Två bra perioder och en dålig

Blue Fox damerna gjorde i söndagens match mot O2-Jyväskylä två bra perioder och en dålig, men trots det räckte det inte till vinst. Matchen slutade 3-6 efter perioderna 0-0, 3-1 och 0-5.

Mette Weckstén gjorde två mål för hemmalaget och prisbelönades.

Söndagens match var samtidigt Blue Fox damernas händelsematch för säsongen. Blue Fox hade valt att satsa på en föreningsmässa där föreningar från nejden fick presentera sin verksamhet. Samtidigt var inträdet till både mässan och matchen gratis. På plats var också Finlands Svenska Idrotts representant Tarja Krum som höll i trådarna för en föreläsning för intresserade samt även inledde matchen med ett tal. Glädjande var den stora publiken på 263 åskådare som hade hittat till Stjärnhallen.

Tarja Krum från Finlands Svenska Idrott höll tal före matchstart.

Efter att O2-Jyväskylä på lördagen krossat serieledarna SaiPa med 10-2 var det inte många som trodde att Blue Fox skulle ha en chans på söndag. Den första perioden blev trots det väldigt jämn. Inget av lagen lyckades spräcka nollan och till och med räddningsstatistiken var jämn, 7-7.

I den andra perioden var det något överraskande Blue Fox som tog kommandot. Dryga minuten hade spelats när Johanna Strömsholm bröt en passning i egen zon och spelade fram till Neea Isomäki på vänsterkanten. Isomäki och Mette Weckstén kom i ett två mot en anfall och Isomäki passade in till mitten där Weckstén fick slå in bollen i tomt mål.

Följande mål lät vänta på sig i 10 minuter, men igen var det hemmalaget som hittade rätt. Mariia Hietikko snappade upp bollen i egen zon, trampade några steg och passade bollen till Julina Lindholm. Lindholm avlossade ett skott som via motståndare landade hos Sofia Holm och hon lyfte in bollen i mål.

Sofia Holm prickar in Blue Fox andra mål framför näsan på Noora Lapinkoski.

När knappt 34 minuter spelats fick Blue Fox ett riktigt dunderläge. Sofia Holm och Suvi Luomaranta trampade sig igenom O2-Jyväskyläs försvar och kom två mot noll. Tyvärr fick inte Luomaranta träff på Holms passning och möjligheten rann ut i sanden.

Vid 34.37 tilldömdes Blue Fox en straff efter att Sofia Holm brytit en passning och gått förbi sin försvarare. Nästan fri med Sandrine Goetz i gästernas mål fick hon ett slag på klubban. Holm fick förtroendet att ta hand om straffen och hon lyckades med dragningarna, men skottet gick i ribban. 3-0 målet kom istället i bytet efter. Johanna Strömsholm spelade fram till Mette Weckstén som från slottet avlossade ett oväntat skott med backhand som helt ställde Goetz i målet.

Tyvärr kom gästerna åt att kvittera drygt två minuter senare vid 37.17. Janella Järvinen fick skottläge på passning av Katriina Louna. I slutsekunderna i andra perioden lyckades Sofia Holm igen en gång trampa sig fri och kom ensam mot Goetz. Holm bjöd igen på bra dragningar, men lyftningen var aningen för låg och Goetz drog det längre strået. Med lite bättre utdelning i den andra perioden hade Blue Fox kunnat leda med 6-1.

Säsongens rekordpublik, 263 åskådare, bevittnade matchen Blue Fox - O2-Jyväskylä.

Efter periodpausen kom O2-Jyväskylä ut som ett nytt lag. Det hade varit intressant att vara med i gästernas omklädningsrum och lyssna vad som sades för att väcka laget. På under fyra minuter gjorde man nämligen fyra mål.

Först reducerade Iina Latvala till 3-2 vid tiden 43.55. Iina Autio stod för passningen. Kort därefter utvisades Anniina Hakala för fasthållning och vid 44.50 kvitterade Iina Latvala matchen till 3-3 på Johanna Helminens passning. Vid 46.01 utvisades Vilma Kosonen för slag på klubba och 38 sekunder senare gjorde Jenni Timonen 3-4 på passning av Iina Autio. Iina Latvala fullbordade sitt hattrick efter en snabb spelvändning vid tiden 47.53 på Jenni Timonens passning. Blue Fox tog time out, men det hjälpte föga.

Luften gick ur hemmalaget och man började hänga med huvudet. När Johanna Strömsholm utvisades vid tiden 53.47 för fortsatt felaktigt spel slog O2-Jyväskylä in den sista spiken i kistan. Janella Järvinen målade på Jenni Timonens passning.

Det var verkligen synd att Blue Fox inte fick med sig en poäng i den här matchen. Den första perioden var jämn. I den andra dominerade Blue Fox och i den tredje var det O2-Jyväskylä som var bäst. Hade Blue Fox bara lyckats med avsluten i den andra perioden, så hade slutresultatet kunnat se annorlunda ut.