittas Laura Piiroinen och Riina Rantanen som båda samlat 2+5=7 poäng på sex matcher. Lagets målvakt Kerttu Ruskala är tvåa i målvaktstatistiken med räddningsprocenten 85,5.


Victoria Blomqvist i samband med presentation av första femman i förra hemmamatchen.
Foto: Glenn Hägg

På söndag förflyttar damerna sig till vår kära huvudstad för att möta serietvåan Jokerit som efter sex spelade matcher är obesegrade och därmed ståtar med 18 poäng. Jokerit har gjort 46 mål och släppt in 15 mål. I de tre senaste seriematcherna har man besegrat FBC Remix med 10-5, Pirkat med 5-4 och Northern Stars med 9-0.

Både Blue Fox och Jokerit spelade förra säsongen i F-liiga B och det var något av en överraskning att Jokerit degraderas efter kvalspel mot ÅIF. När Blue Fox och Jokerit möttes förra säsongen så slutade den första matchen med en klar 10-1 vinst för Jokerit. De två efterföljande matcherna slutade båda med 5-2 vinster för Jokerit.

Jokerit bästa poängplockare är Milja-Maria Saarikoski med 5+12=17 poäng på sex matcher vilket samtidigt ger henne första platsen i poängbörsen för division 1. På andra plats i den interna poängbörsen är Nea Suominen med 6+8=14 poäng på fem matcher och på tredje plats Bianca Boman med 10+2=12 poäng på fem matcher. Något överraskande har laget bästa poängplockare från förra säsongen, Emilia Kaartoaho, inte alls nått upp till förra säsongens poängsnitt när hon stod för 20+23=43 poäng efter 26 matcher. Nu är hon istället på blygsamma 5+2=7 poäng efter sex matcher. Pauliina Pekki har oftare fått förtroendet mellan stolparna för Jokerit och har räddningsprocenten 83,33.


Jenna Kangas styr upp försvarsspelet i matchen mot SBS Wirmo.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox är på nionde och nästsista plats i tabellen med tre poäng efter sex spelade matcher. Man har gjort 15 mål och släppt in 25 mål. I de tre senaste matcherna har man förlorat med 4-2 mot SBS Wirmo, vunnit med 3-2 mot SB Nivala och förlorat med 2-1 mot HaHe.

Blue Fox bästa poängplockare är Johanna Smedman med 4+1=5 poäng på sex matcher. Julia Storskrubb är tvåa med 2+3=5 poäng på sex matcher och Rose-Marie Sandin är trea med 3+1=4 poäng på sex matcher. Hannah Pekkarinen toppar målvaktsstatistiken i division 1 med räddningsprocenten 86,78.

Tidigare säsonger har vi klagat på att damerna inte tar tillräckligt med skott, men det kan vi inte göra denna säsong eftersom damerna skjuter i snitt 44,5 skott per match vilket gör att man är femte i den statistiken för hela serien. Däremot kan vi klaga på effektiviteten på skotten, det är nämligen bara 5,62% av skotten som tar sig ända in i nätmaskorna och på den punkten är man sämst i serien. Med lite mera kyla i skotten så kan det här ännu bli riktigt bra. Mitt tips till damerna är att skjuta lägre, nu har man skjutit för mycket över mål. Sikta istället på låga skott, 20-30 cm över golvet, nära stolparna.

Lördagens match mot Nystars börjar kl. 18.30 och söndagens match mot Jokerit börjar kl. 15.45. På lördag spelar man i Pohitullin koulu och på söndag i Tapulin Lehto Areena. Kom gärna på plats och stöd damerna om du har vägarna förbi. I annat fall hänvisar vi till SalibandyTV där båda matcherna sänds.

Nystars - Blue Fox 11.11 kl. 18.30 | SalibandyTV | Tulospalvelu

Jokerit - Blue Fox 12.11 kl. 15.45 | SalibandyTV | Tulospalvelu

Senast uppdaterad lördag, 11 november 2023 12:34