Årets sista matcher

Blue Fox damerna beger sig av på långväga resa i helgen när man på lördag besöker Villmanstrand och på söndag hälsar på i Helsingfors. Matcherna mot SaiPa och Jokerit är de sista för damerna under 2022.

Mariia Hietikko är tillbaka i truppen efter förra helgens frånvaro.
Foto: Glenn Hägg

Redan förra helgen blev det klart att Blue Fox förlorar sin plats i F-liiga. De återstående matcherna är därmed betydelselösa för Blue Fox, men för motståndarna kan de ha stor betydelse. En förlust mot Blue Fox kan innebära att man själva tappar sin plats i tabellen. Kampen är nämligen ytterst hård om dels de två första platserna som förutom en plats i F-liiga 2023-24 även ger en chans att delta i slutspelet för F-liiga A redan denna säsong. Sen pågår det också en kamp om platserna 3-5. Plats tre innebär att man säkrar en plats i F-liiga 2023-24. Platserna fyra till fem kvalar sen mot varandra om den sista platsen i F-liiga. Lagen på platserna 6-8 degraderas till den nya landsomfattande division 1.

Förändringen till nästa säsong innebär att istället för att det finns F-liiga A och F-liiga B med åtta lag i vardera serien, så kommer det att finnas F-liiga och division 1. Nya division 1, som ännu kan komma att få ett annat namn, kommer att vara landsomfattande, bestå av 12 lag och serien spelas med enskilda matcher 3 x 20 minuter. För Blue Fox är förändringen att man istället för att höra till landets 16 bästa lag hör till landets 24 bästa lag. Inte så dåligt det heller för en ort med 7500 invånare.


Enligt tränare Simone Blom har man kommit överens om att avsluta seriespelet på ett bra sätt.
Foto: Glenn Hägg

Tränare Simone Blom sa efter förra söndagens match mot Pirkat att man kommer att fortsätta spela matcherna för fullt.

- Vi kom överens inom truppen att vi ska avsluta säsongen på ett bra sätt och att vi ska försöka ha roligt i de sista matcherna.

Helgens matcher bjuder på tuffast möjliga motstånd. Det är nämligen serieledarna SaiPa och tabelltrean Jokerit man ska möta. SaiPa ståtar med 38 poäng på 15 matcher och Jokerit har samlat 29 poäng på 17 matcher. Blue Fox är fortfarande kvar på tre poäng efter 15 spelade matcher.


Johanna Strömshom har spelat upp sig under säsongen och var en av de bättre i senaste matchen.
Foto: Glenn Hägg

SaiPa har vunnit sina tre senaste matcher med klara siffror. 9-2 mot Jokerit, 11-5 mot ÅIF och 7-3 mot Welhot. Jokerit har inte varit lika övertygande i de tre senaste matcherna. Man har en förlust med 5-3 mot Welhot, en knapp vinst med 5-4 mot O2-Jyväskylä och en förlust efter straffar med 5-4 mot ÅIF. Blue Fox har naturligtvis tre raka förluster bakom sig. 7-3 mot O2-Jyväskylä, 6-4 mot Welhot och 6-4 mot Pirkat.

SaiPa sitter på ett riktigt trumfkort i form av seriens bästa spelare, Miisa Turunen. 17-åriga Turunen har hittills denna säsong samlat 30+27=57 poäng på 15 matcher. Turunen har på fyra säsonger i F-liiga B spelat 74 matcher och stått för smått otroliga 129+72=201 poäng. Tvåa i SaiPa är Elsa Holopainen med 12+9=21 poäng och trea är Veera Lokka med 16+3=19 poäng.

Nykomlingen Emilia Kaartoaho toppar poängbörsen i Jokerit med 13+21=34 poäng på 17 matcher. Hon backas upp av veteranerna Anna Ylikojola med 13+10=23 poäng och Nea Suominen med 11+12=23 poäng.


Sofia Holm har börjat visa tecken på gammal god form.
Foto: Glenn Hägg

Sofia Holm är Blue Fox formstarkaste spelare och hon har stått för 5+2=7 poäng i de tre senaste matcherna. Totalt har Holm samlat 8+6=14 poäng på 15 matcher. Anniina Hakala har 7+2=9 poäng efter 15 matcher och Elisa Virtanen har 6+3=9 poäng efter 15 matcher.

Det finns en hel del osäkra kort inför helgens turné. Isabella Helsing och Emily Karlsson är med säkerhet borta från matcherna. Mariia Hietikko är tillbaka efter sjukfrånvaro. Elisa Virtanen vrickade vristen i senaste hemmamatchen, men lagledningen hoppas att hon är tillgänglig. Mette Weckstén, Enni Salmi och Rose-Marie Sandin kämpar med förkylningar, men är redo för match om hälsotillståndet tillåter.

Lördagen match mot SaiPa börjar kl. 14.00 och spelas i Lappeenrannan Urheilutalo. Söndagens match mot Jokerit börjar kl. 16.45 och spelas i Tapulin Lehto Areena. Välkommen att stöda damlaget på plats eller följ matcherna på Ruutu.

Senast uppdaterad torsdag, 15 december 2022 22:45