Ligakontraktet säkrat

Blue Fox damer säkrade på onsdag kväll ligakontraktet för säsongen 2022-23 efter att man besegrat Haukiputaan Heitto med 6-4 i den tredje kval matchen. Blue Fox vann därmed kvalserien mot HaHe med klara 3-0 i matcher.

Damerna spelade som ett lag i matchserien mot HaHe och det var avgörande.

Det var gästerna HaHe som gick till ledning i vid tiden 4.08. HaHe pressade till sig bollen och Linnea Muraja fick trampa ostört in mot mål. På något konstigt sätt lyckades Annika Liimatta få passningspoängen.

Matchklockan hade hunnit fram till 10.42 innan Blue Fox kunde kvittera. Sofia Holm kom upp längs med högerkanten och passade in i mitten där Suvi Luomaranta kom framstörtande. Luomaranta kunde styra in bollen högt över Taru Jämsä i HaHe:s mål.

Endast 25 sekunder senare hade Blue Fox tagit ledningen när Veera Kosonen avlossade ett skott från högerkanten upp i bortre krysset. Susanne Nikko fick passningspoängen. I slutet av perioden kunde Suvi Luomaranta med sitt andra mål för kvällen föra upp Blue Fox till 3-1. Sofia Holm spelade fram till målet.

Blue Fox fortsatte den andra perioden där man slutade den första. När matchklockan stannade på 24.14 hade Rose-Marie Sandin utökat ledningen för hemmalaget med skott från vänster backplats. Veera Kosonen agerade framspelare. Samtidigt tog HaHe time out för att stoppa ”blödningen”.

Veera Kosonen, Elisa Virtanen, Vilma Kosonen och Susanne Nikko firar Rose-Marie Sandins mål.

Sju minuter senare fick Sofia Holm fritt skottläge i slottet efter en lyckosam studs. Suvi Luomaranta fick assisten. Blue Fox ledde därmed med 5-1 och utgången i matchen kändes säker. Gästerna passade även på att byta målvakt, Taru Jämsä kom ut till förmån för Maria Laukkanen.

Men det finns inget som en säker ledning i innebandy. 17 sekunder senare fick nämligen Hannah Pekkarinen plocka bollen ur hemmamålet. Sanna Risteli lyfte bollen från egen planhalva och Pekkarinen felbedömde bollbanan samtidigt som HaHe hade trafik framför målet. Ristelis backpar Laura Tervo fick passningspoängen.

Tidigt i den tredje perioden vann Sanna Risteli boll längs med högerkanten och fick iväg ett väl maskerat skott som Hannah Pekkarinen inte fick grepp om. Ställningen var därmed 5-3. När Suvi Luomaranta åkte på en mycket tvivelaktig utvisning för hands knappt tre minuter senare blev det lite oroligt.

Gästerna lyckades också göra mål när Anu Heikkinen passade från vänstra offensiva hörnet till Tuuli Koskinen i slottet. Koskinen drog vid 46.33 till med ett lågt skott vid första stolpen och plötsligt var det match igen.

Som tur var tog det bara 14 sekunder före Blue Fox kunde utöka sin ledning till 6-4. Hannah Pekkarinen räddade ett skott och kastade ut bollen till Sofia Holm. Holm tog sig förbi sin back och sköt ett skott som gick in nära bortre stolpen. Ett mycket, mycket viktigt mål för hemmalaget.

Gästerna plockade ut sin målvakt i slutet av perioden för att spela med sex utespelare, men täckte bort de farligaste skotten och därmed var ligakontraktet 2022-2023 säkrat.

Andreas Nyby var naturligtvis en nöjd man efter slutsignalen. Han fick avsluta sin tränarkarriär inom Blue Fox med en vinst.

- Jag tycker vi gör det bra i den här matchserien. Vi spelar för varandra och som ett lag, precis som jag vill att vi ska spela och på det viset vinner vi den här serien.