Damerna startar säsongen i Storkyro

Blue Fox damerna startar säsongen på lördag när man möter FBC Remix i Storkyro. Efter två säsonger i F-liiga B, där närmaste motståndaren funnits i Jyväskylä och Birkala, känns det bra att äntligen få spela ett derby. Till Storkyro är det trots allt bara 70 km.

Hannah Pekkarinen har en viktig roll i laget både som målvakt och som lagets kapten.
Foto: Glenn Hägg

Precis som de senaste två säsongerna har damlaget gått igenom stora förändringar. Från förra säsongen har man tappat 13 spelare. Det betyder att damlaget på de tre senaste säsongerna har tappat 37 spelare. Några av de man tappade under de första säsongerna har man sedermera fått tillbaka, men ändå är det en svårt att ersätta den mängden spelare.

Truppen inför den nu startande säsongen kan se tunn ut, men där finns både erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Herrarna spelade förra säsongen med en liten trupp och damerna får nog sikta in sig på det samma denna säsong.

Det erfarna gardet består av Hannah Pekkarinen (10 säsonger), Victoria Blomqvist (9 säsonger), Rose-Marie Sandin (10 säsonger), Johanna Smedman (f. Strömsholm) (9 säsonger) och Julina Lindholm (8 säsonger). Det är dessa som är ryggraden i laget.


Rose-Marie Sandin representerar de mera erfarna spelarna.
Foto: Glenn Hägg

Sen kommer de unga som redan fått prova på hetluften med damlaget såsom Neea Isomäki, Jenna Kangas och Engla-Lie Holländer. De kan förväntas ta ännu större roller för nu erbjuds verkligen speltid.

I följande kategori hittar vi nykomlingarna Anna Nybäck, Hanna Norrgård och Moa Forsbacka som alla lyfts upp från de egna juniorleden. En riktig joker i sammanhanget är Julia Storskrubb som var med och lyfte upp damlaget till F-liiga, men sen valde att trappa ner med Blue Fox II och nu gör en ny satsning. Ska bli riktigt intressant att se henne i damlaget. Enda spelaren som kommer utifrån är målvakten Elli Hakula som hämtats från Jeppis FBC. Därtill har tränaren Celine Hellström aviserat att hon kan stiga in på plan i någon match om det riktigt kniper. Utrymme finns att även lyfta upp andra juniorer om intresse bara finns hos juniorerna själva.


Julia Storskrubb är tillbaka i damlaget.

Spelarna som lämnat Blue Fox är som följer: Isabella Helsing (Torrent), Mette Weckstén (Nibacos), Enni Salmi (Nibacos), Emely Karlsson (skadad), Pia Juhala (UHC Weissenfels, Tyskland), Sofia Holm (UHC Weissenfels, Tyskland), Suvi Luomaranta (Nibacos), Vilma Kosonen (paus), Susanne Nikko (FBC Remix), Anniina Hakala (Pirkat), Emma Puskala (FBC Remix), Elisa Virtanen (Koovee), Mariia Hietikko (Welhot)

Divari för damer spelas med tio lag som en dubbel serie med 18 omgångar. De sex första lagen i serien säkrar fortsatt spel i Divari följande säsong och får även möjlighet att kvala till F-liiga. Lagen på plats sju till tio kvalar efter seriespelet för fortsatt spel i Divari.

Ser vi till de övriga lagen i Divari, så ser jag Jokerit som den klara favoriten. Jokerit har ganska långt fått behålla sin trupp och man var förra säsongen snubblande nära att knipa en plats i F-liiga. Av de övriga lagen så har Pirkat en intressant trupp, men underpresterade senaste säsong. Helsinki United som även de spelade i F-liiga B förra säsongen har tappat en stor del av sina nyckelspelare och det är väldigt svårt att uttala sig om deras slagkraft.

SBS Wirmo (Mynämäki), Haukiputaan Heitto, Northern Stars (Esbo), Nystars (Nystad), SB Nivala och lördagens motståndare FBC Remix (Storkyro) är alla så att säga nykomlingar på den här nivån.


Emma Puskala möter på lördag sina gamla lagkamrater.
Foto: Glenn Hägg

FBC Remix är alltså lördagens motståndare och i laget finns en del intressanta spelare. Lagets kapten, Emma Puskala, spelade med Blue Fox de två senaste säsongerna och det gjorde även Susanne Nikko. Även Janika Pietilä har representerat Blue Fox.

Essi Ronkainen som ännu förra säsongen representerade SSRA i F-liiga är ett intressant namn. Ronkainen har spelat 123 matcher i ligan och stått för 52 poäng. Kaie Sinor är även hon ny i laget och hon har spelat 62 matcher i ligan med 23 poäng.

Det ska bli intressant att se hur Blue Fox med sin smala trupp klarar sig mot FBC Remix åtminstone på pappret breda trupp. Lördagens match startar kl. 17.30 och spelas i Isokyrä Areena. Välkommen på plats för att stöda vårt hemvävda gäng!

 

Senast uppdaterad fredag, 22 september 2023 22:51