Två bottennapp

Helgen bjöd på två bottennapp för Blue Fox damerna som kammade noll i mötena med SaiPa och O2-Jyväskylä. Lördagens möte med SaiPa slutade med en 2-8 förlust och på söndag slutade matchen mot O2-Jyväskylä i en 0-8 förlust. Nu är det bara att samla kraft och ta nya tag.

Neea Isomäkis första mål i F-liiga var en av få ljusglimtar i helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg

Lördagens match mot serieledarna SaiPa kändes på förhand som en lite för stor bit att svälja och det skulle det också visa sig vara. Blue Fox stod dock länge emot och det tog ända till tiden 14.48 innan SaiPa kunde ta ledningen. Då spelade gästerna numerärt överläge efter att Blue Fox dragit på sig en utvisning på grund av för många spelare på plan. Knappt en och en halv minut senare kom följande mål och då var det underbarnet Miisa Turunen som presenterade sig. Ställningen efter första perioden var 0-2 och Blue Fox var bra med i matchen. Hannah Pekkarinen i hemmamålet hade fem räddningar och Tanja Röyskö i gästernas mål hade fyra räddningar.

SaiPa ökade på med tre mål i den andra perioden. Miisa Turunen gjorde de två första och fullbordade därmed sitt hattrick. Kati Kütisaar prickade in gästernas femte mål.


Anniina Hakala gjorde Blue Fox första mål i matchen mot SaiPa. Här med Miisa Turunen till höger om henne.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox kom med glöd till den tredje perioden, men den glöden släcktes redan efter 20 sekunder när Elsa Holopainen styrde in 0-6 mitt framför ögonen på Blue Fox-försvaret. Kati Kütisaar agerade framspelare. När matchuret hunnit fram till 43.03 öppnade hemmalaget äntligen målkranen. Vilma Kosonen bröt ett uppspel längs med vänsterkanten, hon spelade in i mitten till Anniina Hakala, som vände om och sköt ett lågt skott som gick i mål nära stolpen. Reducerat till 1-6 för Blue Fox.

Saana Karilahti stack emellan med ett mål för SaiPa innan följande hemmamål. Den här gången var det Rose-Marie Sandin som bröt en spelvändning på vänsterkanten och spelade in i mitten. Där hade Neea Isomäki positionerat sig, hon tog emot passningen och sköt bollen i mål via SaiPas målvakt. Elsa Holopainen fick ännu avsluta målskyttet för gästerna och fastställde slutresultatet till 2-8.

Hemmalaget höll Miisa Turunen bra i styr tills hon gjorde sitt första mål, men sen var hon ostoppbar. Hon var till och med aningen irriterad i första perioden, men när hon äntligen fått upp ångan så slutade hon med 3+3=6 poäng. Kati Kütisaar sekonderade väl med 1+3=4 poäng.

Matchstatistik
Sammandrag

Söndagens match mot O2-Jyväskylä var något av en måstematch, där damerna bara skulle ta poäng. Man spelade också piggt i inledningen, men hade igen så oerhört svårt att hitta målet. Gästernas första mål kom efter bolltapp och det andra efter att man tilldömts en straff. Båda målen gjordes av Iina Latvala i den första perioden.

När fyra minuter spelats av den andra perioden fullbordade Latvala sitt hattrick efter ett riktigt mönsteranfall där Kiia-Mari Avikainen stod för den sista passningen. Efter att först Katriina Louna gjort 0-4 vid tiden 29.14 och Jessica Lustig 0-5 25 sekunder senare tog Blue Fox timeout. Det stoppade blödningen tillfälligt, men gästerna skulle ännu göra tre mål i den tredje perioden. Målskyttar var Iina Latvala, Janella Järvinen och Jessica Lustig.


Bollen har hittat nätmaskorna bakom Hannah Pekkarinen. Denna gång med Miisa Turunen som målskytt.
Foto: Glenn Hägg

Ser vi till helgens matcher i helhet så spelar Blue Fox ställvis bra, men man lyckas inte göra mål när man skapar bra lägen. Man skjuter för tillfället alldeles för många skott i magen på motståndarnas målvakter. Sen är det också för dålig kvalitet både på passningar och uppspel. Alldeles för många uppspel slår man själva ut över sargen och ger på det sättet bort bollen till motståndarna. De dåliga passningarna leder i sin tur till att medspelarna blir i tidsnöd och blir tvungna att försöka skydda bollen från motståndarna och man tappar därmed möjligheten att spela bollen vidare. Utöver det så gör man också misstag i eget försvar där flera spelare går på samma motståndare och därmed lämnar andra motståndare omarkerade.

Nu finns det ingen annan väg än upp. Det är bara att bita ihop och att knyta handen i fickan. Damerna får nu lite välbehövlig vila eftersom man står inför ett matchfritt veckoslut. Så nu gäller det att ladda batterierna inför november månads matcher. Things can only get better!

Matchstatistik
Sammandrag

Senast uppdaterad måndag, 24 oktober 2022 22:11