Två nya förluster

Helgens matcher innebar två nya förluster för damerna. På lördag förlorade man med 2-5 mot Jokerit och på söndag med 2-4 mot ÅIF. Blue Fox bjöd på bra spel och skapade lika mycket som motståndarna, men man kämpar fortfarande med målskyttet som inte vill lossna.

Emma Puskala lyfter upp Jenna Kangas efter att hon gjort sitt första mål i F-liiga.

Första målet i lördagens match mellan Blue Fox och Jokerit kom efter en spelvändning, Anna Ylikojola spelade fram och Nea Suominen rullade in bollen i mål vid tiden 2.36. Vid 8.14 kom gästernas andra mål och denna gång var det Bianca Boman som var sist på bollen, med Emilia Kaartoaho som framspelare. Blue Fox piggnade till i slutet på perioden och vid tiden 17.53 kvitterade Elisa Virtanen på Jenna Kangas passning.

Direkt efter första tekningen i den andra perioden bjöds Blue Fox på en tusendollarschans när klubban gick av i passningsögonblicket för Ella-Maria Ahtiainen i Jokerit. Enni Salmi i Blue Fox fick bollen till skänks och avlossade ett skott som Pauliina Pekki i Jokerits mål reflexräddade med handen. Anniina Hakala hann även skjuta ett skott i stolpen innan Jokerit redde upp situationen. Man kan undra hur matchen hade utvecklats om Blue Fox hade gjort mål där?

Enni Salmi var så nära att kvittera i början på andra perioden.

Blue Fox fortsatte att skapa chanser i den andra perioden, men man fick inte in bolluslingen. Närmast var man när tredje femman bjöd på klapp-klapp spel och Neea Isomäki avslutade med ett skott i ribban. Utnyttjar man inte sina chanser så brukar det ofta straffa sig genom att motståndarna istället gör mål och det var precis vad som hände när knappt 39 minuter hade spelats. Anna Ylikojola spelade från en position bakom målet fram till Nea Suominen som hade en enkel uppgift att stöta in bollen när Blue Fox försvaret tappat bort markeringen.

Hemmalaget fick en dålig start på tredje perioden. Drygt två minuter hade gått när Bianca Boman fick bli tvåmålsskytt på Emilia Kaartoahos passning. Ännu en gång var det dålig markering framför eget mål av Blue Fox. När matchuret stannade på 44.41 utvisades gästernas Michelle Nyberg för fasthållning och Blue Fox fick chansen i numerärt överläge. Hemmalaget skapade en del farligheter, men lyckades inte reducera.

Elisa Virtanen gjorde det första målet på lördag och var också inblandad i det andra.

Vid 49.50 tog Blue Fox timeout och gjorde en del ändringar i femmorna. Efter timeouten lyckades man skapa lite mera, men matchklockan tickade ända till 55.26 innan Blue Fox lyckades reducera. Elisa Virtanen och Mette Weckstén pressade bollen av Jokerits Ylikojola. Weckstén fick kontroll över bollen och spelade den vidare till Jenna Kangas som smugit upp mot mål från sin backplats och dundrade in bollen i mål. Målet var Kangas första i F-liiga.

Vid 57.58 avgjorde Jokerit matchen. Anna Ylikojola fick sätta bollen i öppet mål på Nea Suominens passning. Blue Fox plockade ännu ut Hannah Pekkarinen ur målet, men det var för sent och gav inte någon utdelning.

Blue Fox förlorade kampen framför de två målen och därmed också matchen. Jokerit var duktiga på att spela in bollen slottet och det utnyttjade man vid flertalet tillfällen. Blue Fox spelade samtidigt för mjukt framför det egna målet. I anfallszon hade Blue Fox oerhört svårt att komma in i slottet med boll. Man snurrade bakom motståndarmålet och runt på kanterna, men fick aldrig in bollen till en spelare i slottet.

Man brukar säga att man aldrig ska ändra på ett vinnande lag. Tyvärr tvingades Blue Fox göra två ändringar eftersom Rose-Marie Sandin och Johanna Strömsholm insjuknat sedan förra helgens vinstmatch mot Helsinki United.

Sammandrag

Till söndag fick man ännu ett återbud när Hannah Pekkarinen föll bort ur matchtruppen på grund av sjukdom. Isabella Helsing tog hennes plats i målet och Agnes Slotte fick debutera som reservmålvakt. Blue Fox var inte lika pigga i början av matchen mot ÅIF som man var på lördag. Trots det var det jämnt skägg efter en period. Ställningen var nämligen 0-0. I den andra perioden var det Blue Fox som öppnade bäst och Mette Weckstén öppnade målskyttet på Suvi Luomarantas passning när matchuret stannade på 22.48.

Mette Weckstén (11) stod för ett mål och en passning mot ÅIF.

Kvitteringen till 1-1 var ett riktigt slumpmål där bollen på något konstigt sätt studsade in i mål. Minka Rönnberg antecknades som målskytt, men det är mycket osäkert om hon var sist på bollen. Vid 36.04 utvisades Emma Puskala. Blue Fox var så nära att klara av utvisningen, men med bara en sekund kvar lyckade Iida Sinkko göra mål på Kaisa Kantokorpis passning. Igen en gång var man lite för tama framför eget mål.

I den tredje perioden jagade Blue Fox en kvittering och man var bra på gång. Vid 49.51 tog man timeout för att göra ommöbleringar och gå ner på två femmor. Tyvärr gav det inte alls önskad effekt. Istället var det gästerna som ökade på sin ledning med två mål. Först genom Viivi Heikkinen på passning av Aada Heikkinen och två och en halv minut senare var det omvända roller, Aada Heikkinen målskytt på Viivi Heikkinens passning.

Mariia Hietikko gör sällan en dålig match i Blue Fox-försvaret.

Vid 56.18 lyckades hemmalaget reducera till 2-4 efter skott av Mette Weckstén och Anniina Hakala höll sig framme och slog in returen. Tyvärr väntade hemmalaget ända till 58.48 innan man plockade ut Isabella Helsing ur målet och man lyckades inte göra flera mål. Där borde man absolut ha tagit ut målvakten redan vid 56.50 när man hade kontroll på bollen. Man brukar räkna med att behövs minst en och en halv minut för att göra ett mål när man spelar med sex utespelare mot fem. Det betyder att två mål kräver tre minuter av spel utan målvakt.

Simone Blom medgav efter söndagens match att det är målskyttet som pinar laget för tillfället.

- Ja-a, vad ska man säga. Vi gör ju för lite mål helt enkelt. Jag tycker ändå att vi skapar en hel del chanser, men vi saknar kanske den sista kylan för att få in bollen i mål.