Sista matchen i F-liiga

Damerna spelar på lördag sin sista match, för den här gången, i F-liiga. Redan nedflyttningsklara Blue Fox motståndare i den sista matchen är Welhot från Kuopio. Du kommer väl på plats för att ge ditt stöd till damerna?

Neea Isomäki har varit en av ljusglimtarna i Blue Fox denna säsong.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox öde har beseglats för länge sedan och den sista matchen är bara en formalitet, men för motståndarna Welhot är det allt annat än en bagatell. Welhot ligger på tredje plats i tabellen med 36 poäng. Behåller man den platsen så har man säkrat fortsatt spel i F-liiga nästa säsong. Man har två poäng upp till andra plats, vilket skulle ge en kvalplats till slutspelet mot ett lag från F-liiga A. Samtidigt är man bara en poäng före laget på fjärde plats, vilket skulle innebära fortsatt kvalspel för att behålla platsen i F-liiga. Welhot är alltså piskade att vinna på lördag.

I de tre senaste matcherna har Welhot besegrat Pirkat med 7-3. Förlorat med 4-3 efter förlängning mot Helsinki United och vunnit med 4-3 mot O2-Jyväskylä. Blue Fox har naturligtvis tre raka förluster bakom sig, 6-3 mot O2-Jyväskylä, 5-1 mot ÅIF och 5-3 mot Helsinki United.

Welhots bästa poängplockare är Silva ”Zorro” Jääskeläinen med 19+18=37 poäng på 20 matcher. Tvåa är den hårt arbetande vänsteryttern Makreeta Heikkilä med 17+8=25 poäng på 20 matcher och trea är Lotta Lindi med 13+5=18 poäng på 20 matcher.


Ska Johanna Strömsholm ta sig upp på andra plats i den interna poängbörsen?
Foto: Glenn Hägg

I Blue Fox är det betydligt blygsammare siffror, men Sofia Holm fortsätter att toppa med 11+6=17 poäng på 20 matcher. Tvåa är Anniina Hakala med 8+2=10 poäng på 20 matcher och på tredje plats hittar vi Johanna Strömsholm med 4+6=10 poäng på 18 matcher. En liten kamp kan det finnas mellan Hakala och Strömsholm om vem som ska komma tvåa i den interna poängbörsen. Strömsholm har fördel i den kampen eftersom Hakala saknas på lördag på grund av resa. En annan som saknas är Emily Karlsson som avslutar säsongen med Damer II, men i övrigt är spelartruppen intakt.

Även om Blue Fox är sist i tabellen, så finns det en statistik som man toppar och det är publikligan. Blue Fox har i snitt haft 152 åskådare i sina nio hemmamatcher denna säsong. Närmast är SaiPa med 134 åskådare, medan alla andra lag har 85 åskådare eller färre i snitt. Det är verkligen remarkabelt att lilla Nykarleby slår städer som Kuopio, Jyväskylä, Villmanstrand, Birkala, Sibbo och inte minst Helsingfors med hästlängder. Om vi jämför med F-liiga A så klarar sig Blue Fox även där över förväntan. En femteplats skulle det nuvarande publiksnittet ge.


Blir lördagens match Simone Bloms sista i spelarbåset?
Foto: Juha Käenmäki

Det här är en unik chans att se den sista ligamatchen som kommer att spelas inom den närmaste framtiden i Nykarleby. Samtidigt ryktas det att det är Simone Bloms, för tillfället, sista match som tränare för damlaget. Blom har varit med sedan starten och är den enda spelaren/tränaren som varit med under damlagets alla säsonger.

Kom på plats lördag kl. 15.00 för att stöda damerna en sista gång den här säsongen och för att säkra segern i publikligan. Kom också på plats för att visa din uppskattning för daminnebandyns pionjär Simone Blom!

 

Senast uppdaterad torsdag, 16 februari 2023 23:05